Αμανατίδης: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο -Κρίσιμη καμπή στις σχέσεις με την Τουρκία - iefimerida.gr

Αμανατίδης: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο -Κρίσιμη καμπή στις σχέσεις με την Τουρκία

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για μία κρίσιμη, ιστορική καμπή, στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, έκανε λόγο ο Γιάννης Αμανατίδης.

«Η Ελλάδα μια από εκείνες τις χώρες που εγγυάται την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο ρόλος μας αυτός, ωστόσο, ως νησίδα σταθερότητας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μας οδηγεί στο να απεμπολήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Κιλκίς.

«Και για να είμαι σαφής: Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Το επανέλαβε χθες από την Μάλτα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το καθιστούμε σαφές και εδώ», τόνισε.

Ακόμη, ο κ. Αμανατίδης ανέφερε ότι είναι σε τελικό στάδιο εφαρμογής τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και έκανε λόγο για «πρωτιά» της Ελλάδας στην απορρόφηση των ΕΣΠΑ με ποσοστό απορρόφησης 100% έναντι 90,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

«Επόμενοι σταθμοί στην κοινή μας διαδρομή για την οριστική επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη και κυρίως της κοινωνίας σε ακμή δεν είναι άλλοι από την εφαρμογή του αναπτυξιακού μέρους της συμφωνίας του 2015 με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την έξοδο τελικά από την κρίση», είπε ο υφυπουργός.

«Σε όλη αυτή τη διαδρομή, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης συνολικά και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, ασκώντας διπλωματία Κορυφής ακόμη και όταν οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας δεν κατάφερναν να ομονοήσουν απέναντι στη στάση τους στο ελληνικό πρόγραμμα», ανέφερε ακόμη.

«Εμείς, σε ό,τι μας αφορά τηρούμε τη συμφωνία και νομίζω ότι το επόμενο διάστημα και οι εταίροι μας θα αποδειχθούν αξιόπιστοι απέναντι στις υπογραφές τους. Η Ελλάδα δεν φαντάζει πια στα μάτια του κόσμου ως μια χώρα χωρίς αύριο, όσο κι αν κάποιοι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης προσπαθούν», συμπλήρωσε ο κ. Αμανατίδης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ