Ισραήλ: Αραβοϊσραηλινός και αστυνομικός σκοτώθηκαν σε ύποπτη επίθεση με αυτοκίνητο [εικόνες & βίντεο]

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας αραβοϊσραηλινός έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε μια ομάδα ανδρών της στην περιοχή Νεγκέβ στα νότια και σκότωσε έναν αστυνομικό προτού πέσει νεκρός απ’ τα πυρά των υπολοίπων, αν και μία ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ήταν παρούσα στο συμβάν αμφισβητεί κατά πόσον επρόκειτο για σκόπιμη επίθεση.

Μετά το συμβάν ξέσπασαν ταραχές στο χωριό Ουμ αλ Χιράν, όπου ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση για την κατεδάφιση κατοικιών Βεδουίνων, οι οποίες κρίθηκαν αυθαίρετες από δικαστήριο.

Σύμφωνα με την Μεράι Λαπιντότ, εκπρόσωπο της αστυνομίας, ο αραβοϊσραηλινός ήταν ντόπιος δάσκαλος «που κινήθηκε προς το μέρος των αστυνομικών με σκοπό να σκοτώσει». Αλλά η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μιχάλ Χαραμάτι, που είχε πάει στο Ουμ αλ Χιράν για να εποπτεύσει την κατεδάφιση των σπιτιών, είπε ότι ο οδηγός δεν κατευθυνόταν προς τους αστυνομικούς όταν τον πυροβόλησαν.

«Ξαφνικά το αυτοκίνητο άρχισε να κατεβαίνει εντελώς ανεξέλεγκτο το λόφο. Ο οδηγός ήταν προφανώς νεκρός όταν έχασε τον έλεγχο. Τότε ήταν που χτύπησε τους αστυνομικούς.»

Οι περισσότεροι απ’ τους Βεδουίνους του Ισραήλ ανήκουν σε νομαδικές φυλές που περιπλανώνται στη Μέση Ανατολή εδώ και χιλιετίες. Οι άραβες πολίτες του Ισραήλ αποτελούν το 20% του πληθυσμού των οκτώ εκατομμυρίων και εξ’ αυτών οι 200.000 είναι Βεδουίνοι.

Οι ισραηλινές αρχές είναι σε συναγερμό για επιθέσεις με οχήματα από Παλαιστινίους μετά το ξέσπασμα της βίας τον Οκτώβριο του 2015. Στις 8 Ιανουαρίου τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους όταν έπεσε πάνω τους ένας Παλαιστίνιος με το φορτηγό του στην Ιερουσαλήμ.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να διερευνηθούν οι καταγγελίες των κατοίκων για υπερβολική βία και χρήση πραγματικών πυρών από τους αστυνομικούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ