Το διάταγμα Τραμπ ανησυχεί την IAAF -Για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που θα γίνει στις ΗΠΑ - iefimerida.gr

Το διάταγμα Τραμπ ανησυχεί την IAAF -Για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που θα γίνει στις ΗΠΑ

Φωτογραφία: AP/ Jae C. Hong
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες 7 χωρών, ρίχνει τη σκιά του ακόμη και στον κόσμο του στίβου.

Η διεθνής ομοσπονδία στίβου (IAAF), αναζητά διαβεβαιώσεις ότι η νέα μεταναστευτική πολιτική της Ουάσινγκτον δεν θα επηρεάσει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2021, το οποίο θα φιλοξενήσουν οι ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος με διάταγμα απαγόρευσε την είσοδο στους πολίτες επτά χωρών (Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία, Υεμένη), και σε όλους τους πρόσφυγες.

Οι ΗΠΑ θα φιλοξενήσουν Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου για πρώτη φορά το 2021, στο Γιουτζίν, και η IAAF ζητά τώρα περισσότερες πληροφορίες για την απόφαση του Τραμπ. «Θέλουμε ξεκάθαρα να κατανοήσουμε τις επιπλοκές αυτής της νέας αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής και θα αναζητήσουμε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επηρεάσει αρνητικά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στις ΗΠΑ το 2021», ανέφερε η ανακοίνωση της IAAF.

«Ησύχασε» ο Φάρα

Στο μεταξύ, ο Μο Φάρα εξέφρασε την ανακούφισή του, μετά από την εξήγηση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι το διάταγμα Τραμπ δεν τον επηρεάζει.

Ο δρομέας, «χρυσός» Ολυμπιονίκης τέσσερις φορές, έχει γεννηθεί στη Σομαλία, αλλά εκπροσωπεί τη Βρετανία και τα τελευταία χρόνια ζει στις ΗΠΑ. Ο Φάρα, που αυτή την περίοδο προπονείται στην Αιθιοπία, φοβόταν ότι εξαιτίας της χώρας γέννησής του δεν θα μπορεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ- όπου είναι η σύζυγος και τα παιδιά του- καθώς η Σομαλία είναι στη λίστα των απαγορευμένων χωρών στο διάταγμα Τραμπ.

Ομως, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε ότι ανεξάρτητα από τη χώρα γέννησης, οι Βρετανοί πολίτες δεν θα έχουν πρόβλημα να μπουν στις ΗΠΑ. «Ο Μο ανακουφίστηκε γιατί θα μπορέσει να επιστρέψει στην οικογένειά του όταν ολοκληρώσει την προετοιμασία του. Ομως, όπως ανέφερε σε προηγούμενη δήλωσή του, ακόμη διαφωνεί ριζικά με αυτή την απίστευτα διχαστική πολιτική διακρίσεων», δήλωσε εκπρόσωπος του αθλητή, σύμφωνα με τον Guardian.

Την Κυριακή, ο Φάρα είχε εκφράσει μέσω Facebook την αντίθεσή του στο διάταγμα Τραμπ. Σε ανάρτησή του έκανε λόγο για τη βαθιά ανησυχία του, αναρωτιόταν πώς θα εξηγήσει στα παιδιά του ότι ίσως δεν μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι και ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τον έκανε να νιώσει... εξωγήινος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ