Επιστολή «οπισθοχώρησης» από Τσακαλώτο -Ο «κόφτης» φέρνει νέους φόρους, μείωση αφορολόγητου και μισθών - iefimerida.gr

Επιστολή «οπισθοχώρησης» από Τσακαλώτο -Ο «κόφτης» φέρνει νέους φόρους, μείωση αφορολόγητου και μισθών

Φωτογραφία: INTIMENEWS/αρχείο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κυβέρνηση λέει ότι δεν σκοπεύει να νομοθετήσει από τώρα νέα μέτρα για να πείσει τους δανειστές και να κλείσει η αξιολόγηση, όμως άλλα λέει η επιστολή «οπισθοχώρησης» του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ενδεικτικό είναι πως κυβερνητική πηγή επαναλαμβάνει στο iefimerida πως «δεν υπάρχει θέμα νομοθέτησης οποιουδήποτε μέτρου». Εξηγώντας ότι «το μοναδικό ζήτημα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η συζήτηση για τον "κόφτη", αν και εφόσον συμφωνήσουμε σε πλεονάσματα και μέτρα για το χρέος».

Από την άλλη, ο κ. Τσακαλώτος επισήμως μιλά πια για παράταση του «κόφτη» δαπανών (κατά 80% αφορά μισθούς και συντάξεις) αλλά και διατήρηση του στόχου για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, πέραν και του 2019. Επιμένει πάντως στην πρότασή του, το 1% από τα πλεονάσματα αυτά να πηγαίνει για μειώσεις φόρων, κάτι που δεν μειώνει όμως την πίεση για πλεονάσματα 6 δισ. ευρώ τον χρόνο και άνω.

Τρεις επιμέρους ενότητες προτάσεων περιλαμβάνει η επιστολή Τσακαλώτου που στάλθηκε προς τους θεσμούς για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας που θα αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση και την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Και αυτές σχετίζονται με τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να τρέξουν μέσα στο πρόγραμμα, τους τρόπους διασφάλισης αυτών των στόχων, καθώς και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Οι υποχωρήσεις και τα μέτρα που έρχονται
Με τις συνομιλίες όμως να έχουν παγώσει η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να οπισθοχωρήσει προκειμένου να ξεκλειδώσουν οι διαπραγματεύσεις και να κλείσει η αξιολόγηση. Στις υποχωρήσεις τις κυβέρνησης πρώτο είναι το ζήτημα του αφορολόγητου με το σενάριο της ελληνικής πλευράς να προβλέπει μείωση του αφορολογήτου στα 7.500-8.000 ευρώ. Ωστόσο το ΔΝΤ φέρεται να ζητά μεγαλύτερη μείωση, ενδεχομένως και στα 3.500 ευρώ. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε φοροεπιδρομή και για τους χαμηλόμισθους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ αλλά και για τους συνταξιούχους ή αγρότες με μηνιαίες αποδοχές 600 ευρώ και κάτω.
Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 14% ή 15%.
Μείωση ή κατάργηση επιδομάτων, τα οποία θα ενσωματωθούν τελικώς στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
«Πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για ένστολους και μειώσεις για ορισμένες κατηγορίες νεότερων υπαλλήλων.
Νέοι φόροι όπως ενδεχομένως η επιβολή τέλους ακινησίας (συζητείται για 30 ευρώ το χρόνο) σε ιδιοκτήτες ΙΧ που έχουν παραδώσει τις πινακίδες για πάνω από 12 ή 24 μήνες.

Τι υποστηρίζει η ελληνική πλευρά
Βασική στόχευση της επιστολής Τσακαλώτου, όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης, είναι «να βρεθεί κοινό έδαφος ενόψει του Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου». Μάλιστα από την πλευρά της η Αθήνα περιγράφει αναλυτικά τις πτυχές της πρότασή της σε μια προσπάθεια να προλάβει να επηρεάσει θετικά το αποτέλεσμα των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με τους θεσμούς -παραμονές του eurogroup-και να βρεθεί τελική κοινή θέση με το ΔΝΤ.
Το Ταμείο άλλωστε είναι αυτό που ζητά εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων, διότι αμφισβητεί το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018. Και στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση τονίζει ότι "οφείλει να σταματήσει τους παραλογισμούς».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ