Αλλάζει ο ορισμός του βιασμού - Καλύπτει πλέον και άνδρες - iefimerida.gr

Αλλάζει ο ορισμός του βιασμού - Καλύπτει πλέον και άνδρες

άντρες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ διεύρυναν χθες τον ορισμό του βιασμού για τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνονται στη χώρα, ώστε να περιλαμβάνει για πρώτη φορά τις επιθέσεις σε άνδρες και σε άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση αυτή θα «αποδώσει δικαιοσύνη σε αυτούς που είδαν τη ζωή τους να συντρίβεται από τη σεξουαλική βία» και θα επιτρέψει εξάλλου «την κατανόηση με μεγαλύτερη ακρίβεια του μεγέθους και του όγκου αυτών των εγκλημάτων».

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει συλλέξει η αρμόδια υπηρεσία του FBI, η οποία στηρίζεται στα στοιχεία της αστυνομίας σε όλη τη χώρα, δείχνουν ότι ο αριθμός των βιασμών το 2009 ανερχόταν σε 88.097, είχε δηλαδή μειωθεί κατά 2,6% σε ένα έτος.

Η έκδοση των στοιχείων αυτών στηριζόταν σε ορισμό του βιασμού που υπήρχε από το 1927. Σύμφωνα με αυτόν, βιασμός είναι «η σαρκική επαφή με μία γυναίκα δια της βίας και ενάντια στη θέλησή της».

Η Σούζαν Κάρμπον, διευθύντρια του Γραφείου του υπουργείου Δικαιοσύνης που είναι αρμόδιο για τη Βία κατά των Γυναικών, χαρακτήρισε ξεπερασμένο και περιορισμένο τον ορισμό αυτόν.

Τώρα για πρώτη φορά, «ο νέος ορισμός αναφέρεται και στα δύο φύλα όσον αφορά το θύμα ή τον επιτιθέμενο, δεν αφορά πλέον μόνον τις γυναίκες που βιάζονται από άνδρες», υπογράμμισε χθες η Κάρμπον στο μπλογκ του υπουργείου (blogs.usdoj.gov).

Ο νέος ορισμός «περιλαμβάνει επίσης τις συνθήκες κατά τις οποίες το θύμα δεν είναι σε θέση να δώσει τη συγκατάβασή του επειδή δεν του το επιτρέπει η διανοητική ή η φυσική του κατάσταση να το κάνει, προσωρινά ή μόνιμα», πρόσθεσε η ίδια.

Η διεύρυνση αυτή του ορισμού θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των στατιστικών στοιχείων που αφορούν τους βιασμούς, σύμφωνα με την ίδια. «Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αυξήθηκαν οι βιασμοί, αλλά ότι τα στοιχεία που δίδονται είναι πιο ακριβή», κατέληξε.

Η αλλαγή αυτή του ορισμού του βιασμού δεν αφορά τη νομοθεσία των ΗΠΑ σε ομοσπονδιακό ή πολιτειακό επίπεδο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ