Ερευνα: Οι σοσιαλιστές Αμόν ή Βαλς θα χάσουν τις προεδρικές εκλογές

Παρά τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα, για την επικράτηση στις προκριματικές εκλογές, όποιος υποψήφιος και να κερδίσει τελικά, ο Μπενουά Αμόν ή ο Μανουέλ Βαλς, θα χάσουν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του Απριλίου 2017.


Αυτό κατέδειξε μεγάλη έρευνα της εταιρείας Ipsos Sopra steria η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Αν υποψήφιος ανακηρυχθεί τελικά ο Μανουέλ Βαλς, θα αποκομίσει μόνο 9% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ η ακροδεξιά ηγέτης του Εθνικού Μετώπου παίρνει 27% στην πρόθεση ψήφου, ο Φρανσουά Φιγιόν 25%, ο Εμμανουέλ Μακρόν 18% και ο ριζοσπάστης αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν 15%.


Αν υποψήφιος των Σοσιαλιστών ανακηρυχθεί ο Μπενουά Αμόν θα αποκομίσει 8% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η έρευνα έγινε στις 20 Ιανουαρίου.

Ο μικρός Μπενουά

Η πρωτιά του Μπενουά Αμόν στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού κόμματος αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη στη Γαλλία. Αποκαλούμενος «μικρός Μπεν», ή «μικρός Μπενουά» από τους βαρώνους του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο Μπενουά Αμόν θεωρείται σήμερα φαβορί για να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές, συντρίβοντας τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς. Βγήκε πρώτος στον πρώτο γύρο με ένα πρόγραμμα για «ολική Αριστερά» και κέρδισε την στήριξη ενός από τους χαμένους των προκριματικών, του Αρνό Μοντεμπούρ.


Αμόν και Μοντεμπούρ αποτελούν την αριστερή πτέρυγα του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος, είναι εχθροί του Φρανσουά Ολάντ, παρότι υπήρξαν υπουργοί του, και εκπροσωπούν το κρατικίστικο και λαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα.

Παιδί του κομματικού σωλήνα

Ειδικά ο Μπενουά Αμόν εκφράζει την πεμπτουσία του κομματικού σωλήνα. Γνωρίζει άριστα το παρασκήνιο του Σοσιαλιστικού κόμματος, κινήθηκε πάντα στο σκοτάδι και στο παρασκήνιο. Αλλά ο «μικρός Μπενουά», όπως τον αποκαλούσε η Μαρτίν Ομπρί, η οποία τον διόρισε στο γραφείο της όταν ήταν υπουργός Εργασίας το 1997, ωρίμασε στα 49 του χρόνια.
«Οσοι δούλεψαν μαζί του είχαν την τάση να τον υποτιμούν», δήλωσε ο παλιός φίλος του και εκπρόσωπός του Régis Juanico.
Ο Αμόν είναι βουλευτής της πόλης Ιβλίν, κοντά στο Παρίσι και κυριολεκτικά σάρωσε όλα τα προγνωστικά, υπερασπιζόμενος ένα πολιτικό πρόγραμμα που στηρίζεται στις παροχές: εθνικό εισόδημα για όλους και μείωση ωρών εργασίας. Πιστεύει ότι η ανάπτυξη είναι ένας μύθος και ότι η εργασία πρέπει να μειωθεί.


Σωματικά ο Αμόν δείχνει αδύναμος, έχει ένα χαμηλό πτυχίο Ιστορίας και δεν κατέχει το προφίλ ενός ηγέτη. Γεννήθηκε στη γαλλική επαρχία, ο πατέρας του ήταν εργάτης και η μητέρα του γραμματέας. Δούλεψε σκληρά για να επιβιώσει πολιτικά. Πέρασε ένα μέρος της παιδικής του ηλικίας στο Ντακάρ όπου δούλευε ο πατέρας του.
Ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως μέλος της ΜΚΟ «SOS Ρατσισμός» και το 1987 μπαίνει στο Σοσιαλιστικό κόμμα, οπαδός του Μισέλ Ροκάρ. Το 1993, σε ηλικία 26 ετών, ο Αμόν γίνεται γραμματέας της Σοσιαλιστικής Νεολαίας, και γνωρίζει τα γρανάζια του κόμματος. Στήριξε τον Λιονέλ Ζοσπέν το 1995 και στη συνέχεια δούλεψε για την Μαρτίν Ομπρί.
Το 2002 ίδρυσε την συνιστώσα «Νέο Σοσιαλιστικό Κόμμα», με τον Αρνό Μοντεμπούρ και τον Βανσέν Πεγιόν που ήταν και οι δύο συνυποψήφιοί του στις προκριματικές της 22ας Ιανουαρίου. Το 2012 έγινε αναπληρωτής υπουργός Οικονομιίας για τις κοινωνικές υποθέσεις και στη συνέχεια έγινε υπουργός Παιδείας από τον Ολάντ. Οταν όμως έγινε πρωθυπουργός ο Μανουέλ Βαλς και ξεκίνησε το κύμα λιτότητας, Αμόν και Μοντεμπούρ εγκατέλειψαν την κυβέρνηση, καταγγέλλοντας τόσο τον Ολάντ όσο και τον Βαλς.
Αρκετοί ισχυρίζονται ότι Αμόν, Μοντεμπούρ και Πεγιόν, οι οποίοι ανήκουν όλοι στην αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού κόμματος, συνειδητά μπήκαν και οι τρεις υποψήφιοι στις προκριματικές για να κόψουν τον δρόμο στον Μανουέλ Βαλς, τον οποίο κατηγορούν για «δεξιά πολιτική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έρευνα Αμόν βαλς χάνουν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ