ΗΠΑ: Κατά των βασανιστηρίων ο νέος επικεφαλής του Πενταγώνου - iefimerida.gr

ΗΠΑ: Κατά των βασανιστηρίων ο νέος επικεφαλής του Πενταγώνου

Φωτογραφία: AP Photo/Alex Brandon
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν καλά καλά αναλάβει καθήκοντα, διαφώνησε με τον Τραμπ: Ο νέος επικεφαλής του Πενταγώνου, ο στρατηγός Τζέιμς Μάτις, δηλώνει ότι διαφωνεί με την χρήση βασανιστηρίων.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε το Πεντάγωνο, τάσσεται υπέρ της διατήρησης των ισχυόντων κανονισμών στις ΗΠΑ σχετικά με τις μεθόδους ανάκρισης των κρατουμένων, οι οποίοι απαγορεύουν τη χρήση βασανιστηρίων.

Υπενθυμίζεται, ότι σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC την Τετάρτη, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως η χρήση της μεθόδου του εικονικού πνιγμού θα ήταν αποτελεσματική για την ανάκριση κρατουμένων, ωστόσο θα ανέθετε στον υπουργό Αμυνας και τον επικεφαλής της CIA προκειμένου να τον ενημερώσουν εάν θα έπρεπε να εφαρμοστεί εκ νέου.

«Η θέση (του στρατηγού Μάτις) δεν άλλαξε» μετά την έγκριση του διορισμού του από τη Γερουσία, δήλωσε ο Τζεφ Ντέιβις, ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου.

Απαντώντας σε ερώτημα που υπέβαλαν εγγράφως οι γερουσιαστές, ο στρατηγός Μάτις επισήμανε ότι «υποστηρίζει πλήρως» τους ισχύοντες κανονισμούς που εφαρμόζονται στην ανάκριση των κρατουμένων κι οι οποίοι περιλαμβάνονται στο εγχειρίδιο του αμερικανικού στρατού ξηράς. Οι κανονισμοί απαγορεύουν τον εικονικό πνιγμό κι άλλες πρακτικές που θεωρούνται βασανιστήρια.

«Υποστηρίζω αυτούς τους κανονισμούς από την προετοιμασία και την θέσπισή τους το 2009» υπογράμμισε ο Μάτις.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ «δήλωσε ότι θα σέβεται κι ότι είναι αποφασισμένος να στηρίζει το διεθνές δίκαιο των ένοπλων συρράξεων, την Συνθήκη της Γενεύης και την αμερικανική νομοθεσία κι αυτό δεν αλλάζει» υπογράμμισε επίσης ο Τζεφ Ντέιβις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στρατηγός Πεντάγωνο Ντόναλντ Τραμπ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ