«Ανταρσία» Αμερικανών διπλωματών κατά του διατάγματος Τραμπ -900 αξιωματούχοι διαφωνούν - iefimerida.gr

«Ανταρσία» Αμερικανών διπλωματών κατά του διατάγματος Τραμπ -900 αξιωματούχοι διαφωνούν

Φωτογραφία: AP/ Pablo Martinez Monsivais
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεσηκώθηκαν οι Αμερικανοί διπλωμάτες κατά του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ για τους μετανάστες.

Περίπου 900 αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέγραψαν το εσωτερικό σημείωμα διαφωνίας που επικρίνει την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες επτά χωρών, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Μία κίνηση που ήδη από τη Δευτέρα προκάλεσε την αντίδραση του Λευκού Οίκου, με τον εκπρόσωπό του να διαμηνύει στους διπλωμάτες ότι είτε θα δεχθούν το πρόγραμμα, είτε θα φύγουν.

Σύμφωνα με τους New York Times, το εσωτερικό σημείωμα διαφωνίας ξεκίνησε από την Ουάσινγκτον, συνέχισε στη Τζακάρτα, μετά στην Αφρική, ενώ μία εκδοχή του εμφανίστηκε ακόμη και στο Facebook! Μέσα σε λίγες ώρες, το μήνυμα μέσω του λεγόμενου διαύλου δυσαρέσκειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε «ταξιδέψει» σαν βίντεο που είχε γίνει viral, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα.

Το σημείωμα διαφωνίας «πέρασε» από δεκάδες αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο και γρήγορα έγινε μία από τις ευρύτερες διαμαρτυρίες Αμερικανών αξιωματούχων ενάντια σε πολιτική του προέδρου που έχει γίνει ποτέ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η αρχική εκδοχή του εσωτερικού σημειώματος συντάχθηκε το σαββατοκύριακο ενώ διαρκώς γίνονταν τροποποιήσεις όσο αυτό «ταξίδευε», με κάποιους διπλωμάτες να προσθέτουν λέξεις και άλλους να βγάζουν εκφράσεις. Το θέμα δεν έχει τελειώσει. Δεκάδες αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών στις ΗΠΑ αλλά και εκτός χώρας αναμενόταν να το υπογράψουν ακόμη και σήμερα, Τρίτη, ενώ άλλοι ανέφεραν στους New York Times ότι προσπαθούν να προσθέσουν και άλλα ονόματα διπλωματών, αν και κάποιοι δήλωναν ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι επικεφαλής ή ποιος συγκεντρώνει υπογραφές.

«Θα βλάψει οικονομικά την Αμερική»

Το σημείωμα αναφέρει ότι η απαγόρευση θα αποξενώσει συμμάχους και θα βλάψει οικονομικά την Αμερική, σημειώνοντας ότι οι ξένοι ταξιδιώτες δίνουν τονωτική «ένεση» σχεδόν 250 δισ. δολαρίων στην οικονομία της χώρας κάθε χρόνο, ενώ υποστηρίζει πάνω από ένα εκατομμύριο δουλειές.

Ο «δίαυλος διαφωνίας» επιτρέπει στους αξιωματούχους να εκφράζουν εσωτερικά επικρίσεις και ανησυχίες και να προτείνουν λύσεις. Οι κανόνες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρητικά προστατεύουν τους διαφωνούντες από μέτρα εναντίον τους. Πέρυσι, δεκάδες είχαν υπογράψει ένα σημείωμα διαφωνίας που επέκρινε την αμερικανική πολιτική στη Συρία.

Ομως, σημειώνουν οι New York Times, αρκετοί βετεράνοι διπλωμάτες λένε ότι η διαφωνία έχει ρίσκο καθώς για παράδειγμα η επιλογή για του αξίωμα του πρεσβευτή είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία και εξαιρετικά υποκειμενική. Ετσι, μία παλιότερη διαφωνία θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί σε βάρος κάποιου. Εξαιτίας αυτού του ρίσκου, κάποιοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσαν ότι δεν θα υπογράψουν το σημείωμα.

Αλλωστε και η προειδοποίηση «δεχθείτε το ή φύγετε» του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου δικαιώνει την ανησυχία τους. Μία κίνηση που ένας διπλωμάτης, μιλώντας στους New York Times, τη χαρακτήρισε ως «bullying στο υψηλότερο επίπεδο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ