Η Σίλικον Βάλεϊ εξεγείρεται εναντίον του Τραμπ: Μα, την Αμερική έφτιαξαν μετανάστες! - iefimerida.gr

Η Σίλικον Βάλεϊ εξεγείρεται εναντίον του Τραμπ: Μα, την Αμερική έφτιαξαν μετανάστες!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θυμός, απόγνωση: οι μεγάλοι επιχειρηματίες των νέων τεχνολογιών αντιδρούν άσχημα στο «muslim ban» του Ντόναλντ Τραμπ. Ακόμη και ο πρόεδρος της Google πήγε στη διαδήλωση που έγινε στο αεροδρόμιο του Σαν Φραντζίσκο.

Το διάταγμα που υπέγραψε την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου ο Ντόναντλ Τραμπ με τίτλο «Προστασία του έθνους από την είσοδο των ξένων τρομοκρατών στις ΗΠΑ» απαγορεύει για τις επόμενες 90 ημέρες να μπουν στις ΗΠΑ πολίτες από 7 χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό (Ιράν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Υεμένη), ενώ για τους πολίτες της Συρίας απαγορεύεται για απροσδιόριστο χρόνο. Ταυτόχρονα, το απόγευμα του Σαββάτου, μετά από μια ημέρα διαδηλώσεων, μια ομοσπονδιακή δικαστής αποφάσισε να ακυρώσει την απαγόρευση των ατόμων που έφθασαν στα αμερικανικά αεροδρόμια με νόμιμη βίζα και τους επέτρεψε να μπουν στις ΗΠΑ.

Το Σάββατο, στην Σίλικον Βάλεϊ, το διάταγμα του Τραμπ για τους ξέρουν θεωρήθηκε ως απαράδεκτη οπισθοδρόμηση. Πολλοί εργαζόμενοι των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων (Google, Facebook, Microsoft, Apple) που βρίσκονται στην Καλιφόρνια καθώς και χιλιάδες άλλοι που υπηρετούν στις θυγατρικές τους, έχουν «πράσινη κάρτα», κάρτα δηλαδή που δίνεται στους ξένους για να εργαστούν και να ζήσουν στις ΗΠΑ.

Η Σίλικον Βάλεϊ εξεγείρεται εναντίον του Τραμπ: Μα, την Αμερική έφτιαξαν μετανάστες! | iefimerida.gr 0

Αλλά το διάταγμα του Τραμπ πλήττει και αυτούς: γιατί επεκτείνεται και στους κατόχους πράσινης κάρτας αν προέρχονται από τις παραπάνω 7 χώρες. Αν κάποιος έλειπε από τις ΗΠΑ τη στιγμή που υπεγράφη το διάταγμα, τότε η επιστροφή του γίνεται δύσκολα και θα πρέπει να δοθεί ειδικό έγγραφο εισόδου, το οποίο παραχωρείται σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Οταν ανακάλυψαν ότι πολλά από τα αντιτρομοκρατικά μέτρα του Τραμπ εφαρμόζονται και για τη δική τους περίπτωση, οι εργαζόμενοι στις νέες τεχνολογίες, έμειναν άφωνοι. «Πίστευα ότι περάσαμε τη φάση όπου το μέρος που γεννιέσαι μετράει περισσότερο από το πού σπούδασες και πού επέλεξες να ζήσεις», δήλωσε η Reza Malekzadeh, η οποία κατάγεται από το Ιράκ και κάνει επενδύσεις στην καινοτόμα επιχείρηση πληροφορικής VMware.

«Λυπάμαι και δεν καταλαβαίνω. Λες και όσα έκανα στη ζωή μου δεν μετράνε πιά. Συνεισφέρω στην οικονομία και στην κοινωνία της Αμερικής αλλά μου φαίνεται ότι τίποτα δεν υπολογίζουν πια», προσθέτει. Η ιρακινή επιχειρηματίας ταξιδεύει πολύ και συχνά και αποφάσισε να βάλει τα ταξίδι της σε παρένθεση.

Η Σίλικον Βάλεϊ εξεγείρεται εναντίον του Τραμπ: Μα, την Αμερική έφτιαξαν μετανάστες! | iefimerida.gr 1

Καθηγητής στο Στάνφορντ και πρόεδρος μιας επιχείρησης πληροφορικής, ο Reza Zadeh έχει καταγωγή από το Ιράν. «Μόλις πλήρωσα τα ασφαλιστικά για τους αμερικανούς εργαζόμενους στην επιχείρησή μου. Είμαι Καναδο-ιρανός, έχω πράσινη κάρτα και δεν επιτρέπεται πλέον να μπαίνω στις ΗΠΑ», γράφει, έκπληκτος στο Twitter. Και εκείνος αποφάσισε να μην ξαναταξιδέψει: «Είμαι φυλακισμένος στις ΗΠΑ, πραγματικά», λέει.

Το πανεπιστήμιο Στάνφορντ συμβούλευσε στους φοιτητές που προέρχονται από την λίστα των 7 χωρών και τυχαία βρίσκονται εκτός ΗΠΑ να μην επιστρέψουν άμεσα. Την Κυριακή, μια φοιτήτρια του Στάνφορντ, η Nisrin Omer, από το Σουδάν, πτυχιούχος του Χάρβαρντ και εγγεγραμμένη στον τρίτο κύκλο της ανθρωπολογίας, συνελήφθη και κρατήθηκε πέντε ώρες στο αεροδρόμιο J.F. Kennedy της Νέας Υόρκης, με χειροπέδες. Eίναι 39 ετών και ζει στις ΗΠΑ από το 1993. Ηταν τόσο σοκαρισμένη που πίστεψε ότι θα την έστελναν πίσω στο Χαρτούμ. Την ανέκριναν και την ρώτησαν γιατί ταξιδεύει, καθώς και ποιές είναι οι απόψεις της για το καθεστώς του Σουδάν, αλλά οι ίδιοι οι υπάλληλοι δεν ήξεραν ακριβώς τι να κάνουν, όπως είπε η νεαρή γυναίκα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ πήραν το όπλο τους. Το Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία του στον λογαριασμό του στο Facebook. Αλλά και η μητέρα εταιρεία Twitter πήρε θέση υπέρ των «μεταναστών κάθε θρησκείας», στον επίσημο λογαριασμό της.

Αλλες εταιρείες βαρέων βαρών της Σίλικον Βάλεϊ, όπως Apple, Netflix, Microsoft, AirBnb και Tesla εξέφρασαν επίσημα την αντίθεσή τους. Ο Brad Smith, πρόεδρος της Microsoft, μάλιστα, δήλωσε, ότι οι 76 εργαζόμενοι της εταιρείας του προέρχονται από τις 7 χώρες που έχει καταδικάσει ο Τραμπ.

Η Alphabet, η μητέρα εταιρεία της Google, από την πλευρά της, κάλεσε επειγόντως το προσωπικό της που βρισκόταν στο εξωτερικό να επιστρέψει και ζήτησε από όσους ήταν στόχοι του διατάγματος να μη φύγουν από τις ΗΠΑ.

Στη Νέα Υόρκη και στο Λος Αντζελες έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον του διατάγματος Τραμπ για τους μετανάστες. Μάλιστα, στη διαδήλωση που έγινε στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο ήταν παρών και ο ιδρυτής της Google Serguey Brin, ο οποίος κατάγεται από τη Ρωσία και έφθασε στις ΗΠΑ σε ηλικία 6 ετών, το 1979, με τους γονείς του.

Η Σίλικον Βάλεϊ εξεγείρεται εναντίον του Τραμπ: Μα, την Αμερική έφτιαξαν μετανάστες! | iefimerida.gr 2
Η Σίλικον Βάλεϊ εξεγείρεται εναντίον του Τραμπ: Μα, την Αμερική έφτιαξαν μετανάστες! | iefimerida.gr 3

#MuslimBan

«Είμαι εδώ γιατί είμαι κι εγώ μετανάστης», δήλωσε. Ανάμεσα στο πλήθος βρισκόταν και ο διάσημος επενδυτής της Σίλικον Βάλεϊ, Sam Altman.

«Εμείς δεν κάνουμε πολιτική. Αλλά ήρθαμε σε επαφή με τον Λευκό Οίκο για να εξηγήσουμε τα αρνητικά αποτελέσματα που θα έχει αυτό το διάταγμα για τους συνεργάτες μας και για την επιχείρησή μας», έγραψε το αφεντικό της Apple, Tim Cook, σε επιστολή που έγραψε στους εργαζομένους του και υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει τα θύματα του διατάγματος.

#MuslimBan

Την ίδια ώρα, οι αμερικανοί χρήστες ανέβασαν την λίστα των εμβληματικών επιχειρήσεων της Σίλικον Βάλεϊ που έχουν ιδρυθεί από μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς: Google, Facebook, Amazon, Oracle, IBM, Uber, eBay, Tesla…

Με τις λέξεις κλειδιά #MuslimBan ή #NoWall, τα παιδιά και τα εγγόνια των μεταναστών μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις εμπειρίες τους και τη συγκίνησή τους. «Ο πατέρας μου ήταν πρόσφυγας από την Εσθονία. Αν ζούσε θα μοιραζόταν το θυμό του και τη ντροπή που νιώθω κι εγώ σήμερα», γράφει ένας.

«Η οικογένειά μου δραπέτευσε από το Ιράν για να γλυτώσει από τον θρησκευτικό φανατισμό. Η Αμερική μας καλοδέχτηκε. Σήμερα μας βγάζει στην πόρτα», γράφει κάποιος άλλος.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ #Muslimban Σίλικον Βάλει διαδηλώσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ