Πώς επέστρεψε ο Γιώργος Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ -Ποιους αναμένει ακόμη η Φώφη-Ολο το παρασκήνιο - iefimerida.gr

Πώς επέστρεψε ο Γιώργος Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ -Ποιους αναμένει ακόμη η Φώφη-Ολο το παρασκήνιο

Φωτογραφία: Intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά μετά το προσκλητήριο διεύρυνσης της Φώφης Γεννηματά σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητους βουλευτές.

Μέχρι στιγμής έχουν προσχωρήσει στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με το ΚΙΔΗΣΟ, 5 πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ της περιόδου Σημίτη Γιώργος Θωμάς, Βαγγέλης Μαλέσιος, Φραγκλίνος Παπαδέλης, Μηνάς Σταυρακάκης και Δημήτρης Σωτηρλής) ο ανεξαρτητοποιηθείς από το Ποτάμι βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ και ο ανεξάρτητος βουλευτής -διαγραφείς από την Φώφη Γεννηματά - και πρώην υπουργός, Λεωνίδας Γρηγοράκος.

«Ποιος θα πάρει τη δόξα να κάνει 4ο κόμμα την Χρυσή Αυγή;»

Πλέον η Δημοκρατική Συμπαράταξη «μετρά» στην κοινοβουλευτική της δύναμη 18 βουλευτές, όσους και η Χρυσή Αυγή. Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά σημειώνουν με νόημα: «Θα φανεί ποιος θα πιστωθεί το κλέος να καταστήσει την Χρυσή Αυγή τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη». Με άλλα λόγια, με μία προσχώρηση νυν βουλευτή ακόμη η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα γίνει τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με ό,τι αυτό σημαίνει σημειολογικά αλλά και ουσιαστικά από πλευράς κοινοβουλευτικών προνομίων.

Ποιους αναμένουν ακόμη

Στη Χ. Τρικούπη αναμένουν δύο ακόμη προσχωρήσεις ανεξάρτητων βουλευτών:

Του Γιώργου Καρρά, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από την Ενωση Κεντρώων και της Κατερίνας Μάρκου η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ποτάμι τον περασμένο Νοέμβριο.

Πέντε πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ επέστρεψαν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Πέντε πρώην κυβερνητικά στελέχη, από την ομάδα των λεγόμενων λοχαγών, οι Γιώργος Θωμάς, Βαγγέλης Μαλέσιος, Φραγκλίνος Παπαδέλης, Μηνάς Σταυρακάκης και Δημήτρης Σωτηρλής, δηλώνουν ότι στηρίζουν «την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και την προσπάθειά της να οικοδομήσει μια νέα, μεγάλη και ισχυρή Κεντροαριστερά, ικανή να οδηγήσει στην ανάκτηση της ηγεμονίας των πολιτικών ιδεών, στη συλλογική μας αυτογνωσία, αλλά και στην αποκατάσταση του δημόσιου ήθους και την ηθική της ατομικής και συλλογικής ευθύνης».

Λένε «όχι» Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης, Ραγκούσης

Αντιθέτως οι πρώην υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης και Γιάννης Ραγκούσης δεν προτίθενται να επιστρέψουν στη ΔΗΣΥ. Την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους, σε εκδήλωση που έχουν προγραμματίσει. Οπως επισημαίνουν οι τρεις πρώην υπουργοί, τα μηνύματα που δέχονται από όλη την Ελλάδα, είναι θετικά ως προς την δυναμική του εγχειρήματός τους.

Κανείς από τους 3 εξάλλου δεν προτίθεται να δώσει το «παρών» στο προσκλητήριο πρώην βουλευτών που έχει απευθύνει η Φώφη Γεννηματά για αύριο Σάββατο, στο Κάραβελ.

Δεν θα πάνε ούτε Σημίτης-Βενιζέλος

Στο Κάραβελ δεν θα παραστούν σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr ούτε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ούτε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

Το προσκλητήριο σε πρώην βουλευτές

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί άπαντες οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (πάνω από 300) όχι όμως όσοι μετακόμισαν στη ΝΔ, όπως η Αντζελα Γκερέκου, ο Βασίλης Οικονόμου, η Αρια Αγάτσα, ή στο ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Λούκα Κατσέλη.

Στη Χ. Τρικόυπη σημειώνουν ότι ο πήχης των προσδοκιών τους έχει τεθεί από το 2014 όταν η Φώφη Γεννηματά επιχείρησε κάτι ανάλογο. Τότε, είχε ανταποκριθεί στην πρόσκληση 61 πρώην βουλευτές. Για αύριο Σάββατο, αναμένουν αρκετούς περισσότερους.

Ωστόσο η «πόρτα» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα είναι ανοικτή μέχρι την προκήρυξη του Συνεδρίου του κόμματος, η οποία έχει προαναγγελθεί για το πρώτο δίμηνο του 2017. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα αναφορικά με τις όποιες επιπλέον προσχωρήσεις.

Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά διαμηνύουν μιλώντας στο iefimerida.gr ότι μετά το Συνέδριο θα κλείσει και η πόρτα κάτι που θα καταστεί σαφές και δημοσίως. Από τότε και στο εξής, όποιος θα θέλει να προσέλθει στη ΔΗ.ΣΥ θα έρχεται ως απλό μέλος.

Σύμφωνα με πηγές της Χ. Τρικούπη η ημερομηνία του Συνεδρίου θα καθοριστεί από την εκτίμηση για πρόωρες εκλογές ή όχι. Αν δεν υπάρξει τέτοια εκτίμηση το Συνέδριο θα διεξαχθεί περί τον Μάιο-Ιούνιο. Αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές θα γίνει με συνοπτικές διαδικασίες, θα δοθεί η μάχη των εκλογών και όλες οι εκκρεμότητες θα μετατεθούν μετεκλογικά.

Για θέμα ηγεσίας

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές το Συνέδριο θα αποφασίσει για όλα τα ζητήματα: Από τον χαρακτήρα που θα έχει ο νέος φορές (ομόσπονδος, πολυκομματικός, ενιαίος κλπ) και εφόσον εγερθεί θέμα ηγεσίας, θα απευθυνθούν στους πολίτες με ανοικτές διαδικασίες για να εκλεγεί ο αρχηγός του νέου φορέα, από τη βάση.

Το παρασκήνιο με Παπανδρέου

Η συμφωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ κρύβει έντονο παρασκήνιο. Οι συνομιλίες των δύο πλευρών κράτησαν αρκετούς μήνες με σκαμπανεβάσματα. Αρχικά η συμφωνία επιστροφής «έσπασε» στο παρά πέντε τον περασμένο Αύγουστο. Τότε ο Γ. Παπανδρέου είχε αξιώσει να ενταχθεί στην Δημοκρατική Συμπαράταξη με το κόμμα που είχε ιδρύσει το ΚΙΔΗΣΟ και, σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες από τη Χ. Τρικούπη, ζητούσε να έχει θέση στα ψηφοδέλτια όπως και τα στελέχη του. Στο ΠΑΣΟΚ υπήρξαν αντιδράσεις, οι όροι δεν έγιναν δεκτοί και η συζήτηση οδηγήθηκε σε ναυάγιο με τον Παπανδρέου να εγκαλεί την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι του ζήτησε να διαλύσει το κόμμα του. Πριν μερικούς μήνες, τον Οκτώβριο του 2016, ο Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει συνάντηση ταυτόχρονα από την Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε τηλεφωνικά μαζί του και συμφώνησαν ότι πρώτα πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες και μετά να γίνει το ραντεβού τους, είτε οδηγηθούν σε ναυάγιο είτε σε συμφωνία. Ετσι ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε μόνο με τον Θ. Θεοχαρόπουλο σε θετικό κλίμα.

Οταν η Φώφη Γεννηματά θεώρησε ότι ωρίμασαν οι συνθήκες, τηλεφώνησε στον Γ. Παπανδρέου την περασμένη Τετάρτη. Η πρωτοβουλία που πήρε για το γεύμα σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ το Σαββάτο και η υπέρβαση να τους καλέσει όλους, φαίνεται ότι λειτούργησε θετικά στο ΚΙΔΗΣΟ.

Σύμφωνα με τη Χ. Τρικούπη, υπήρχαν ισχυρές δυνάμεις στο κόμμα Παπανδρέου που επιθυμούσαν την συμπόρευση με την Δημοκρατική Συμπαράταξη και πίεσαν προς αυτή την κατεύθυνση. Ετσι ορίστηκε το ραντεβού των δύο για χθες, Πέμπτη που έληξε με συμφωνία των δύο πλευρών. Αυτή τη φορά «η συζήτηση ήταν διαφορετική» παραδέχονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνοντας ότι δεν τέθηκαν καν οι όροι διάλυσης του ΚΙΔΗΣΟ αλλά συμφωνήθηκε νε ενταχθεί αυτόνομα.

«Εμείς βλέπουμε την Δημοκρατική Συμπαράταξη ως όχημα για την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων» λέει συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά και προσθέτει: «Κάποιοι δεν βλέπουν την ΔΗΣΥ ως μια κληματαριά που κρεμάς και από ένα σταφύλι με το όνομα ΠΑΣΟ,Κ ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ ή ό,τι άλλο. Πίστευαν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι μόνο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και από κάτω όλοι οοι άλλοι. Δεν είναι έτσι!».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε στην Φ. Γεννηματά να υπάρξει συμπόρευση με «ισότιμους πόλους και όρους», δηλαδή να μετονομαστεί σε Δημοκρατική Συμπαράταξη-ΚΙΔΗΣΟ. Ορος που φυσικά δεν έγινε δεκτός από την Φ. Γεννηματά. Σύμφωνα πάντα με την Χ. Τρικούπη, η Φ. Γεννηματά μόλις κλείστηκε το ραντεβού με τον Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε πρώτον απ’ όλους τον Ευάγγελο Βενιζέλο τηλεφωνικώς, το ίδιο απόγευμα, την Τετάρτη.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει μιλήσει για την επιστροφή Παπανδρέου, κάτι που θα κάνει την Κυριακή το απόγευμα, στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στο Κάραβελ.

ΓΑΠ: Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει τη Γεννηματά πρόεδρο, δεν το αμφισβητώ

Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σήμερα, ερωτηθείς αν σκοπεύει να τεθεί επικεφαλής, είπε ότι «εμένα δεν με ενδιαφέρει το πάνω χέρι. Δεν είναι ο στόχος μου, δεν το είχα βάλει ποτέ ως αυτοσκοπό, έχω και άλλα καθήκοντα, ηγούμαι της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Προωθώ την Ελλάδα όπου κι αν πηγαίνω, προφανώς θα υπάρξουν διαδικασίες, θα συναντιόμαστε οι αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουμε. Ολα αυτά είναι προς διαμόρφωση. Με καλή πίστη θα βρούμε τρόπους για να ανασυνταχθεί αυτή η νέα κίνηση.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει τη Γεννηματά ως πρόεδρο - αυτό δεν το αμφισβητώ. Αν συγκροτηθεί σε κόμμα και δεν έχει συνιστώσες, θα υπάρξουν οι ανάλογες διαδικασίες».

Για τον Βενιζέλο: «Θέλω να κοιτάξουμε μπροστά»

Ο πρώην πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις διαφορές ως προς την επιστροφή του που έχει εκφράσει και δημοσίως ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να προσωποποιούμε διαφορές. Δεν έχουμε κάτι σε προσωπικό επίπεδο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Θέλω να κοιτάξουμε μπροστά. Τα ΜΜΕ χαίρονται να δημιουργούν αυτή την προσωπική αντιπαράθεση, όμως αυτό δεν λύνει προβλήματα», είπε ο κ. Παπανδρέου. Στην ερώτηση αν μπορούν να συνυπάρξουν, απάντησε ότι ήδη συμβαίνει αυτό, τονίζοντας ότι «έχουμε την αυτονομία μας και άρα ελπίζω να υπάρχουν δημιουργικές λύσεις και διαφορές».

Πρόσκληση σε Διαμαντοπούλου-Φλωρίδη-Ραγκούση

Στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν πάντως. Ο Γιάννης Μανιάτης απηύθυνε σήμερα εκ νέου πρόσκληση στους Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργο Φλωρίδη και Γιάννη Ραγκούση να μην προχωρήσουν στην συγκρότηση νέου κόμματος, αλλά να ενταχθούν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Action 104,6 ο κ. Μανιάτης ανέφερε πως η συνεργασία με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών σηματοδοτεί συσπείρωση δυνάμεων και αλλαγή σκηνικού στον ενδιάμεσο χώρ

Από την πλευρά του ο Χρήστος Πρωτόπαπας, στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης NORTH98, ανέφερε πως μέσα στο 2017 θα γίνει συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ενδεχομένως να γίνει και εκλογή αρχηγού. Επίσης σημείωσε πως και στην περίπτωση του κ. Παπανδρέου όσοι επιστρέφουν θα ενταχθούν και στα όργανα της Συμπαράταξης.

Εστειλε παράλληλα μήνυμα στην Αννα Διαμαντοπούλου, που την ερχόμενη Κυριακή θα αναγγείλει τη δική της -με άλλα στελέχη- κίνηση, να μην το κάνει. «Δεν έχει νόημα, δεν έχει τύχη» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ