Ινδικός Ωκεανός: Σταματούν οι υποβρύχιες έρευνες για τη μοιραία πτήση της Malaysia Airlines MH370

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια οι έρευνες για τον εντοπισμό του χαμένου αεροσκάφους της Malaysia Airlines στο νότιο Ινδικό Ωκεανό τερματίστηκαν κι οι συγγενείς των αγνοουμένων επιβατών ενημερώθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απ’ τις αυστραλιανές αρχές ότι η υποβρύχια αναζήτηση ολοκληρώθηκε χωρίς επιτυχία.

«Σήμερα το τελευταίο ερευνητικό σκάφος εγκατέλειψε την υποθαλάσσια περιοχή έρευνας. Η πτήση MH370 της Malaysia Airlines δεν εντοπίστηκε στη ζώνη ερεύνης των 120.000 τ.χλμ. Στο νότιο Ινδικό Ωκεανό», ανέφερε η ανακοίνωση. «Παρότι καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια με τη βοήθεια τεχνολογίας αιχμής και τον τελευταίων επιστημονικών επιτευγμάτων καθώς και τις συμβουλές ικανότατων επαγγελματιών, που είναι οι καλύτεροι στον τομέα τους, δυστυχώς η έρευνα δεν κατάφερε να εντοπίσει το αεροσκάφος. Η απόφαση να σταματήσει η υποβρύχια έρευνα δεν ελήφθη ελαφρά και σίγουρα όχι χωρίς θλίψη».

Η πτήση MH370 εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου του 2014 απ’ τα ραντάρ λίγο μετά την απόγείωση απ’ την Κουάλα Λουμπούρ κι ενώ κατευθυνόταν προς το Πεκίνο. Το αεροσκάφος πιστεύεται ότι συνετρίβη στον Ινδικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους και οι 239 επιβαίνοντες.

Το αεροσκάφος μετέφερε 152 Κινέζους, 50 Μαλαίσιους, καθώς και επιβάτες από την Αυστραλία,τον Καναδά, τη Γαλλία, το Χονγκ Κονγκ, την Ινδονησία, την Ολλανδία, το Ιράν, την Ινδία, τη Νέα Ζηλανδία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ταϊβάν.

Η αναζήτηση του χαμένου αεροσκάφους σύντομα μεταβλήθηκε σ’ ένα απ’ τα μεγαλύτερα μυστήρια της αεροπλοϊας, μετά τις άκαρπες εξαντλητικές έρευνες από αέρος.

Τον Οκτώβριο του 2014 το Αυστραλιανό Γραφείο Ασφάλειας Μεταφορών άρχισαν μια νέα φάση έρευνας, μια υποβρύχια αναζήτηση σε μια ζώνη 120.000 τ. Χλμ στο βυθό του Ινδικού Ωκεανού. Η επιχείριση, που συγχρηματοδότησαν Αυστραλία και Μαλαισία πιστεύεται ότι κόστισε κάπου 180 εκ δολάρια Αυστραλίας, ενώ η Κίνα δώρησε κάπου 20 εκ δολάρια Αυστραλίας σε πόρους και εξοπλισμό.

Τον Ιούλιο του 2015 εντοπίστηκε ένα πτερύγιο του αεροσκάφους στη νήσο Ρεϊνιόν, ενώ αργότερα βρέθηκαν κι άλλα συντρίμμια σε ένα νησί ανοικτά των ακτών της Τανζανίας.

Οι ερευνητές λένε ότι η αποτυχία εντοπισμού του αεροσκάφους δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν όλες οι προσπάθειες αναζήτησης. Αλλά οι συγγενείς των αγνοουμένων, που ζητούν απαντήσεις για την εξαφάνιση του αεροσκάφους και των επιβαινόντων, ίσως να μη μάθουν ποτέ τι απέγινε τελικά η μοιραία πτήση ΜΗ370...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ MALAYSIA AIRLINES MH370 Ινδικός Ωκεανός

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ