Οι θανατηφόρες πυρκαγιές αποτέφρωσαν ολόκληρη πόλη στη Χιλή! [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Οι θανατηφόρες πυρκαγιές αποτέφρωσαν ολόκληρη πόλη στη Χιλή! [εικόνες & βίντεο]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ολόκληρη κωμόπολη έγινε στάχτη απ’ τις καταστροφικές πυρκαϊές που γονατίζουν τη Χιλή με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία να υπονομεύουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της μεγαλύτερη πύρινης λαίλαπας που αντιμετώπισε η χώρα στη σύγχρονη ιστορία της.

Οι θανατηφόρες πυρκαγιές αποτέφρωσαν ολόκληρη πόλη στη Χιλή! [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 0

Πάνω από 1.000 κτίρια, περιλαμβανομένων σχολείων, νηπιαγωγείων, καταστημάτων κι ενός ταχυδρομείου αποτεφρώθηκαν στη Σάντα Όλγα, τη μεγαλύτερη απ’ τις κοινότητες που καταστράφηκαν στην περιοχή Μάουλε.

Η σορός ενός ανθρώπου εντοπίστηκε αργότερα στα ερείπια, ενώ αγνοούνται δύο κάτοικοι. Οι περισσότεροι πρόλαβαν να απομακρυνθούν εγκαίρως, αλλά ελάχιστοι θα βρουν όρθια τα σπίτια τους όταν επιστρέψουν.

Οι θανατηφόρες πυρκαγιές αποτέφρωσαν ολόκληρη πόλη στη Χιλή! [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 1

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σ’ ολόκληρη τη χώρα, χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς οι φλόγες έχουν κατακάψει έκταση σχεδόν 2.700.000 στρεμμάτων στις κεντρικές περιοχές.

Εικόνες από drones αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής στη Σάντα Όλγα: ολόκληρες γειτονιές έγιναν στάχτη. Οι δρόμοι διακρίνονται ακόμη μέσα απ’ τους καπνούς που υψώνονται στον ουρανό, αλλά τα κτίρια κείτονται σε σωρούς ερειπίων. Ακόμη και για μια χώρα που πλήττεται συχνά από σεισμούς και πλημμύρες η έκταση της καταστροφής προκαλεί δέος.

Οι θανατηφόρες πυρκαγιές αποτέφρωσαν ολόκληρη πόλη στη Χιλή! [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 2

«Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι συνέβη στη Σάντα Όλγα. Αυτό που ζήσαμε εδώ ήταν στην κυριολεξία σαν την κόλαση του Δάντη», είπε ο Κάρλος Βαλενζουέλα, δήμαρχος της γειτονικής Κονστιτουσιόν. «Προσπαθούσαμε να συνέλθουμε απ’ τον τελευταίο σεισμό, αλλά αυτή η τραγωδία μας αποτέλειωσε.»

Οι θανατηφόρες πυρκαγιές αποτέφρωσαν ολόκληρη πόλη στη Χιλή! [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 3

«Η κατάσταση είναι τρομακτική. Πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή εδώ και πολλά χρόνια. Πιστεύω ότι ξεπερνά κάθε τραγωδία που έχουμε ζήσει, είναι πολύ χειρότερη απ’ το σεισμό ή τις πλημμύτριες. Είναι κάτι που δεν σταματά, αλλά προχωρά συνεχώς», δήλωσε ο Φρανσίσκο Ενρίκεζ, διευθυντής της εθελοντικής οργάνωσης Ocra Chile.

Οι θανατηφόρες πυρκαγιές αποτέφρωσαν ολόκληρη πόλη στη Χιλή! [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 4

Πολλοί κάτοικοι κατέρρευσαν βλέποντας κατά την επιστροφή τα σπίτια τους ερείπια, απανθρακωμένα τα ζώα τους, το βιος τους να έχει γίνει στάχτη, τα σπαρτά τους κατάμαυρα. Νιώθουν εγκαταλελειμένοι και προδομένοι απ’ την πολιτεία.

«Όταν χρειάζονται τις ψήφους μας οι πολιτικοί,τότε έρχονται εδώ, φορούν το καλύτερο χαμόγελό τους και περιμένου να τους ψηφίσουμε. Που είναι τώρα;» διερωτάται ο Μιγκέλ Ρέγιες, κάτοικος της Σάντα Όλγα.

Οι θανατηφόρες πυρκαγιές αποτέφρωσαν ολόκληρη πόλη στη Χιλή! [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 5

5.000 πυροσβέστες έχουν ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης, αλλά ο κρατικός μηχανισμός έχει γονατίσει.

Οι θανατηφόρες πυρκαγιές αποτέφρωσαν ολόκληρη πόλη στη Χιλή! [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 6
Οι θανατηφόρες πυρκαγιές αποτέφρωσαν ολόκληρη πόλη στη Χιλή! [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 7

Πάνω από 90 πυρκαϊές ξέσπασαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες κι εξαπλώθηκαν ταχύτατα υποβοηθούμενες από ισχυρούς ανέμους εν μέσω καύσωνα και παρατεταμένης ξηρασίας. Στο Σαντιάγο ο υδράργυρος έφτασε τους 37 βαθμούς.

Στο μεταξύ καταφθάνει νέα βοήθεια. Μετά τις ΗΠΑ και η Ρωσία έστειλε ένα τεράστιο αεροσκάφος super tanker, ικανό να μεταφέρει τόνους νερού.

(πηγή βίντεο: Creative Commons)


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χιλή πυρκαϊές ΣΑΝΤΑ ΟΛΓΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ