Τσουκαλάς: «Απειλή ο πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας» - iefimerida.gr

Τσουκαλάς: «Απειλή ο πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μόλις 25 χιλιομέτρων από ενεργό σεισμικό ρήγμα ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου στην Τουρκία, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη χώρα μας, όπως επισημαίνει μιλώντας στο «iefimerida» ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς. Μάλιστα όπως επισημαίνει «αποτελεί απειλή όχι μόνο για την περιοχή του Ακούγιου, την Κύπρο και τα Δωδεκάνησα, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου»

Κύριε Τσουκαλά, κατά πόσο η απόφαση των τουρκικών αρχών για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού σε περιοχή γνωστής σεισμογένειας δημιουργεί κίνδυνο για την Ελλάδα; Ποια η απειλή για τους κατοίκους της χώρας;

Η απόφαση της Τουρκίας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην περιοχή του Ακούγιου είναι σίγουρο ότι αποτελεί απειλή όχι μόνο για την περιοχή του Ακούγιου, την Κύπρο και τα Δωδεκάνησα, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η τραγική εμπειρία του Τσερνόμπιλ, ακριβώς 25 χρόνια πριν, μας έχει δείξει, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, ότι τα πυρηνικά ατυχήματα δεν γνωρίζουν σύνορα. Ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου, που σύμφωνα με τα σχέδια θα έχει 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες, έχει χωροθετηθεί σε απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων από ενεργό σεισμικό ρήγμα. Μάλιστα, οι σεισμολογικές μελέτες στις οποίες βασίστηκε η σχεδίαση του πυρηνικού σταθμού έχουν ηλικία τριάντα ετών και δεν έχουν λάβει υπόψη τους νεότερα επιστημονικά στοιχεία που αναδεικνύουν την επικινδυνότητα της περιοχής. Φαίνεται δυστυχώς ότι η Τουρκική πλευρά αρκείται στις παλαιότερες, βολικές μελέτες προκειμένου να μην αυξήσει το κόστος του έργου. Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις. Το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην τεχνολογικά πρωτοπόρα Ιαπωνία μας δίνει μια εικόνα για τους κινδύνους. Δεν πιστεύω ότι έχει νόημα να καταστροφολογούμε για το τι θα μπορούσε να συμβεί μελλοντικά στο Ακούγιου. Έχει όμως νόημα να απαιτήσουμε, με τη βοήθεια της ΕΕ, την πιστή εφαρμογή του πλέον αυστηρού πλαισίου κανόνων για την πυρηνική ασφάλεια και την αξιοποίηση όλων των επιστημονικών και τεχνολογικών δεδομένων που θα εξασφαλίσουν ότι ένα πυρηνικό ατύχημα ανάλογου τύπου δεν θα ξανασυμβεί.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο Γερμανός Επίτροπος Ενέργειας, κ. Έτινγκερ, η πυρηνική φιλοδοξία της Τουρκίας θέτει εκ νέου ζητήματα για την ένταξη της στην Ε.Ε.;

Αυτό που δεν έχει αντιληφθεί η Τουρκία είναι ότι κάθε πράξη της και κάθε παράλειψή της αξιολογείται σε σχέση με τον τελικό στόχο της πλήρους ένταξης στην ΕΕ. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι έχει κουραστεί από την ενταξιακή προσπάθεια και τις μεταρρυθμίσεις και προσεγγίζει την Ευρώπη με μια διάθεση «α λα καρτ». Μάλιστα δημιουργεί όλο και περισσότερα προβλήματα, θεωρώντας ότι έτσι κερδίζει διαπραγματευτικούς πόντους. Η Τουρκία λοιπόν θα αξιολογηθεί και ως προς τα σχέδιά της για το Ακούγιου. Θυμίζω ότι ένα από τα ενταξιακά κριτήρια για τη Βουλγαρία ήταν ο παροπλισμός των παλαιών, επικίνδυνων πυρηνικών αντιδραστήρων του Κοζλοντούι, τον οποίο η ΕΕ χρηματοδοτεί με 300 εκατομμύρια ευρώ. Δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΕ να παρακολουθήσει παθητικά τη δημιουργία ενός νέου πυρηνικού σταθμού-βόμβα στην Τουρκία.

Σε περίπτωση που η Τουρκία δεν ευθυγραμμίσει σταδιακά τη νομοθεσία της με το σύνολο του κοινοτικού κεκτημένου για την πυρηνική ασφάλεια, με ποιο τρόπο μπορεί να αντιδράσει η Ελλάδα;

Οι απαντήσεις που έχουμε πάρει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα δείχνουν ότι η Τουρκία έχει πολλά ακόμη να κάνει σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια. Η Τουρκία δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα της ΕΕ για την πυρηνική ασφάλεια και την ακτινοπροστασία και δεν έχει προσχωρήσει στην κοινή σύμβαση για την ασφάλεια διαχείρισης αναλωμένου καυσίμου και ραδιενεργών αποβλήτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε όλες τις σχετικές επαφές με την Τουρκία, επισημαίνει την ανάγκη να της χορηγούνται διεξοδικές πληροφορίες όσον αφορά τα τουρκικά σχέδια στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Η Επιτροπή τονίζει ότι σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία πρέπει να τηρείται το επίπεδο πυρηνικής ασφάλειας που απαιτείται από μια υποψήφια χώρα. Η Τουρκία έχει πάρα πολλές ελλείψεις ως προς τη συμμόρφωσή της με το κοινοτικό κεκτημένο, από την αποδοχή της συμφωνίας για το Δίκαιο της Θά λασσας μέχρι το casus belli, τα κριτήρια καλής γειτονίας και τα θέματα μετανάστευσης. Ελπίζω ότι τουλάχιστον στο θέμα της πυρηνικής ασφάλειας η παρούσα Κυβέρνηση, με τις γνωστές περιβαλλοντικές ανησυχίες, θα είναι περισσότερο αυστηρή απέναντι στη γειτονική μας χώρα. Το θέμα πρέπει να αναδεικνύεται διαρκώς στα αρμόδια διεθνή φόρα και η συντονισμένη προσπάθεια των Ελλήνων Ευρωβουλευτών προς αυτή την κατεύθυνση είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Τσουκαλάς: «Απειλή ο πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας» | iefimerida.gr 0

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ