«Το ΝΑΤΟ είναι τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί την Τουρκία», λέει βουλευτής του κόμματος του Ερντογάν

Σφοδρή επίθεση κατά του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε ένας σημαίνων Τούρκος βουλευτής του κόμματος του Ερντογάν, κατηγορώντας τη Συμμαχία ότι έχει στηρίξει πραξικοπήματα στο παρελθόν κι ότι υποστηρίζει «τρομοκρατικές ομάδες» στην περιοχή.

Ο Σαμίλ Ταγιάρ, βουλευτής του AKP στη νοτιοανατολική επαρχία Γκαζιαντέπ, επιτέθηκε με δριμείς χαρακτηρισμούς κατά του ΝΑΤΟ σε συνέντευξή του στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milat ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ έπαιξε αρνητικό ρόλο στην ιστορία της Τουρκίας, αφότου εντάχθηκε στη Συμμαχία τη δεκαετία του ‘50.

«Το ΝΑΤΟ πάντα έκανε βρώμικη δουλειά στη χώρα. Το πραξικόπημα του ‘60 το ενορχήστρωσαν οι Βρετανοί, το πραξικόπημα του ‘71 η CIA και του 1980 το ΝΑΤΟ», είπε.

Ο Ταγιάρ υποστήριξε ότι στο όραμα του ΝΑΤΟ για το μέλλον δεν υπάρχει θέση για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Αντί να είναι εταίρος, το ΝΑΤΟ «έχει μεταβληθεί σε απειλή και στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή», ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα πρέπει να αντιμετωπίζει τη Συμμαχία όπως τους άλλους εχθρούς της, που τους χαρακτηρίζει τρομοκρατικές ομάδες, δηλαδή το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος», το PKK καθώς και το κίνημα Hizmet του ιμάμη Γκιουλέν, που οι τουρκικές αρχές έχουν βαφτίσει FETÖ (Fethullahist Terror Organization).

Αν και λέει ότι υπάρχει μια ακτίνα ελπίδας ότι τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, ο Ταγιάρ προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση να περιορίσει τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ κλείνοντας την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ για τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη, εφόσον η Ουάσιγκτον δεν εκδώσει στην Τουρκία τον Γκιουλέν και δεν σταματήσει να στηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις» (όπως χαρακτηρίζει τις κουρδικές πολιτοφυλακές) στη Συρία.

Η ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις οξύνθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη το πραξικόπημα η Άγκυρα έκλεισε τη βάση του Ιντσιρλίκ για τα συμμαχικά αεροσκάφη με την υποψία ότι μπορούσαν τη χρησιμοποιήσουν στασιαστές. Αργότερα απαγγέληθηκαν κατηγορίες στον Τούρκο διοικητή της βάσης, που χρησιμοποιούν αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις, καθώς και σε άλλους χαμηλόβαθμους αξιωματικούς για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την απροθυμία της Ουάσιγκτον να εκδώσει τον Γκιουλέν στην Τουρκία, όπως ζητούσε η Άγκυρα, έδωσαν τροφή σε σενάρια του τουρκικού Τύπου ότι οι ΗΠΑ μπορεί να επιθυμούσαν την ανατροπή του Ερντογάν.

Η Ουάσιγκτον απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις. Αλλά το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές υψηλόβαθμων στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης που ζητούν να κλείσει η βάση του Ιντσιρλίκ για τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό που πολεμά το «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία, κατηγορώντας τον ότι δεν παρέχει ικανή υποστήριξη στα τουρκικά στρατεύματα, προτιμώντας να στηρίζει τις κουρδικές πολιτοφυλακές.

«Ο λαός μας ρωτάει γιατί χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Επιτρέψαμε όχι μόνο στα αμερικανικά αλλά και στα μαχητικά άλλων χωρών να χρησιμοποιήσουν το Ιντσιρλίκ για να πολεμήσουμε μαζί (το «Ισλαμικό Κράτος»). Τι σκοπούς εξυπηρετείτε αν δεν παρέχετε αεροπορική υποστήριξη κατά του Daesh («Ισλαμικού Κράτους») στην πιο ευαίσθητη για μας επιχείρηση;», είπε στις αρχές του μήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλιούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας λόγο για διευρυνόμενη «κρίση εμπιστοσύνης» μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

Ο Ταγιάρ αμφισβητεί κατά πόσον αξίζει να παραμένει η χώρα του στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι η Συμμαχία «έχει μεταβληθεί σε μια δομή που αντί να προστατεύει την Τουρκία, την απειλεί.»

Σημειωτέον ότι το ΝΑΤΟ πήρε το μέρος της Τουρκίας στην κορύφωση της διένεξής της με τη Μόσχα για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 τον Νοέμβριο του 2015 στη Συρία. Ενώ το επόμενο διάστημα ενίσχυσε την τουρκική αεράμυνα με αντιαερορικές συστοιχίες, ιπτάμενα ραντάρ και πλοία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ