Κρίσιμη ημέρα για το Κυπριακό στη Γενεύη: Το 28,2% των εδαφών δίνει ο Αναστασιάδης, 29,2% απαιτεί ο Ακιντζί - iefimerida.gr

Κρίσιμη ημέρα για το Κυπριακό στη Γενεύη: Το 28,2% των εδαφών δίνει ο Αναστασιάδης, 29,2% απαιτεί ο Ακιντζί

Φωτογραφίες: AP Photo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το «παζάρι» του εδαφικού για την Κύπρο ξεκινά στη Γενεύη, όπου θα παρουσιαστούν χάρτες στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει 28,2% εδαφών να τεθούν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση -από 28,7% που προέβλεμε το σχεδιο Ανάν. Επίσης, η ελληνοκυπριακή συνιστώσα Πολιτεία ελέγχει το 50,4% της ακτογραμμής και η τουρκοκυπριακή το 49,6%.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά Ακιντζί θα αντιπροτείνει ποσοστό εδαφών 29,2% στον χάρτη που θα παρουσιάσει.

Σύμφωνα με το Sigmalive ο χάρτης ο οποίος θα κατατεθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, που επελέγη με τη σύμφωνο γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου, μετά από διαβούλευση και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ποσοστό εδάφους υπό τ/κ διοίκηση 28,2%
  • Ποσοστό ακτογραμμής υπό ε/κ διοίκηση 50,4%
  • Ποσοστό ακτογραμμής υπό τ/κ διοίκηση 49,6%
  • Μόρφου και παράλια της, υπό ε/κ διοίκηση
  • Κυθρέα και περιοχή Απ.Βαρνάβα υπό ε/κ διοίκηση
  • Περιοχή Καρπασίας υπό ειδικό καθεστώς
  • Περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου αλλά και σημαντικό μέρος της υπόλοιπης Αμμοχώστου υπό ε/κ διοίκηση
  • Επιστροφή προσφύγων σε αριθμό 91, 000

Επίσης:

  • Δεν γίνεται σεβαστό το κριτήριο που είχαν θέσει οι τ/κ ότι υπάρχει ένας αυτοκινητόδρομος που χωρίζει τη Μόρφου και ότι από τη μια πλευρά θα μπορούσε να είναι υπό ε/κ διοίκηση και από την άλλη υπό τ/κ διοίκηση.
  • Γίνεται σεβαστό το αίτημα της τ/κ πλευράς για το ότι θέλουν να έχουν επαφή με τις βάσεις στη περιοχή Αγ.Νικόλα στην επ. Αμμοχώστου
  • Γίνεται επίσης σεβαστό το αίτημα για Λουρουτζίνα και Πέργαμος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν ο τ/κ χάρτης δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, υπάρχει έτοιμη επιστολή διαμαρτυρίας από τον ΠτΔ, ενώ η καθολική εισήγηση Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι θα πρέπει να αποσυρθεί και ο ε/κ χάρτης.

14 εναλλακτικά σενάρια με χάρτες

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ε/κ πλευρά έχει 14 εναλλακτικά σενάρια με χάρτες. Δεν έχει γίνει γνωστό αν και ποια από αυτά είχαν ετοιμαστεί και στο Μοντ Πελερέν ή αν υπήρξαν αλλαγές μετέπειτα.

Οι μόνοι λόγοι για να μην γίνει η διάσκεψη αύριο, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των Τουρκοκυπρίων να παραδώσει χάρτη με ποσοστό πάνω από 29,2% ή να μην κατατεθεί καθόλου χάρτης. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η ε/κ πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει τρία σενάρια αντίδρασης.

Σκοπός της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να υπάρξει χάρτης «χωρίς ευθεία γραμμή». Αρμόδιες πηγές τόνιζαν επί του θέματος πως για την παραμικρή διαφοροποίηση υπονοείται επηρεασμός χιλιάδων ανθρώπων και μόνο αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό πόσο σημαντικές είναι οι αλλαγές.

Οι χάρτες, πριν παραδοθούν στον ειδικό απεσταλμένο για το κυπριακό, θα μελετηθούν από τους εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, η κατάληξη στο 28,2-29,2% των εδαφών θα είναι από διαφορετική αφετηρία. Για να φτάσουν σε αυτό το ποσοστό οι δυο πλευρές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ξεκινήσουν από πιο ψηλά και στην πορεία θα γίνονται προϊούσας και της συζήτησης, προσαρμογές.

Χριστοδουλίδης: Υπάρχει πρόοδος στυο εδαφικό

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στη Γενεύη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι υπάρχει πρόοδος στο εδαφικό, «καθώς είναι η πρώτη φορά από το 1974 και μετά, που βρισκόμαστε στο παρά ένα για ανταλλαγή χαρτών με βάση αυτά που συμφωνούνται ανάμεσα στους δύο ηγέτες», δ

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι σήμερα (11-01-2017) το απόγευμα, στις 17:45, θα συναντηθούν εκ νέου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και θα συνεχίσουν τη συνομιλία τους για το εδαφικό και αν συμφωνήσουν, τότε κάθε πλευρά θα υποβάλλει το δικό της χάρτη και θα εξεταστούν από τους εμπειρογνώμονες αν ανταποκρίνονται σε ότι έχει συμφωνηθεί.

Οργή για τη δαρροή του χάρτη

Ο εκπρόσωπος της Κύπρου χαρακτήρισε ανεύθυνες τις διαρροές με τους χάρτες που είδαν το φως της δημοσιότητας και ζήτησε να υπάρξει λογική και προσοχή ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα αυτή την κρίσιμη ώρα.

«Επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα, επειδή κάποιες ενέργειες έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν πρόβλημα, επειδή δεν υπάρχει λογική σε αυτές τις ενέργειες παρακαλώ να είστε προσεχτικοί ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα», δήλωσε.

Η διαρροή του χάρτη σε ΜΜΕ προκάλεσε οργή και βουλευτών στην Κύπρο.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η διαρροή του χάρτη.Βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Σοβαρότητα και ωριμότητα μηδέν #Genevatalks #Cyprustalks #CyprusProblem

Είναι φανερό πλέον ότι κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να καταστρέψουν τις συνομιλίες. Έδωσαν το χάρτη μας στα ΜΜΕ . Αίσχος!! #Cyprus pic.twitter.com/PxSbgGwhbV

Έλληνας ήταν ο Λεωνίδας. Έλληνας ήταν και ο Εφιάλτης όμως. Αίσχος.

Κατά την τρίτη αυτή ημέρα, οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι θα συζητήσουν το εδαφικό, το οποίο θα κορυφωθεί με την κατάθεση χαρτών από τις δυο πλευρές, θα συζητήσουν όμως και θέματα όπως η Οικονομία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης και ένα ζήτημα το οποίο έχει απομείνει από το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης (όχι η εκ περιτροπής προεδρία). Σύμφωνα με τα όσα είχαν συμφωνηθεί, στην ατζέντα θα πρέπει να συμπεριληφθούν όσες άλλες εκκρεμότητες έχουν απομείνει από όλα τα κεφάλαια.

ΟΗΕ: Σε επίπεδο ΥΠΕΞ η Σύνοδος την Πέμπτη

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η Σύνοδος της Πέμπτης θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και όχι αρχηγών κρατών. Επίσης, σύμφωνα με το Anadolu, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι χάρτες που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γενεύη κυπριακό εδαφικό χάρτες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ