Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση συζητάει τον κόφτη για μετά το 2018 ώστε να πειστεί το ΔΝΤ - iefimerida.gr

Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση συζητάει τον κόφτη για μετά το 2018 ώστε να πειστεί το ΔΝΤ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έτοιμη να παράσχει στο ΔΝΤ περαιτέρω εγγυήσεις για να κλείσει η αξιολόγηση, δηλώνει η Αθήνα, αν συμφωνηθούν «δημοσιονομικά» και μεσοπρόθεσμη παρέμβαση στο Ελληνικό χρέος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι σε αυτή την περίπτωση η Κυβέρνηση θα μπορούσε να συζητήσει μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων για να άρει το ΔΝΤ τις αρνήσεις του. Μάλιστα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν έδωσε λεπτομέρειες -αν και ερωτήθηκε σχετικά- για το αν αυτές οι εγγυήσεις (παράταση δημοσιονομικού κόφτη) θα περιλαμβάνουν μειώσεις συντάξεων ή άλλες κατηγορίες δημοσίων δαπανών, καθώς εμφανίστηκε σίγουρός ότι δεν θα χρειαστεί αυτές οι αυτόματες προσαρμογές να ενεργοποιηθούν καθώς τα έσοδα και η πορεία της Οικονομίας δεν αφήνει περιθώρια για ενεργοποίηση του «κόφτη». «Η συζήτηση δεν έχει καν τεθεί ακόμα. Εφόσον συμφωνηθούν δημοσιονομικό, μεσοπρόθεσμα μέτρα και παραμένει η άρνηση του ΔΝΤ, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων. Αυτός ό,τι κι αν περιλαμβάνει δεν έχει λόγο να εφαρμοστεί. Η οικονομία αποδίδει, οι στόχοι θα πιαστούν, δεν υπάρχει περίπτωση εφαρμογής.
Ο μόνος λόγος για τον οποίο το κάνουμε για να αρθούν οι επιφυλάξεις ΔΝΤ, θα είναι ένα σημείο ισορροπίας για να κλείσουμε την αξιολόγηση. Ο
μοναδικός τρόπος για να κλείσει η αξιολόγηση είναι χωρίς τη νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το 2018».

Παράθυρο τροποποίησης του Προγράμματος σε περίπτωση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποχωρήσει- αλλά χωρίς αλλαγή στόχων- άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακοππουλος.

Οπως ανέφερε μεταξύ άλλων κατα την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: " η συμφωνία που κλείστηκε το 2015 περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ", είπε και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που το Ταμείο φύγει τότε " η συμφωνία που έχουμε υπογράψει ως προς το σκέλος των συμμετεχόντων θα πρέπει να τροποποιηθεί".

Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι "δεν υπάρχει πρόταση για αλλαγή στόχων, αλλαγή μέτρων. Η οποιαδήποτε τροποποίηση δεν επηρεάζει κανέναν από τους άλλους τομείς του προγράμματος".

Στη συνέχεια, ανέφερε πως το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από το πότε το ταμείο θα πάρει μια τελική απόφαση για το τι φιλοδοξεί να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Χαρακτήρισε "αυτονόητα αυτά που είπε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών" και επέμεινε ότι πρέπει "οποιαδήποτε απόφαση να ληφθεί το δυνατόν συντομότερα".

Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως στόχος είναι "να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για τη υπέρβαση της ασυμφωνίας που έχει προκύψει μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών" , η οποία πρέπει "να λυθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο για να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος κοφτης ΔΝΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ