ΥΠΕΞ Βελγίου: Το κλειδί για το προσφυγικό είναι η ταχεία κατανομή -Οχι οι καταυλισμοί εκτός ΕΕ

Η εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί, για την κατανομή των προσφύγων, και όχι οι καταυλισμοί υποδοχής εκτός ΕΕ είναι η λύση στο ζήτημα αυτό, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

«Η ταχεία κατανομή των προσφύγων είναι το κλειδί για να προχωρήσουμε. Το ζητούμενο είναι να δείξουμε αποτελεσματική αλληλεγγύη», δήλωσε ο Ζαν Ασελμπορν σε συνέντευξή του στην Tagesspiegel, αναφερόμενος στους πρόσφυγες της Ελλάδας και των Δυτικών Βαλκανίων. «Αντί να κάνουμε μονίμως σκέψεις για καταυλισμούς υποδοχής εκτός της ΕΕ, θα ήταν προτιμότερο να εφαρμόσουμε όσα έχουν αποφασισθεί», τόνισε.

Αν και το 2015 οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να κατανείμουν τους 160.000 πρόσφυγες της Ελλάδας και της Ιταλίας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πολλά κράτη αντιστέκονται σε αυτό. Οπως για παράδειγμα η Αυστρία, της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, έχει προτείνει τη δημιουργία καταυλισμών εκτός ΕΕ.

Παρόλα αυτά, ο Ασελμπορν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπό την ευρωπαϊκή προεδρία της Μάλτας θα γίνει πρόοδος στο προσφυγικό, δεδομένου ότι η χώρα αυτή αντιμετωπίζει το θέμα με ρεαλισμό. Αναφερόμενος τέλος στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες την Ελλάδα και τη Σερβία λόγω του δριμύτατου ψύχους, δήλωσε ότι όλες οι χώρες- μέλη της ΕΕ είναι πρόθυμες να βοηθήσουν, π.χ. στέλνοντας σκηνές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ζαν Ασελμπορν πρόσφυγες καταυλισμοί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ