«Κύριε Τραμπ, κάνε κάτι για τα παιδιά της Συρίας» - Συνταρακτικό γράμμα 7χρονης από το Χαλέπι - iefimerida.gr

«Κύριε Τραμπ, κάνε κάτι για τα παιδιά της Συρίας» - Συνταρακτικό γράμμα 7χρονης από το Χαλέπι

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FACEBOOK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανοικτή επιστολή στον Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία του ζητά να αναλάβει δράση για τα παιδιά της Συρίας, έστειλε η Μπάνα Αλαμπέντ, το επτάχρονο κορίτσι απ’ το πολύπαθο Χαλέπι που έγινε γνωστό σ’ ολόκληρο τον κόσμο με τα συνταρακτικά μηνύματα που αναρτούσε στο twitter απ’ τον πολιορκούμενο ανατολικό τομέα της πόλης.

«Πρέπει να κάνεις κάτι για τα παιδιά της Συρία, γιατί είναι σαν τα δικά σου παιδιά κι αξίζουν κι αυτά την ειρήνη, όπως κι εσύ», έγραψε η μικρή στο νέο πλανητάρχη.

«Κύριε Τραμπ, κάνε κάτι για τα παιδιά της Συρίας» - Συνταρακτικό γράμμα 7χρονης από το Χαλέπι | iefimerida.gr 0

Η Μπάνα κατάφερε να ξεφύγει με την οικογένειά της απ’ την κόλαση των βομβαρδισμών στο Χαλέπι τον περασμένο Δεκέμβριο και τώρα ζει στην Τουρκία. Όπως είπε στο BBC η μητέρα της Φατμά, που την βοηθά στη διαχείριση του λογαριασμού της στο Twitter, η Μπάνα έγραψε το γράμμα πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, επειδή «είδε πολλές φορές στην τηλεόραση τον Τραμπ.»

«Κύριε Τραμπ, κάνε κάτι για τα παιδιά της Συρίας» - Συνταρακτικό γράμμα 7χρονης από το Χαλέπι | iefimerida.gr 1

Το γράμμα της Μπάνα προς τον πρόεδρο Τραμπ

Αγαπητέ Ντόναλντ Τραμπ,

Λέγομαι Μπάνα Αλαμπέντ κι είμαι ένα επτάχρονο κορίτσι απ’ το Χαλέπι της Συρίας.

Έζησα όλη μου τη ζωή στη Συρία προτού φύγω απ’ το πολιορκημένο ανατολικό Χαλέπι τον Δεκέμβριο του περασμένου χρόνου. Είμαι ένα απ’ τα παιδιά της Συρίας που έχουν υποφέρει απ’ τον πόλεμο.

Αλλά τώρα ζω ειρηνικά στο νέο μου σπίτι στην Τουρκία. Στο Χαλέπι πήγαινα στο σχολείο, αλλά γρήγορα καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς.

Κάποιες φίλες μου πέθαναν.

Λυπάμαι πολύ γι’ αυτές κι εύχομαι να ήταν εδώ μαζί μου γιατί θα μπορούσαμε να παίζουμε μαζί τώρα. Στο Χαλέπι δεν μπορούσα να παίξω, γιατί ήταν η πόλη του θανάτου.

Εδώ στην Τουρκία μπορώ να βγω έξω και να διασκεδάσω. Μπορώ να πάω στο σχολείο, αν και δεν το έχω κάνει ακόμη. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η ειρήνη για όλους, και για σένα.

Ωστόσο, εκατομμύρια παιδιά της Συρίας δεν είναι σαν κι εμένα τώρα και υποφέρουν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Υποφέρουν λόγω των μεγάλων (ενηλίκων).

Ξέρω ότι θα είσαι ο πρόεδρος της Αμερικής, γι’ αυτό μπορείς σε παρακαλώ να σώσεις τα παιδιά και τον κόσμο στη Συρία; Πρέπει να κάνεις κάτι για τα παιδιά της Συρίας γιατί είναι σαν τα δικά σου παιδιά κι αξίζουν κι αυτά την ειρήνη, όπως κι εσύ.

Αν μου υποσχεθείς ότι θα κάνεις κάτι για τα παιδιά της Συρίας, θα είμαι ήδη από τώρα η νέα σου φίλη.

Ανυπομονώ να δω τι θα κάνεις για τα παιδιά της Συρίας.»

«Κύριε Τραμπ, κάνε κάτι για τα παιδιά της Συρίας» - Συνταρακτικό γράμμα 7χρονης από το Χαλέπι | iefimerida.gr 2

Τουλάχιστον 15.000 παιδιά συγκαταλέγονται στους περισσότερους από 300.000 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί στον εξαετή πόλεμο της Συρίας ανάμεσα στις δυνάμεις του Άσαντ και των αντικαθεστωτικών.

Με τις συγκλονιστικές περιγραφές της ζωής στο πολιορκημένο Χαλέπι μέσα από τον λογαριασμό της στο Twitter (@AlabedBana), η Μπάνα έγινε σύμβολο της τραγωδίας στη Συρία παρότι η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει προπαγανδιστικά τα σχεδόν καθημερινά tweets της ίδιας και της μητέρας της.

Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τους σύρους αντάρτες, φιλοξενεί περίπου 2,7 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες.

Οι σύροι αντάρτες και η κυβέρνηση Άσαντ πραγματοποιούν ειρηνευτικές συνομιλίες στο Καζακστάν, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις προόδου.

Η κυβέρνηση του Τραμπ είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες τις οποίες διοργάνωσαν με πρωτοβουλία τους η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν, αλλά δεν έστειλε αντιπροσωπεία της.

Οι θέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ για το Συριακό δεν είναι μέχρι στιγμής ξεκάθαρες. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υπογραμμίσει πολλές φορές την επιθυμία του για σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία, που υποστηρίζει τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Προεκλογικά ο Τραμπ είχε μιλήσει για παύση της βοήθειας προς τους αντάρτες, αλλά πρόσφατα έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας «ζωνών ασφαλείας» εντός της Συρίας, που θα βοηθούσαν τους αντικαθεστωτικούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ