Ο Μπαν Κι Μουν βουλιάζει στα σκάνδαλα -Λίγες ελπίδες να γίνει πρόεδρος στη Νότια Κορέα [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Μπαν Κι Μουν βουλιάζει στα σκάνδαλα -Λίγες ελπίδες να γίνει πρόεδρος στη Νότια Κορέα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επιστροφή του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη γενέθλια χώρα του, τη Νότια Κορέα, δεν γίνεται με τους καλύτερους όρους.

Ο Μπαν Κι Μουν γύρισε στη Νότια Κορέα με την ελπίδα ότι θα είναι ο πιθανός διάδοχος της προέδρου της χώρας Park Geun-hye, η οποία αναμένεται να καθαιρεθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, μέσα στις προσεχείς εβδομάδες. Αλλά μετά από 10 χρόνια επικεφαλής του ΟΗΕ, ο Μπαν Κι Μουν γυρίζει στη χώρα του σε κακή κατάσταση.

Ο Μπαν Κι Μουν βουλιάζει στα σκάνδαλα -Λίγες ελπίδες να γίνει πρόεδρος στη Νότια Κορέα [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Υπάρχουν, καταρχήν σκάνδαλα για το στενό του περιβάλλον: η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από την Σεούλ να συλλάβει τον αδελφό του Μπαν Κι Μουν. Τον κατηγορούν ότι συμμετείχε σε ένα σύστημα διεθνούς διαφθοράς, με στόχο να πουλήσει ένα συγκρότημα ακινήτων στο Βιετνάμ, την ώρα που κατείχε την κατασκευαστική εταιρεία στη Νότιο Κορέα Keangnam Enterprises.
Επίσης, ένας ανιψιός του πρώην γραμματέα του ΟΗΕ αλλά και ο πατέρας του είναι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση.
Ο Μπαν Κι Μουν προσέτρεξε να ζητήσει συγγνώμη, το περασμένο Σάββατο, και ζήτησε να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στην υπόθεση. Αλλά η υπόθεση τον τσαλακώνει τρομερά, αφού σκόπευε να επιστρέψει στη Νότια Κορέα παίζοντας το χαρτί του «καθαρού», του ανθρώπου που βρίσκεται μακριά από σκάνδαλα τα οποία έχουν φέρει σε απόγνωση τους Νοτιο-Κορεάτες.
Για σκάνδαλα, εξάλλου, καθαιρείται και η πρόεδρος Park. Η υπόθεσή της θα κριθεί μέσα στον Φεβρουάριο του 2017, από το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο Μπαν Κι Μουν βουλιάζει στα σκάνδαλα -Λίγες ελπίδες να γίνει πρόεδρος στη Νότια Κορέα [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Εκτός από τα σκάνδαλα διαφθοράς, ο Μπαν Κι Μπουν τραυμάτισε περισσότερο την εικόνα του, από μερικές λεπτομέρειες. Ετσι, μόλις έφτασε στην Σεούλ στις 12 Ιανουαρίου, έγινε δεκτός με τιμές σταρ. Για να δείξει ότι παρέμεινε απλός θέλησε να πάρει το τρένο αντί την πολυτελή λιμουζίνα που τον περίμενε, αλλά δεν ήξερε πώς αγοράζουν εισιτήριο. Το θέμα πήρε μεγάλη έκταση στα τοπικά ΜΜΕ.

Ο Μπαν Κι Μουν βουλιάζει στα σκάνδαλα -Λίγες ελπίδες να γίνει πρόεδρος στη Νότια Κορέα [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Επίσης, δύο ημέρες αργότερα, επισκέφθηκε ένα νοσοκομείο και φωτογραφήθηκε την ώρα που έδινε σε μια ηλικιωμένη να φάει. Το πρόβλημα είναι ότι εκείνος φορούσε ποδιά για να μη λερωθεί ενώ η ηλικιωμένη δεν φορούσε και ότι τάιζε ένα ηλικιωμένο άτομο ξαπλωμένο. Τα τοπικά ΜΜΕ έκαναν πάρτι με τα λάθη του.

Ο Μπαν Κι Μουν βουλιάζει στα σκάνδαλα -Λίγες ελπίδες να γίνει πρόεδρος στη Νότια Κορέα [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Ο ίδιος ο Μπαν Κι Μουν ομολόγησε στην τηλεόραση ότι υπήρξαν κάποια λάθη στη συμπεριφορά του και ότι αυτά οφείλονται «στην βιασύνη» του να έρθει σε επαφή με τους συμπατριώτες του. Μια έρευνα του Ινστιτούτου Realmeter της Νότιας Κορέας που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα δείχνει ότι θα έπαιρνε 19,8% αν κατέβαινε για πρόεδρος της χώρας, έναντι 29,1% του Moon Jae-in, που είναι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης.

Ο Μπαν Κι Μουν βουλιάζει στα σκάνδαλα -Λίγες ελπίδες να γίνει πρόεδρος στη Νότια Κορέα [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μπαν Κι Μουν σκάνδαλα Νότια Κορέα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ