Βερολίνο: Ευρωπαϊκής σημασίας η επίλυση του Κυπριακού -Αθήνα και Αγκυρα να σεβαστούν τους συμβιβασμούς - iefimerida.gr

Βερολίνο: Ευρωπαϊκής σημασίας η επίλυση του Κυπριακού -Αθήνα και Αγκυρα να σεβαστούν τους συμβιβασμούς

Φωτογραφία: AP/ Markus Schreiber
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι μόνο περιφερειακής, αλλά και ευρωπαϊκής σημασίας, τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στη Γενεύη είναι στην τελική ευθεία. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές «δεν θα χάσουν το θάρρος τους και θα αναζητήσουν συμβιβασμούς και στα υπόλοιπα διαφιλονικούμενα ζητήματα», ενώ κάλεσε τις εγγυήτριες δυνάμεις να συμβάλουν έτσι ώστε να επιτευχθεί μια καλή λύση και να στεφθεί με επιτυχία η θέληση των Κυπρίων για επανένωση. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ακόμη ως καλό σημάδι τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ ρωτήθηκε από την Deutsche Welle κατά πόσο ευσταθεί αυτή η εκτίμηση, από τη στιγμή που ακόμη δεν είναι γνωστό αν την Πέμπτη θα εκπροσωπηθούν σε ανώτατο επίπεδο στη Γενεύη οι εγγυήτριες δυνάμεις.

«Δεν νομίζω ότι για μια τελική λύση είναι αναγκαίο να συμμετέχουν στις συνομιλίες αρχηγοί κρατών ή πρωθυπουργοί», απάντησε ο Σέφερ, που χαρακτήρισε θετική τη συμμετοχή της ΕΕ στις συζητήσεις, ώστε να επιλυθούν ορισμένα ζητήματα της επανένωσης.

«Το ζητούμενο για την επίλυση του Κυπριακού είναι όλες οι πλευρές να τηρήσουν μια ευνοϊκή στάση και να είναι διατεθειμένες να στηρίξουν τα μέτρα που είναι αναγκαία», επισήμανε ο κ. Σέφερ, σύμφωνα με την Deutsche Welle, και ζήτησε από την Αθήνα και την Αγκυρα να σεβαστούν τους συμβιβασμούς στους οποίους θα καταλήξουν οι δύο κοινότητες - αυτό αφορά και τα θέματα ασφάλειας, όπως την παραμονή στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο.

Οταν ρωτήθηκε αν πρέπει να αναμένεται λύση αυτήν εβδομάδα ο κ. Σέφερ απάντησε πως «το μενού είναι έτοιμο, αλλά να δούμε αν θα σερβιριστούν όλα τα πιάτα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ