Δαιμονισμένοι στο Εθνικό: Θεατρικό ορατόριο με μουσικούς και σοπράνο [εικόνες & τρέιλερ] - iefimerida.gr

Δαιμονισμένοι στο Εθνικό: Θεατρικό ορατόριο με μουσικούς και σοπράνο [εικόνες & τρέιλερ]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

To Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει σε σκηνοθεσία και πρωτότυπη μουσική του Αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Θοδωρή Αμπαζή, μια παράσταση βασισμένη στο κορυφαίο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι, «Δαιμονισμένοι».

Η παράσταση κάνει πρεμιερα στις 2 Φεβρουαρίου από τη σκηνή του REX.
Ο πολύπλευρος καλλιτέχνης Θοδωρής Αμπαζής μιλά στο iefimerida.gr, τονίζει πως πρόκειται για πολυδιάστατο θέαμα, πως σήμερα μας στιγματίζει «η ανορεξία για ζωή» και αναφέρει, τι περιμένει για τον πολιτισμό από την συνάδελφό του και Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Καταρχάς θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς συνδυάζετε τις δύο ιδιότητες σας. Το μουσικού/σκηνοθέτη και του Αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού;
«Είναι πράγματι πολύ απαιτητικό να έχει κανείς μια θέση ευθύνης στο πρώτο θέατρο της χώρας» απαντά στο iefimerida.gr ο Θοδωρής Αμπαζής.

Απαραίτητη η επιστροφή στην καλλιτεχνική δημιουργία

«Από την άλλη η Καλλιτεχνική διάσταση του Διευθυντή του Εθνικού και του Αναπληρωτή του είναι απαραίτητη καθότι ο τελικός στόχος της λειτουργίας ενός Εθνικού Θεάτρου είναι το Καλλιτεχνικό Έργο. Τα πολλά και πολύπλοκα οργανωτικά και διοικητικά ζητήματα που σχετίζονται με το Εθνικό Θέατρο τείνουν, πολλές φορές, να μας αποπροσανατολίζουν από τον παραπάνω στόχο. Γι΄ αυτό είναι απαραίτητο να επιστρέφουμε στην καλλιτεχνική δημιουργία και να επαναπροσδιορίζουμε το λόγο της τοποθέτησής μας σ΄ αυτές τις θέσεις. Η αγαστή συνεργασία με τον Στάθη Λιβαθινό και όλους τους συνεργάτες μας βοηθά πολύ σ΄αυτό».

Δαιμονισμένοι στο Εθνικό: Θεατρικό ορατόριο με μουσικούς και σοπράνο [εικόνες & τρέιλερ] | iefimerida.gr 0

Θοδωρής Αμπαζής

Ένα θεατρικό ορατόριο

Οι Δαιμονισμένοι του Ντοστογιέφσκι στο Εθνικό αποτελούν ένα ψηφιδωτό τεχνών επί σκηνής. Μιλήστε μας για το θέαμα που ετοιμάζετε.
«Από το 1991 ερευνώ συστηματικά τις σκηνικές δυνατότητες που προσφέρει η εφαρμογή της μουσικής σκέψης στη θεατρική πράξη. Χρησιμοποιώντας τεχνικές της μουσικής σύνθεσης προσπαθώ να «ξαναδιαβάσω» θεατρικά και μη έργα, χωρίς να προδοθεί η ουσία του θεάτρου και προς όφελος της υποκριτικής λειτουργίας. Στους «Δαιμονισμένους» 12 ηθοποιοί, 5 μουσικοί και μια μέτζο σοπράνο συνδιαλέγονται επί σκηνής, ερμηνεύοντας μια πολυδιάστατη μουσικοθεατρική παρτιτούρα.

Η αφήγηση περνά από τον λόγο των ηθοποιών, στις νότες των οργάνων, σε λυρικά μέρη, σε οργανωμένα κινησιολογικά μοτίβα, στο βίντεο, και υπηρετεί την πλοκή της διασκευής με τρόπο πολυδιάστατο».

Το τρέιλερ της παράστασης μας εισάγει στην ατμόσφαιρα του έργου:

Η μελωδία είναι ακόμα ένας ρόλος στην παράσταση;
«Όλα τα σκηνικά στοιχεία συνθέτουν ένα πλούσιο ηχητικό αλλά και οπτικό τοπίο. Πολλές φορές η μελωδία λειτουργεί αντιστικτικά με το λόγο η με την συνολική κίνηση των σωμάτων. Άλλες φορές πάλι τον ρόλο της μελωδίας αναλαμβάνει ο λόγος ή μια ακολουθία χειρονομιών και η μουσική λειτουργεί συνοδευτικά».

Η χώρα μας είναι λόγω κλίματος απολύτως κατάλληλη για εκδηλώσεις εκτός αιθουσών

Το Εθνικό βγαίνει από το κτίριό του και παρουσιάζει και άλλου είδους θεάματα, όπως στο Μπενάκη. Πόση απήχηση έχει στον κόσμο;
«Μεγάλη. Το πείραμα του Μουσείου Μπενάκη το θεωρώ απολύτως επιτυχημένο και είναι ένα δείγμα καλής και πρωτοπόρας συνεργασίας δυο σημαντικών φορέων.
Στον προγραμματισμό μας υπάρχουν πλήθος τέτοιων δράσεων, άλλοτε με άμεσα και άλλοτε μακροπρόθεσμα οφέλη, όχι μόνο για την Τέχνη του θεάτρου αλλά γενικότερα για τον Πολιτισμό μας
».

Δουλέψατε για χρόνια στο εξωτερικό, είναι έτοιμο το κοινό της χώρας να δεχτεί την τέχνη στην καθημερινότητά του, έξω από τις αίθουσες. Το κοντέινερ, τη documenta για παράδειγμα;
«Αυτό έχει ήδη γίνει. Η χώρα μας είναι λόγω κλίματος απολύτως κατάλληλη γι΄αυτό και τα τελευταία δέκα χρόνια βλέπουμε πολλές εκδηλώσεις εκτός αιθουσών.
Ίσως όχι τόσο συχνά από μεγάλους οργανισμούς, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Πλήθος μικρών σχημάτων, μουσικής, χορού, εικαστικών κ.α. δραστηριοποιούνται στους δρόμους των πόλεων μας, ειδικά τη θερινή περίοδο. Εμείς οργανώνουμε συχνά τέτοιες εξορμήσεις αν και ο ουσιαστικός στόχος είναι να μπει ο κόσμος στο θέατρο και να δει παραστάσεις υψηλού επιπέδου στον χώρο που ανήκουν
».

Δαιμονισμένοι στο Εθνικό: Θεατρικό ορατόριο με μουσικούς και σοπράνο [εικόνες & τρέιλερ] | iefimerida.gr 1

Μας στιγματίζει η «ανορεξία για ζωή»

Ο Ντοστογιέφσκι μιλά για μία εποχή κρίσης. Στην σημερινή εποχή ποια κρίση θεωρείτε ότι μας στιγματίζει περισσότερο;
«Η ανορεξία για ζωή. Η ομαδική κατάθλιψη που επιδεινώνεται κάθε μέρα. Αυτή που μας κάνει να παραδινόμαστε χωρίς αντίσταση στα πάντα, έχοντας κατά κάποιο τρόπο αποδεχτεί το βέβαιο τέλος, έχοντας πάψει να αναζητούμε την ομορφιά.
Ο Στεπάν Τροφίμοβιτς λέει στου Δαιμονισμένους, 'Χωρίς τον Άγγλο η ανθρωπότητα μπορεί να επιβιώσει, χωρίς τη Γερμανία επίσης, χωρίς το Ρώσο μπορεί και παραμπορεί, χωρίς την επιστήμη μπορεί, χωρίς ψωμί μπορεί, μόνο χωρίς ομορφιά δεν μπορεί, διότι δεν θα έχει να κάνει τίποτα στον κόσμο αυτό!'
»

Βρίσκεστε και στο σχεδιασμό του καλοκαιριού. Με μια μάτια τι ετοιμάζει το Εθνικό;
«Το Εθνικό θα είναι και πάλι παρόν με δυο άκρως ενδιαφέρουσες και τολμηρές θεατρικές προτάσεις πάνω στο Αρχαίο Δράμα. Για περισσότερα θα πρέπει να περιμένετε την επίσημη ανακοίνωση του Ελληνικού Φεστιβάλ».

Οι τρεις προτεραιότητες της Λυδίας Κονιόρδου

Ποια τρία πράγματα θα θέλατε να δείτε να υλοποιούνται άμεσα, από τη Λυδία Κονιόρδου στο Υπουργείο, όσων αφορά στον πολιτισμό;
«Να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα για τον Πολιτισμό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, να λειτουργήσει η Ακαδημία Τεχνών και να εφαρμοστεί μια Πολιτιστική Πολιτική στην Περιφέρεια, στη βάση ενός σύγχρονου, μακροπρόθεσμου και σοβαρά χρηματοδοτούμενου σχεδίου».

Δαιμονισμένοι του Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι
Από 2 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Rex
– Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»

Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου
Σκηνοθεσία-Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Διασκευή – Δραματουργία επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Video-art: Στάθης Αθανασίου
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάνα Τσίχλη
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Αντώνης Κυριακάκης

Δαιμονισμένοι στο Εθνικό: Θεατρικό ορατόριο με μουσικούς και σοπράνο [εικόνες & τρέιλερ] | iefimerida.gr 2

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)
Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Μαρία Ζορμπά, Δημήτρης Ήμελλος, Ειρήνη Καράγιαννη, Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, Κώστας Κορωναίος, Νέστορας Κοψιδάς, Καλιρρόη Μυριαγκού, Γιάννης Νιάρρος, Θέμης Πάνου, Δανάη Σαριδάκη, Αντιγόνη Φρυδά


Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 19:00
Τιμές εισιτηρίων: 20, 15, 10 ευρώ (φοιτητικό)
Τετάρτη και Πέμπτη ενιαία τιμή 13 ευρώ

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΘΕΑΤΡΟ REX-ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ», Πανεπιστημίου 48 , τηλ. 210.3305074

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ