Κυπριακό: Κατατέθηκαν οι χάρτες των δύο πλευρών -Ενστάσεις από τους Ελληνοκύπριους - iefimerida.gr

Κυπριακό: Κατατέθηκαν οι χάρτες των δύο πλευρών -Ενστάσεις από τους Ελληνοκύπριους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παραδόθηκαν οι χάρτες για το Κυπριακό από τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί το βράδυ της Τετάρτης στη Γενεύη.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ανάρτησε μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού (είναι) η κατάθεση χαρτών. Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει 28,2% εδαφών να τεθούν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση -από 28,7% που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν. Επίσης, η ελληνοκυπριακή συνιστώσα Πολιτεία ελέγχει το 50,4% της ακτογραμμής και η τουρκοκυπριακή το 49,6%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πλευρά Ακιντζί αντιπροτείνει ποσοστό εδαφών 29,2%.

Κυπριακό: Κατατέθηκαν οι χάρτες των δύο πλευρών -Ενστάσεις από τους Ελληνοκύπριους | iefimerida.gr 0

Κατάλληλοι είναι οι χάρτες που κατέθεσαν οι δύο πλευρές σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της τ/κ πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού ο οποίος είπε ότι είναι στο πλαίσιο των ποσοστών που πρότειναν οι δύο πλευρές. Ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε ότι στην παρουσία έξι ατόμων μελετήθηκαν οι χάρτες που κατατέθηκαν, προσθέτοντας ότι ήταν παρόντες οι δύο ηγέτες, ο ειδικός για τον χάρτη των ΗΕ, οι ειδικοί των δύο πλευρών και ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ. Ανέφερε ότι οι ηγέτες είδαν ο ένας τον χάρτη του άλλου και ο ειδικός των ΗΕ μαζί με τους ειδικούς των δύο πλευρών έκαναν μια εργασία και μελέτησαν αν οι δύο χάρτες είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε στο Μοντ Πελεράν. Όπως είπε, διαπίστωσαν ότι είναι κατάλληλοι οι χάρτες με την πρόταση για ποσοστό της ε/κ πλευράς για 28,2% και της τ/κ 29.2%. Οι χάρτες παραδόθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη και με την συνοδεία φρουράς κλειδώθηκαν στη θυρίδα των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε.-

Χριστοδουλίδης: Αρχή της διαπραγμάτευσης

«Είναι η πρώτη φορά από το 1976 που ανταλλάσσονται χάρτες», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ενημέρωση που έκανε μετά την ανταλλαγή των χαρτών. Παράλληλα έκανε λόγο για «σημαντική εξέλιξη», ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν τη διακοπή των συνομιλιών.

Ο κ. Χριστουδουλίδης τόνισε ότι τις αντιρρήσεις της Κυπριακής πλευράς κατέθεσε γραπτώς ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.Ωστόσο, δεν θέλησε στην παρούσα φάση να αποκαλύψει ποια είναι τα σημεία με τα οποία διαφωνεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Αύριο, διευκρίνισε, δεν υπάρχουν δικοινοτικές συνομιλίες, καθώς η πολυμερής Διάσκεψη θα ασχοληθεί εξ ολοκλήρου με θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι χάρτες που ανταλλάχθηκαν είναι μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μον Πελεράν, δηλαδή παραχωρούν ποσοστό 28,2% έως 29,2% στην τουρκοκυπριακή διοίκηση. «Είναι η πρώτη φορά που ανταλλάσσονται χάρτες στην ιστορία των διαπραγματεύσεων, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη», υποστήριξε.

«Από τη μελέτη του χάρτη που υποβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, κατ' αρχάς εξετάστηκε αν ανταποκρίνεται στο 29,2%», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως «υπάρχουν πρόνοιες του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, και οι διαφωνίες έχουν ήδη υποβληθεί, γραπτώς μάλιστα, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με πολύ συγκεκριμένα σχόλια επί των τουρκοκυπριακών προτάσεων».

Στο ερώτημα για το αν υποβλήθηκαν αντίστοιχες ενστάσεις από τον Μουσταφά Ακιντζί, απάντησε πως εξ όσων γνωρίζει, δεν υπέβαλε αντίστοιχες γραπτές προτάσεις ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

Οσον αφορά, τέλος, ερώτηση για την τύχη της Μόρφου, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης απάντησε πως δεν θα μπει σε λεπτομέρειες, για να προσθέσει: «Είναι η πρώτη φορά από το 1976 που έχουμε τέτοια εξέλιξη, είναι θετικό ότι η σημερινή εξέλιξη κινείται στο πλαίσιο του τι έχει συμφωνηθεί στο Μον Πελεράν. Από εκεί και πέρα, δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης. Αύριο ξεκινά η Διάσκεψη εδώ στη Γενεύη και η ημέρα είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου σε θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων».

Ο κ. Χριστοδουλίδης, κάλεσε τους δημοσιογράφους να δουν την αυριανή «πολυμερή Διάσκεψη», στην οποία «η ΕΕ είναι ενδιαφερόμενο, όχι συμβαλλόμενο μέρος, και θα εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - και έχει υποχρέωση η Ε.Ε να είναι παρούσα βάσει της σχετικής Συνθήκης της ΕΕ», κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυπριακό Γενεύη χάρτες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ