Ιράν προς Τραμπ: «θα ξαναρχίσουμε το πυρηνικό μας πρόγραμμα αν ακυρώσετε τη συμφωνία 5+1» - iefimerida.gr

Ιράν προς Τραμπ: «θα ξαναρχίσουμε το πυρηνικό μας πρόγραμμα αν ακυρώσετε τη συμφωνία 5+1»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έτοιμη να ξαναρχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και μάλιστα από μια πιο εξελιγμένη τεχνολογικά θέση δηλώνει η Τεχεράνη σε περίπτωση που η νέα αμερικανική κυβέρνηση αθετήσει τη συμφωνία, που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2015.

Μιλώντας στο καναδικό δίκτυο CBC ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, είπε ότι η Τεχεράνη επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αντιδράσει, εφόσον η Ουάσιγκτον αναθεωρήσει τη στάση της αναφορικά με τη λεγόμενη συμφωνία P5+1 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ιράν προς Τραμπ: «θα ξαναρχίσουμε το πυρηνικό μας πρόγραμμα αν ακυρώσετε τη συμφωνία 5+1» | iefimerida.gr 0

O επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί

«Μπορούμε πολύ εύκολα να ξαναρχίσουμε... όχι απλώς να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν, αλλά να ξεκινήσει από μια πολύ πιο προηγμένη τεχνολογικά θέση», δήλωσε ο Σαλεχί και συμπλήρωσε: «δεν θέλω να δω να ξημερώνει μια τέτοια μέρα. Δεν θα ήθελα να πάρω μια απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά είμαστε έτοιμοι.»

Ιράν προς Τραμπ: «θα ξαναρχίσουμε το πυρηνικό μας πρόγραμμα αν ακυρώσετε τη συμφωνία 5+1» | iefimerida.gr 1
Ιράν προς Τραμπ: «θα ξαναρχίσουμε το πυρηνικό μας πρόγραμμα αν ακυρώσετε τη συμφωνία 5+1» | iefimerida.gr 2

Βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν τον Ιούλιο του 2015 η Τεχεράνη και οι έξι μεγάλες δυνάμεις (δηλαδή τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία), το Ιράν συμφώνησε να μειώσει κατά δύο τρίτα τον αριθμό των φυγοκεντρητών του και να περιορίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου κάτω απ’ το επίπεδο που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεσμεύτηκε επίσης να μειώσει τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου της από 10 τόνους σε 300 κιλά για 15 χρόνια και αποδέχθηκε διεθνείς επιθεωρήσεις. Σε αντάλλαγμα οι δυτικές χώρες δέχθηκαν να άρουν τις διεθνείς κυρώσεις.

Ιράν προς Τραμπ: «θα ξαναρχίσουμε το πυρηνικό μας πρόγραμμα αν ακυρώσετε τη συμφωνία 5+1» | iefimerida.gr 3

Όμως, μολονότι η κυβέρνηση Ομπάμα είχε χαιρετίσει τη συμφωνία ως έναν φραγμό στις επιδιώξεις του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα -κατηγορία που απορρίπτει η Τεχεράνη- ο Τραμπ την αποκάλεσε -παλαιότερα- «καταστροφή».

Μάλιστα τον περασμένο Μάιο μιλώντας στην Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC), το (άλλοτε;) πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι της Αμερικής, o Tραμπ είπε ότι η ακύρωση της συμφωνίας με το Ιράν είναι στην κορυφή της ατζέντας του.

«Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι η ακύρωση της καταστροφικής συμφωνίας με το Ιράν», είχε πει ο Τραμπ. «Δραστηριοποιούμε πολύ καιρό στις επιχειρήσεις... αυτή η συμφωνία είναι καταστροφική για το Ισραήλ, την Αμερική, για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή... Επιβραβεύσαμε τον κορυφαίο στον κόσμο κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας με 150 δισ δολάρια και δεν πήραμε τίποτε ως αντάλλαγμα.»

Σε άλλη του συνέντευξη στο ιρανικό κρατικό δίκτυο IRIB o Σαλεχί είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αξιολογηθεί η στάση του Τραμπ έναντι του Ιράν κι ότι η Τεχεράνη παρακολουθεί κατά πόσο η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συμφωνία που υπέγραψε η προηγούμενη.

«Δεν θα παραβιάσουμε πρώτοι τη συμφωνία», είπε ο Σαλεχί προειδοποιώντας πάντως ότι αν κάνει πίσω η Ουάσιγκτον, τότε η Τεχεράνη θα αυξήσει την ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου σε 100.000 SWU το χρόνο, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Τεχεράνης».

Την περασμένη εβδομάδα, ενόψει της ορκωμοσίας Τραμπ, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, είχε πει ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να ακυρώσει μονόπλευρα την πυρηνική συμφωνία.

Ιράν προς Τραμπ: «θα ξαναρχίσουμε το πυρηνικό μας πρόγραμμα αν ακυρώσετε τη συμφωνία 5+1» | iefimerida.gr 4

O Ιρανός πρόεδρος πορομοίωσε τα περί αναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με «το να μετατρέψεις ένα πουκάμισο ξανά σε βαμβάκι»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ