Γαλλία: Στριμωγμένος στη γωνία ο Μανουέλ Βαλς στην κούρσα για το χρίσμα της Αριστεράς

Mε την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, -φαβορί για μεγάλο διάστημα για το χρίσμα της Αριστεράς για τις προεδρικές εκλογές της άνοιξης– μετά τη χθεσινή δεύτερη τηλεμαχία, όπου δέχθηκε σφοδρά πυρά για την πολιτική του στο προσφυγικό και υπολείπεται πλέον στις δημοσκοπήσεις των αντιπάλων του.

Ο Βαλς αντιμετώπισε τους άλλους έξι μονομάχους στο ντιμπέιτ ενόψει των προκριματικών εκλογών της 22ας και 29ης Ιανουαρίου στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, που θα κρίνουν αν ο υποψήφιος της Αριστεράς θα αποτρέψει τη μετατροπή των προεδρικών εκλογών σε αναμέτρηση του συντηρητικού Φρανσουά Φιγιόν με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Η επιλογή του υποψηφίου των Σοσιαλιστών θα έχει σημαντική επίπτωση και στις πιθανότητες επιτυχίες του ανεξάρτητου Εμανουέλ Μακρόν, η καμπάνια του οποίου κερδίζει έδαφος , σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Νικητής και της δεύτερης τηλεμαχίας των Σοσιαλιστών αναδείχθηκε με 29% ο πρώην υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ελάμπε, τρεις μονάδες μπροστά απ’ τον Βαλς. Αλλά για τους ψηφοφόρους της Αριστεράς πιο πειστικός ήταν ο πρώην υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν με 30% έναντι 28% του Βαλς.

Πολλοί στο κόμμα κατηγορούν τον πρώην πρωθυπουργό ότι πρόδωσε τις αριστερές αξίες με τη φιλο-επιχειρηματική στροφή που εμπνεύστηκε ο Ολάντ. Χθες ο Βαλς δέχθηκε σκληρή κριτική για την πολιτική που ακολούθησε στο μεταναστευτικό.

Παραδέχθηκε ότι από το 2015 και μετά η Γαλλία δέχθηκε στο έδαφός της πολύ λιγότερους μετανάστες απ’ ό,τι άλλες χώρες της Ε.Ε., δηλαδή μόλις 5.000 σε σύγκριση με τους 30.000 που είχε υποσχεθεί, αλλά υπεραμύνθηκε της πολιτικής του.

«Βαρέθηκα να ακούω -κι άκουσα κι απόψε-κατηγορίες κατά της Γαλλίας γι’ αυτό το θέμα. Ή θα έχεις ανοικτά σύνορα ή αναλαμβάνεις να ελέγξεις. Η Γαλλία είχε δίκιο που ακολούθησε αυτή την πολιτική», είπε.

Ο Αμόν αναρωτήθηκε αν με την πολιτική αυτή η Γαλλία σεβάστηκε τις ίδιες τις αρχές της κουνώντας με νόημα το κεφάλι, ενώ ο Βενσάν Πεγιόν κατηγόρησε τον Βαλς επειδή επέκρινε δημοσίως την Άνγκελα Μέρκελ για την πολιτική της των ανοικτών συνόρων.

Η τηλεμαχία κράτησε πάνω από δυόμιση ώρες κι έφερε στην επιφάνεια μερικές απ’ τις μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τους διεκδικητές του χρίσματος των Σοσιαλιστών.

Όποιος κι αν επικρατήσει τελικά, δύσκολα θα περάσει στο δεύτερο γύρο, λένε οι δημοσκοπήσεις, που προβλέπουν επικράτηση του Φιγιόν σε μια αναμέτρηση με τη Λεπέν. Αναλυτές, ωστόσο, δεν αποκλείουν κάποια έκπληξη απ’ τον πρώην υπουργό Οικονομίας και νυν ανεξάρτητο Μακρόν...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ