Τραμπ σε Νιέτο: Αν δεν πληρώσεις για το τείχος, καλύτερα να ακυρώσεις τη συνάντηση - iefimerida.gr

Τραμπ σε Νιέτο: Αν δεν πληρώσεις για το τείχος, καλύτερα να ακυρώσεις τη συνάντηση

Φωτογραφία: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ούτε βήμα δεν κάνει πίσω από την από την απόφασή του για ανέγερση τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, αλλά και την κάλυψη του κόστους από την χώρα της Λατινικής Αμερικής ο Ντόναλντ Τραμπ.

Με δύο tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε στον Μεξικανό ομόλογό του, Ενρίκο Νιέτο, πως εάν το Μεξικό δεν πληρώσει το τείχος, καλύτερα να ακυρώσει τη συνάντησή τους.

«Οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό έλλειμμα 60 δισ. δολαρίων με το Μεξικό. Ήταν από την αργή της NAFTA ένα μονόπλευρο ντιλ με τεράστια νούμερα χαμένων θέσεων εργασίας και εταιρειών. Αν το Μεξικό δεν είναι διατεθειμένο να πληρώσει για το τόσο αναγκαίο τείχος, τότε θα ήταν καλύτερο να ακυρωθεί η επερχόμενη συνάντηση» έγραψε στο Twitter.

The U.S. has a 60 billion dollar trade deficit with Mexico. It has been a one-sided deal from the beginning of NAFTA with massive numbers...

of jobs and companies lost. If Mexico is unwilling to pay for the badly needed wall, then it would be better to cancel the upcoming meeting.

Ο Ενρίκε Νιέτο, μετά την υπογραφή του διατάγματος για την ανέγερση του τείχους, τόνισε πως η χώρα του δεν πρόκειται να το πληρώσει.

Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, και συζήτησαν να συναντηθούν στις 31 Ιανουαρίου.

Ο Νιέτο ακύρωσε τη συνάντηση με Τραμπ

Μετά τα tweets του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος του Μεξικό Ενρίκε Νιέτο ακύρωσε τη συνάντηση, με το γραφείο του να ενημερώνει τον Λευκό Οίκο.

«Σήμερα το πρωί ενημερώσαμε τον Λευκό Οίκο ότι δεν θα παραστώ στη συνάντηση, που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη Τρίτη με τον Αμερικανό πρόεδρο», ανέφερε σε tweet του ο Μεξικανός πρόεδρος.

Esta mañana hemos informado a la Casa Blanca que no asistiré a la reunión de trabajo programada para el próximo martes con el @POTUS.

Συνέχεια στην κόντρα με το Μεξικό έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας ενώπιον των γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε μια συγκέντρωση στη Φιλαδέλφεια.

«Όσο το Μεξικό δεν μεταχειρίζεται τις ΗΠΑ ισότιμα και με σεβασμό, μια συνάντηση θα ήταν άκαρπη κι εγώ θέλω να ακολουθήσω μια διαφορετική πορεία», τόνισε .

Διαβεβαιώνοντας ότι η ακύρωση της συνάντησης ήταν μια κοινή απόφαση, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επανέλαβε εκ νέου ότι ο αμερικανικός λαός δεν θα πληρώσει για την ανέγερση του τείχους.

«Το είπα ξεκάθαρα στην κυβέρνηση του Μεξικού» συμπλήρωσε.

Καταγγέλλοντας με δριμύτητα την συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδάς) ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή ήταν «ολοκληρωτική καταστροφή» για την χώρα του.

«Δεν θα επιτρέψω οι Αμερικανοί φορολογούμενοι να πληρώσουν το κόστος αυτής της προβληματικής συμφωνίας που έπρεπε να την επαναδιαπραγματευτούμε πριν από χρόνια» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας πιθανής επαναπροσέγγισης: ο εκπρόσωπος τύπου Σον Σπάισερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αφήνουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το Μεξικό και σκοπεύουν να προγραμματίσουν ξανά τη συνάντηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ενρίκε Νιέτο Ντόναλντ Τραμπ τείχος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ