Προκριματικές Γάλλων Σοσιαλιστών: Ο Αμόν κέρδισε τον Βαλς στο ντιμπέιτ -Τι έδειξε δημοσκόπηση - iefimerida.gr

Προκριματικές Γάλλων Σοσιαλιστών: Ο Αμόν κέρδισε τον Βαλς στο ντιμπέιτ -Τι έδειξε δημοσκόπηση

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O «αριστερός» υποψήφιος των Γάλλων Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν φαίνεται ότι έπεισε περισσότερο με το ιδεαλιστικό του όραμα για τη Γαλλία απ’ ό,τι οι εκκλήσεις του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς για πραγματισμό στη χθεσινή τηλεμαχία των δύο διεκδικητών του χρίσματος της Αριστεράς.

Στη δημοσκόπηση που διενήργησε το ινστιτούτο Elabe για το δίκτυο BFM TV λίγο μετά τη λήξη του debate, το 60% των ερωτηθέντων βρήκαν πιο πειστικό τον Αμόν, ενώ το 37% τον Βαλς.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας που αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση Βαλς το 2014 όταν διαφώνησε με την οικονομική του πολιτική, κέρδισε τον πρώτο γύρο των προκριματικών του κόμματος την περασμένη Κυριακή, αφήνοντας πίσω του τον πρώην πρωθυπουργό που προέρχεται απ’ τη δεξιά πτέρυγα των Σοσιαλιστών.

Ανεξάρτητα, πάντως, απ’ το ποιος θα επικρατήσει την Κυριακή, οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι δεν θα έχει και πολλές πιθανότητες να περάσει στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης λόγω της μεγάλης λαϊκής δυσφορίας για την διακυβέρνηση Ολάντ.

Ωστόσο, ο νικητής των προκριματικών εκλογών των Σοσιαλιστών θα έχει επίπτωση σε άλλες υποψηφίους και κυρίως στον ανεξάρτητο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μπορεί να αντλήσει ψήφους απ’ τη δεξαμενή των οπαδών του Βαλς αν νικήσει ο Αμόν.

Προκριματικές Γάλλων Σοσιαλιστών: Ο Αμόν κέρδισε τον Βαλς στο ντιμπέιτ -Τι έδειξε δημοσκόπηση | iefimerida.gr 0

Το κλίμα στο χθεσινό ντιμπέιτ ήταν τεταμένο με τον Αμόν να υπερασπίζεται τις προτάσεις του για καθιέρωση καθολικού εγγυημένου εισοδήματος για όλους και να υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή είναι συνιστά πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, επειδή «με τους τραπεζίτες μπορούμε να διαπραγματευτούμε, όχι όμως με τη Φύση.»

Ο «φιλελεύθερος» μεταρρυθμιστής Βαλς προσπάθησε να παρουσιάσει τα σχέδια του αντιπάλου του ως αλόγιστη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, τα οποία δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν χωρίς να προστεθούν νέα φορολογικά βάρη στους ώμους των Γάλλων και χωρίς να επιβαρυνθεί με νέο χρέος η χώρα.

Προκριματικές Γάλλων Σοσιαλιστών: Ο Αμόν κέρδισε τον Βαλς στο ντιμπέιτ -Τι έδειξε δημοσκόπηση | iefimerida.gr 1

«Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στα όνειρα και τις παραισθήσεις και την αξιοπιστία ενός προγράμματος. Εμένα αυτό με ενδιαφέρει και βάσει αυτού θα κάνουν οι Γάλλοι τις επιλογές τους», υποστήριξε ο Βαλς.

Ο Αμόν αντεπιτέθηκε αμφισβητώντας τα «αριστερά» διαπιστευτήρια του Βαλς στην κυβέρνηση με τις φορο-απαλλαγές που προώθησε και μια μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας που καθιστά ευκολότερες για τους εργοδότες τις απολύσεις προσωπικού.

Οι δύο μονομάχοι συζήτησαν κι άλλα θέματα, όπως η πράσινη ενέργεια κι η θρησκεία, προσπαθώντας να δείξουν ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό πρόσωπο απέναντι στους ψηφοφόρους σε μια τηλεμαχία που ανέδειξε τις διαφορές τους και ασχολήθηκε ακόμη και με το επίπεδο των γνώσεών τους στις ξένες γλώσσες.

“Do you speak English?”, ρώτησε ένας τηλεθεατής μέσω του Διαδικτύου τον Αμόν. Κι ο πρώην υπουργός Παιδείας απάντησε με σιγουριά “Yes”, επαναλαμβάνοντας την απάντησή του όταν ένας απ’ τους συντονιστές του ντιμπέιτ τον ρώτησε «άψογα;».

Ο γεννημένος στην Ισπανία Βαλς δυσκολεύτηκε με την ερώτηση, δίνοντας μια λιγότερο πειστική απάντηση: «Όχι και τόσο καλά, αλλά μιλώ καλά Ισπανικά»...



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ