Αρωμα σκανδάλου στη Γαλλία: Ο Φιγιόν είχε προσλάβει τη γυναίκα του έναντι 500.000 ευρώ - iefimerida.gr

Αρωμα σκανδάλου στη Γαλλία: Ο Φιγιόν είχε προσλάβει τη γυναίκα του έναντι 500.000 ευρώ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προσπαθώντας να σβήσει τη φωτιά του σκανδάλου πριν αυτή εξαπλωθεί ο υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης, Φρανσουά Φιγιόν, παραδέχθηκε ότι η σύζυγός του είχε εργαστεί γι’ αυτόν όταν ήταν βουλευτής, αλλά διέψευσε δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι η Πενέλοπι Φιγιόν αμοιβόταν αδρά χωρίς να εργάζεται.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα η Πενέλοπι Φιγιόν, η οποία δηλώνει πως ασχολείται με τα οικιακά, έλαβε συνολικά ένα ποσό περί τις 600.000 ευρώ για τις υπηρεσίες που προσέφερε επί οκτώ χρόνια ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της, και κατόπιν του βουλευτή που τον διαδέχθηκε, όταν εκείνος μπήκε στη γαλλική κυβέρνηση.

Αρωμα σκανδάλου στη Γαλλία: Ο Φιγιόν είχε προσλάβει τη γυναίκα του έναντι 500.000 ευρώ | iefimerida.gr 0

Ο Τιερί Σολέρ, εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου, λέει η Πενέλοπι Φιγιόν υπήρξε «συνεργάτιδα του Φρανσουά Φιγιόν». «Συμβαίνει συχνά οι σύντροφοι των κοινοβουλευτικών να είναι οι συνεργάτες τους » τόνισε ο ίδιος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τις μισθολογικές της απολαβές.

Σύμφωνα με τα εκκαθαριστικά σημειώματα της μισθοδοσίας της, το διάστημα μεταξύ 1998 - 2002 της καταβλήθηκαν αμοιβές από τον Φρανσουά Φιγιόν, εκείνη την εποχή βουλευτή, που προέρχονταν από κονδύλια που προορίζονταν για τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς. Το 2001 έλαβε επίσης το ποσό των 3.900 ευρώ μηνιαίως, σύμφωνα με την Canard Enchaîné.

Από το καλοκαίρι του 2002, μετά την είσοδο του Φιγιόν στην κυβέρνηση, η Πενέλοπι Φιγιόν, που υποστηρίζει πάντα ότι έμεινε στο περιθώριο της πολιτικής δράσης του συζύγου της, εμφανίζεται στα χαρτιά ως συνεργάτιδα του αναπληρωτή του Μαρκ Ζουλό, που τον διαδέχθηκε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Canard Enchaîné, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι μισθολογικές της απολαβές ήταν πιο ικανοποιητικές (από 6.900 ευρώ έως 7.900 μηνιαίως).

Αρωμα σκανδάλου στη Γαλλία: Ο Φιγιόν είχε προσλάβει τη γυναίκα του έναντι 500.000 ευρώ | iefimerida.gr 1

Στη Γαλλία, η πρακτική να προσλαμβάνονται συγγενείς ως συνεργάτες δεν απαγορεύεται στους κοινοβουλευτικούς, υπό την προϋπόθεση να μην πρόκειται για πλασματική εργασία. Μια κοινοβουλευτι ή συνεργάτιδα του Ζουλό, που ερωτήθηκε σχετικά από την εφημερίδα, διαβεβαίωσε: «Δεν εργάστηκε ποτέ με εκείνη, δεν έχω πληροφορίες επί του θέματος. Δεν την γνωρίζω παρά μόνο ως σύζυγο του υπουργού».

Το 2012, επισημαίνει η εφημερίδα, η Πενέλοπι Φιγιόν έλαβε αμοιβές για ένα διάστημα «τουλάχιστον 6 μηνών» όταν ο Φιγόν επανεξελέγη βουλευτής, αφού διετέλεσε πρωθυπουργός για πέντε έτη. «Συνολικά, η Πενέλοπι έλαβε περίπου 500.000 ευρώ από τα κοινοβουλευτικά ταμεία» τονίζεται στο δημοσίευμα. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η Φιγιόν εργάστηκε παράλληλα ως μισθωτή, μεταξύ της 2ας Μαΐου 2012 και του Δεκεμβρίου του 2013, στο Revue des deux mondes, ιδιοκτησίας του Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ, φίλου του Φιγιόν. Ο μισθός της ανερχόταν σε περίπου 5.000 ευρώ τον μήνα. Ερωτηθείς σχετικά από την εφημερίδα, ο διευθυντής του περιοδικού, Μισέλ Κρεπού, δήλωσε «κατάπληκτος».

«Δεν συνάντησα ποτέ την Πενέλοπι Φιγιόν και δεν την είδα ποτέ στα γραφεία του περιοδικού». Διευκρίνισε όμως ότι η κυρία Φιγιόν είχε υπογράψει «δύο ή ενδεχομένως τρία άρθρα». Ο Τιερί Σολέρ απάντησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Κρεπού δεν είναι «καλά ενημερωμένος».

«Είναι μισογυνισμός»

Οι αποκαλύψεις για τις απολαβές της συζύγου Φιγιόν έβαλαν το συντηρητικό κόμμα σε δύσκολη θέση. Το πρωί της Τετάρτης, ο Φρανσουά Φιγιόν έσπασε τη σιωπή του. «Θα ήθελα απλώς να πω ότι έχω σκανδαλιστεί από την περιφρόνηση και τον μισογυνισμό αυτού του άρθρου. Επειδή είναι η σύζυγός μου δεν έχει το δικαίωμα να εργάζεται; Φανταστείτε μια στιγμή έναν πολιτικό να λέει στη γυναίκα του, όπως υπαινίσσεται αυτό το άρθρο, ότι είναι καλή μόνο για να κάνει μαρμελάδες. Ολες οι φεμινίστριες θα ούρλιαζαν. Αυτό μόνο έχω να σας πω», δήλωσε.
Ωστόσο η υπόθεση προκαλεί αναταραχή στη Γαλλία. Το Σοσιαλιστικό κόμμα δεν έβγαλε εχθρικές ανακοινώσεις, αλλά οι βουλευτές που στηρίζουν τον Φρανσουά Φιγιόν στο συντηρητικό κόμμα αναγκάστηκαν να κάνουν δηλώσουν και να απαντήσουν στα ερωτήματα αν η εργασία της κυρίας Φιγιόν ήταν πλαστή ή πραγματική.
«Εχει τις ικανότητες; Τις έχει. Είναι πτυχιούχος Νομικής και Λογοτεχνίας», δήλωσε ο γερουσιαστής Bruno Retailleau. «Θυμίζω ότι έχει εκλεγεί σε δημοτικό συμβούλιο. Πηγαίνεται στην περιφέρειά της και ρωτήστε αν η Πενέλοπι Φιγιόν είναι παρούσα ή δεν είναι. Πιθανόν στο Παρίσι δεν πηγαίνει συχνά», πρόσθεσε.
Υποστήριξε μάλιστα ότι ο Φρανσουά Φιγιόν είναι «ένας ευθύς άνθρωπος και πολύ τυχερός που έχει στο πλευρό του την Πενέλοπι. Πιστέψτε με, η καριέρα του Φιγιόν δεν θα ήταν ποτέ αυτό που είναι χωρίς στην σύζυγό του και χωρίς την οικογένειά του», πρόσθεσε. «Πρόκειται για μπάλες με βρώμικο αέρα. Η Πενέλοπι ξεκίνησε να δουλεύει μαζί του εδώ και είκοσι χρόνια. Από τότε, ο Φιγιόν υπήρξε υπουργός, πρωθυπουργός και βουλευτής. Είναι τυχαίο ότι τώρα θυμήθηκαν να βγάλουν αυτή την είδηση, τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές;» αναρωτήθηκε.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο, ο πρώην πρόεδρος της βουλής Bernard Accoyer, συνεργάτης του Φιγιόν, αρνήθηκε ότι πρόκειται για πλαστή εργασία. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι η Πενέλοπι Φιγιόν εργαζόταν στο Παρίσι: «Την είδα συχνά να συμμετέχει στις εργασίες. Την είδα σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και μέσα στη Βουλή», είπε. «Αλλά δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες της εργασίας που έκανε. Είναι μια γυναίκα που δουλεύει στη σκιά», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ