Χιλή: Συνελήφθησαν δεκάδες ύποπτοι εμπρηστές για την πύρινη κόλαση

43 υπόπτους για εμπρησμό συνέλαβαν οι αρχές της Χιλής στις πλέον καταστροφικές πυρκαϊές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο 11 ανθρώπων κι έκαναν στάχτη τεράστιες εκτάσεις.

Επί σχεδόν δύο εβδομάδες πύρινα μέτωπα μαίνονταν σε επτά περιοχές της νότιας και κεντρικής Χιλής, αποτεφρώνοντας πάνω από τέσσερα εκατομμύρια στρέμματα, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπασελέ στον τελευταίο απολογισμό της τραγωδίας.

Οι περισσότεροι απ’ τους υπόπτους συνελήφθησαν στις πλέον πληγείσες περιοχές του Ο’ Χίγκινς, του Μάουλε και του Μπιομπιο και σε περίπτωση καταδίκης της αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης έως και 20 χρόνια.

Από τα 130 ενεργά πύρινα μέτωπο, τα 50 έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο άλλοι 66.

Η κυβέρνηση διανέμει βοήθεια στους πυροπαθείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που είδαν το βιος τους -σπίτια, αγροκτήματα, ζώα και καλλιέργειες- να γίνονται στάχτη.

Πάνω από 11.000 άνθρωποι έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης, ανάμεσά τους και μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, της αστυνομίας, δημόσιοι αξιωματούχοι και κάτοικοι.

Τεράστια βοήθεια έχει έλθει από το εξωτερικό σε αεροσκάφη και ελικόπτερα για την μεγαλύτερη επιχείρηση εκτάκτου ανάγκης στην ιστορία της Χιλής, όπως επισημαίνουν οι αρχές.

Οι πυρκαϊές είναι συνηθισμένο φαινόμενο στα ξεραμένα δάση της Χιλής στη διάρκεια του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο κι οι περισσότερες προκαλούνται από ανθρώπινη δραστηριότητα.

Φέτος, πάντως, η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερο λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, που οι περιβαλλοντολόγοι αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χιλή πυρκαϊές εμπρηστές ΜΙΣΕΛ ΜΠΑΣΕΛΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ