Το βιβλίο του γιατρού Νίκου Ι. Μαρουδιά με προσωπικές μαρτυρίες από την Κύπρο του '50

Ο Κυπριακής καταγωγής γιατρός Νίκος Μαρουδιάς μετά από τέσσερα ιατρικά βιβλία, παρουσιάζει μια ξεχωριστή έκδοση με προσωπικά βιώματα από την Κύπρο.

Καταγράφει τις δύσκολες περιόδους της δεκαετίας του '50 και του '60 και προσπαθεί να δώσει τη δική του γνώμη και σκοπιά για τα όσα έζησε ως μαθητής στην Κύπρο πριν φύγει για την Ελλάδα το 1970, όπου και μένει έκτοτε.

Το βιβλίο έχει τον τίτλο «Ακριβή μου Κύπρος» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κουκκίδα.
Μιλά για την ανατροπή των συμφωνιών, τη θλιβερή χρονιά που οδήγησε στη διχοτόμηση της Λευκωσίας και τις μάχες στη Λευκωσία τον Δεκέμβρη του 1963. Μεσα περιγράφει και τις εμπειρίες του, ως ανθυπολοχαγός στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Αυτοί που σήμερα αμφισβητούν τον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, λένε ότι ήταν λάθος, ότι δεν συμμετείχαν όλοι οι Κύπριοι ή ότι κάποιοι αποκλείστηκαν, ότι στόχος ήταν η Ένωση και όχι η Αυτοδιάθεση.

Η αλήθεια όμως είναι ότι κανείς δεν αποκλείστηκε, ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ, που για τους δικούς του λόγους δεν συμμετείχε. Όταν έπειτα από έξι μήνες και μετά τη συνάντησή τους στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Ζαχαριάδη, οι Αντρέας Φάντης και Αντρέας Ζιαρτίδης, βοηθοί γενικοί γραμματείς του ΑΚΕΛ, θέλησαν να συμμετάσχουν, ο Γρίβας πλέον δεν τους δέχτηκε.

Από λάθος του; Επειδή ήταν δέσμιος της στρατηγικής του, μιας αντικομμουνιστικής στρατηγικής που τη βοήθησε το ίδιο το ΑΚΕΛ με το να μην προσχωρήσει εξαρχής στον αγώνα; Το ψευτοδίλημμα πάντως "Αυτοδιάθεση ή Ένωση" είχε απαντηθεί τέσσερα χρόνια πριν τον αγώνα με το δημοψήφισμα, όπου το 96% των Κυπρίων αξίωναν την Ένωση με την Ελλάδα.

«Ακριβή μου Κύπρος» του Νίκου Ι. Μαρουδιά
Προσωπικές μαρτυρίες
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κουκκίδα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ