Γαλλία: Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δημιουργεί νέο ρήγμα στην Αριστερά - iefimerida.gr

Γαλλία: Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δημιουργεί νέο ρήγμα στην Αριστερά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP/Philippe Wojazer
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην πρώτη τηλεμαχία των επτά διεκδικητών του χρίσματος της γαλλικής Κεντροαριστεράς για τις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

Το μισό χρόνο του ντιμπέιτ -κάπου μία ώρα κι ένα τέταρτο- οι μονομάχοι διασταύρωναν τα ξίφη τους πάνω σε θέματα που αφορούν στην οικονομία, από την ανεργία μέχρι τη φορολόγηση των νοικοκυριών και τις φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, αλλά κι απ’ αυτά τα θέματα εκείνο που ξεχώρισε ήταν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η πρόταση που έχει κάνει σημαία του ο Μπενουά Αμόν.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, που ξεχώρισε στην τηλεμαχία για την μετωπική αντιπαράθεσή του με τον Μανουέλ Βαλς -ο οποίος τον είχε απομακρύνει απ’ την κυβέρνηση το 2014- εισηγήθηκε τη θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα μπορούσε να φθάνει τα 750 ευρώ κατ’ άτομο δίνοντας προτεραιότητα στους ασθενέστερους οικονομικά καθώς και στους νέους έως 25 ετών και προβλέποντας σε δεύτερη φάση επέκταση του μέτρου σ’ όλο τον πληθυσμό.

«Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σημαίνει 400 δισ ευρώ. Ποιος θα τα πληρώσει;» αναρωτήθηκε ο Βενσάν Πεγιόν, τηρώντας ευθύς εξ’ αρχής εχθρική στάση προς την πρόταση Αμόν, όπως άλλωστε και ο Αρνό Μοντεμπούργκ.

Κατά τα άλλα ήταν μία μάλλον άνευρη, άοσμη και άγευστη δημόσια διαμάχη που περισσότερο παρέμεινε στα εσωτερικά του κόμματος, μία αντιπαράθεση υπερβολικά τεχνική, όπως σχολιάζει ο Nouvel Observateur, γεγονός το οποίο ασφαλώς πριμοδοτεί εκείνον που επέλεξε να τραβήξει τον δικό του δρόμο, τον Εμανουέλ Μακρόν.

Νικητής του ντιμπέιτ -έστω και ασθμαίνοντας- φαίνεται πως αναδείχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Μοντεμπούργκ αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες μίας οριακής αναμέτρησης για το χρίσμα.

Ο νικητής των προκριματικών της Κεντροαριστεράς στις 22 και 29 Ιανουαρίου έχει σ’ αυτή τη φάση λίγες πιθανότητες να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές, καθώς προηγούνται άνετα οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων, από τον συντηρητικό Φιγιόν μέχρι την ακροδεξιά Λεπέν και τον ανεξάρτητο Μακρόν.

Οι σφυγμομετρήσεις, ωστόσο, δείχνουν ότι το αποτέλεσμα των προκριματικών ίσως επηρεάσει τις πιθανότητες του Μακρόν να περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών ανάλογα με τον ποιον υποψήφιο της Αριστεράς θα βρει μπροστά του.

Σε δημοσκόπηση που έκανε το ινστιτούτο Elabe για λογαριασμό του BFM TV μετά την τηλεμαχία

29% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θεωρεί πιο πειστικό τον Μοντεμπούρ, το 26% τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και το 20% τον πρώην υπουργό Παιδείας Μπενουά Αμόν.

Στις προτιμήσεις των αριστερών ψηφοφόρων, ωστόσο, εμφανίζεται πρώτος ο Βάλς με 28%, έπεται ο Χαμόν με 27% και τρίτος έρχεται ο Μοντεμπούρ με 23%.

Δύο ακόμη τηλεμαχίες θα ακολουθήσουν πριν από τον πρώτο γύρο των προκριματικών, που είναι προγραμματισμένες για τις 22 Ιανουαρίου. Όποιος προτίθεται να καταβάλει ένα ευρώ και να υπογράψει μία αίτηση ότι μοιράζεται τις αξίες της αριστεράς μπορεί να συμμετάσχει στην ψηφοφορία.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ