Σε δημοπρασία όλο το μετοχικό πακέτο της Σουρωτή ΑΕ από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό - iefimerida.gr

Σε δημοπρασία όλο το μετοχικό πακέτο της Σουρωτή ΑΕ από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πώληση του πακέτου μετοχών που κατέχει στη ΣΟΥΡΩΤΗ ΑΕ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σουρωτής, αποφάσισε η διοίκησή του, κατόπιν έκτακτης γενικής συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε χτες Κυριακή.

Η πώληση του 4,5% (702.471 μετοχών), που θα γίνει με ανοιχτή δημοπρασία στις 22 Φεβρουαρίου, είχε επιχειρηθεί και τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά τελικά ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, λόγω μη προσέλευσης ενδιαφερόμενων.

Στη νέα δημοπρασία, η τιμή εκκίνησης είναι χαμηλότερη -στο 1,05 ευρώ, έναντι 1,20 ευρώ στην προηγούμενη- αλλά η αισιοδοξία ότι η διαδικασία θα τελεσφορήσει εντονότερη, καθώς η πλευρά Σαββίδη φέρεται αυτή τη φορά αποφασισμένη να αποκτήσει τις μετοχές, μετά και την πρόσφατη απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Σουρωτής» κατά 4,6 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του συνεταιρισμού, σε προφορική επικοινωνία που υπήρξε, η πλευρά Σαββίδη έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα αποκτήσει τις μετοχές στην ίδια τιμή που είχε προτείνει και στους μικρομετόχους (1,05 ευρώ/μετοχή).

Η γενική συνέλευση του συνεταιρισμού ενέκρινε ως ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας με ανοιχτή δημόσια πρόσκληση και υποβολή δεσμευτικών προσφορών την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου. Η υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς θα πρέπει να συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή διάρκειας ενός μηνός ή τραπεζική επιταγή, ποσού 100.000 ευρώ, ενώ ο χρόνος υποβολής των προσφορών είναι από τις 4 μετά το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.

«Το άνοιγμα των προσφορών θα γίνει δημοσίως μετά τις 17:00 ενώπιον της Επιτροπής, όπου θα ανακοινωθούν οι προσφερόμενες τιμές. Στη συνέχεια, σε περίπτωση που θα υπάρξουν άνω της μίας προσφοράς, βάσει των διατάξεων του κώδικα πολιτικής δικονομίας, θα ακολουθήσει ανοιχτή δημόσια πλειοδοτική διαδικασία μεταξύ των δύο καλύτερων προσφορών. Η υπογραφή της σύμβασης θα πραγματοποιηθεί εντός 24 ωρών από την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας, και η παράδοση των μετοχών πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την καταβολή του τιμήματος. Η κατατεθειμένη εγγυητική επιστολή του πλειοδοτούντος κρατείται ως προκαταβολή του συνολικού τιμήματος» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του συνεταιρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η Σουρωτή ΑΕ έχει τους τελευταίους μήνες προσελκύσει το ενδιαφέρον δύο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αυτού του ομογενούς επιχειρηματία και μεγαλοϊδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, που σήμερα κατέχει περίπου το 43% των μετοχών της και εκείνου της Coca Cola με μερίδιο περίπου 20%, αλλά ουδείς εκ των δύο είχε προσέλθει στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού κατά την ημερομηνία της προηγούμενης δημοπρασίας, προκειμένου να καταθέσει προσφορά για τις μετοχές του.

Ο Συνεταιρισμός προσβλέπει στην άντληση κεφαλαίων από την πώληση των μετοχών του, ώστε να χρηματοδοτήσει μέρος των αναπτυξιακών πρότζεκτ που περιλαμβάνονται στο business plan του, όπως η δημιουργία αποσταγματοποιείου και ποτοποιείου. Πάντως, όπως διευκρίνιζαν στελέχη του Συνεταιρισμού, δεν τοποθετούν όλες τις προσδοκίες τους στο ίδιο... καλάθι, καθώς χρηματοδοτικές πηγές για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις αναζητούνται και από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Οι λεγόμενοι θεσμικοί επενδυτές κατέχουν από κοινού περίπου το 26% της εταιρείας (εκτός από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό με 4,5% και ο δήμος Θέρμης με 16%, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 4,5% και ο Σύλλογος Ορφέας). Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση της ΣΟΥΡΩΤΗΣ ΑΕ ο εκπρόσωπος της Coca Cola απείχε από την πρόσφατη ψηφοφορία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Παραμένει ωστόσο ανοιχτό το ερώτημα αν αυτή τη φορά θα υπάρξει και από πλευράς του πολυεθνικού ομίλου ενδιαφέρον για την αγορά του «πακέτου» του Αγροτικού Συνεταιρισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σουρωτή δημοπρασία μετοχές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ