Τρόμος στον Καναδά: Εισβολή ενόπλων σε τζαμί, 6 νεκροί, 8 τραυματίες [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Τρόμος στον Καναδά: Εισβολή ενόπλων σε τζαμί, 6 νεκροί, 8 τραυματίες [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εξι νεκροί και 8 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός μετά από την επίθεση δύο ενόπλων σε τζαμί στο Κεμπέκ στον Καναδά στις 8:00 μ.μ. τοπική ώρα χθες (3:00 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα).

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, αστυνομικοί με βαρύ οπλισμό μπήκαν στο τέμενος λίγο μετά το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς.

Το χρονικό της επίθεσης
Αμέσως μετά την επίθεση επικράτησε χάος και σύγχυση στο σημείο. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν αρχικά για τρεις δράστες, οι οποίοι είχαν δολοφονήσει πέντε άτομα. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του τεμένους είχε δηλώσει ότι πέντε άτομα σκοτώθηκαν από τα πυρά κατά τη διάρκεια της απογευματινής προσευχής, ενώ άλλος μάρτυρας είχε πει νωρίτερα ότι οι ένοπλοι που εισέβαλαν στο τέμενος, όπου βρίσκονταν 40 άτομα, ήταν τρεις.
Τελικά από την επίσημη ενημέρωση της αστυνομίας προέκυψε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από δύο άτομα. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Le Soleil, ο ένας από τους δράστες είναι ηλικίας 27 ετών, ενώ για τον δεύτερο αναφέρθηκε πως εισέβαλε στο τέμενος πυροβολώντας με ένα καλάσνικοφ AK-47.

Αυτόπτης μάρτυρας: Μια σφαίρα πέρασε ξυστά από το κεφάλι μου
Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ότι δύο κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο τζαμί την ώρα της προσευχής: «Μου φάνηκε ότι είχαν προφορά Κεμπεκουά. Άρχισαν να πυροβολούν και καθώς γάζωναν τον κόσμο φώναζαν την ίδια ώρα «Αλλάχου άκμπαρ».
Οι σφαίρες χτύπησαν ανθρώπους που προσεύχονταν και κάποιοι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Μια σφαίρα πέρασε ξυστά από το κεφάλι μου! Υπήρχαν και παιδιά. Ήταν εκεί κι ένα τρίχρονο με τον πατέρα του!»

Τα θύματα και οι τραυματίες
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τα έξι θύματα είναι ηλικίας 35-70 ετών. Από την επίθεση στη συνοικία Σεντ Φουά 39 άνθρωποι κατάφεραν να ξεφύγουν χωρίς τραύματα.
Όσον αφορά στους τραυματίες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας είναι οκτώ, άγνωστο όμως παραμένει πόσοι από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι δράστες ήταν περισσότεροι από δύο (αρχικά είχε γίνει λόγος για τρία άτομα). Η αστυνομία δεν έχει περισσότερα στοιχεία για τους υπόπτους, καθώς η έρευνα για την επίθεση μόλις άρχισε και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι άνδρες ήταν στο ισόγειο και οι γυναίκες με τα παιδιά επάνω
Νωρίτερα η εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι τα περισσότερα από τα άτομα που ήταν συγκεντρωμένα στο τέμενος όταν άρχισε το μακελειό ώρα ήταν άνδρες.
Την ώρα της επίθεσης οι άνδρες προσεύχονταν στο ισόγειο και οι γυναίκες με τα παιδιά επάνω.

Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι
Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν, ο ένας μετά από καταδίωξη κοντά στο l'île d'Orléans. Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή γύρω απ’ το τζαμί.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας μετά την επίθεση
Η αστυνομία του Κεμπέκ γνωστοποίησε με ανάρτησή της στο Twitter ότι η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο στο τέμενος. Σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, οι εγκαταστάσεις του τεμένους βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αστυνομίας, ενώ αυτό έχει εκκενωθεί.

Τρόμος στον Καναδά: Εισβολή ενόπλων σε τζαμί, 6 νεκροί, 8 τραυματίες [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0
Τρόμος στον Καναδά: Εισβολή ενόπλων σε τζαμί, 6 νεκροί, 8 τραυματίες [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Πρωθυπουργός Καναδά: Ηταν τρομοκρατική επίθεση
«Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους», έγραψε στο Τwitter ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό, χαρακτηρίζοντας την επίθεση τρομοκρατική. «Καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση κατά των μουσουλμάνων σ' ένα κέντρο προσευχής και καταφυγίου», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Τριντό.

Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας
Μετά την επίθεση οι δήμοι του Μόντρεαλ και του Γκατινό ανακοίνωσαν ότι θα ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας, ιδιαίτερα γύρω από τεμένη. Το Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο του Κεμπέκ υπήρξε στόχος βανδάλων στο παρελθόν. Τον περασμένο Ιούνιο, στη διάρκεια του Ραμαζανιού, άγνωστοι άφησαν μια γουρουνοκεφαλή στο κατώφλι του τεμένους.
Εβδομάδες αργότερα, μία ισλαμοφοβική επιστολή διανεμήθηκε στην περιοχή.
Από την πλευρά του, πάντως, ο επικεφαλής του τεμένους είπε σε εφημερίδα του Έντμοντον ότι το τζαμί δεν είχε δεχτεί πρόσφατα απειλές. «Έχουμε μία πολύ καλή σχέση με τους γείτονες, με την κοινότητα» είπε. «Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός -και σήμερα έχουμε αυτό το δραματικό γεγονός», συμπλήρωσε.

Φωτογραφίες: Twitter /Lewis Kingsley

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κεμπέκ τμενεος επίθεση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ