ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανοί προειδοποιούν τον Τραμπ με ρήγμα αν δεν σκληρύνει τη στάση του απέναντι στη Ρωσία - iefimerida.gr

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανοί προειδοποιούν τον Τραμπ με ρήγμα αν δεν σκληρύνει τη στάση του απέναντι στη Ρωσία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών δίνουν ένα μικρό περιθώριο στον Ντόναλντ Τραμπ να κάνει τη Μόσχα να πληρώσει για την καταγγελλόμενη απ’ τις μυστικές υπηρεσίες ανάμειξή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αλλά αν δεν αλλάξει την πολιτική του έναντι της Ρωσίας τότε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια εσωκομματική ανταρσία.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Meet the Press” του NBC ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνα Λίντσεϊ Γκρέϊαμ, είπε ότι ετοιμάζεται να καταθέσει από κοινού με τον γερουσιαστή της Αριζόνα, Τζον Μακέην νομοσχέδιο για την επιβολή στη Ρωσία αυστηρότερων κυρώσεων, που θα πλήττουν τον οικονομικό και τον ενεργειακό της τομέα, «εκεί που πονούν περισσότερο».

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανοί προειδοποιούν τον Τραμπ με ρήγμα αν δεν σκληρύνει τη στάση του απέναντι στη Ρωσία | iefimerida.gr 0

Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Μακ Κέιν και Γκρέιαμ

Ο Γκρέϊαμ δήλωσε ακόμη ότι υποστηρίζει μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία Αμερικανών εκπαιδευτών στην Ουκρανία, τη Γεωργία και τις χώρες της Βαλτικής.

«Θα δώσουμε στον πρόεδρο Τραμπ μια ευκαιρία να κάνει τη Ρωσία να πληρώσει το τίμημα για την εμπλοκή της στις εκλογές μας, ώστε να λειτουργήσει αυτό αποτρεπτικά για άλλους στο μέλλον. Ελπίζω να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία αυτή», είπε.

Σύμφωνα με τον ρεπουμπλικανό γερουσιαστή ο Τραμπ ανησυχεί ότι αν ψάξει αυτό που έκανε η Ρωσία στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας θα υπονομεύσει τη νομιμότητα της παρουσίας του στο Οβάλ Γραφείο.

«Δεν ξέρω ποια είναι τα κίνητρα της στάσης του έναντι της Ρωσίας. Ξέρω, όμως, ότ αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές μας απέναντι στη Μόσχα τότε τα χειρότερα έρχονται. Και το Κογκρέσο θα έχει διαφορετική άποψη για τη Ρωσία απ’ ό,τι ο εκλεγμένος πρόεδρος.»

Ο Τραμπ προανήγγειλε το Σάββατο ένα ξεπάγωμα των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας ένα 24ωρο μετά την ενημέρωσή του απ’ τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών για τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ανάμειξη του Πούτιν στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία.

«Το να έχεις καλές σχέσεις με τη Ρωσία είναι καλό, δεν είναι κακό», έγραψε ο Τραμπ σε μια σειρά από tweet. «Μόνον “ανόητοι” ή τρελοί θα έλεγαν ότι είναι κακό. Αρκετά προβλήματα έχουμε στον κόσμο για να προσθέσουμε άλλο ένα.»

Μιλώντας επίσης στο NBC ο Τζον Μακέιν είπε ότι η επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, της οποίας προϊσταται, θα συνεχίσει τις ακροάσεις για τις κυβερνο-απειλές κι ότι υποστηρίζει τη σύσταση ειδικής επιτροπής από τη Γερουσία για τη διερεύνηση των κυβερνο-επιθέσεων στην προεκλογική καμπάνια.

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανοί προειδοποιούν τον Τραμπ με ρήγμα αν δεν σκληρύνει τη στάση του απέναντι στη Ρωσία | iefimerida.gr 1

Η πολιτική Τραμπ έναντι της Ρωσίας αναμένεται να συζητηθεί στις 11 Ιανουαρίου, όταν θα συνεδριάσει η επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για να εγκρίνει τον διορισμό του εκλεκτού του Τραμπ, Ρεξ Τίλερσον ως νέου επικεφαλής του Στέητ Ντιπάρτμεντ. Μέλη της επιτροπής λένε ότι θα υποβάλλουν πιεστικές ερωτήσεις στον πρώην επικεφαλής της Exxon Mobil για τις φιλικές επιχειρηματικές διασυνδέσεις του με τον Πούτιν.

Αν και ο πρόεδρος της επιτροπής, Μπομπ Κόρκερ, είπε προχθές ότι οι απόψεις του Τίλερσον για τη Ρωσία «δεν ξεφεύγουν απ’ το κυρίαρχο ρεύμα», ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Τενεσή πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει κάνει «πολύ ομιχλώδη πράγματα».

Ομοίως και ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ είπε ότι ο Τίλερσον θα πρέπει να τον πείσει ότι συμμερίζεται την άποψη ότι ο Πούτιν υπονομεύει τη δημοκρατία με ενέργειες όπως οι κυβερνο-επιθέσεις κι ότι νομιμοποιείται η επιβολή νέων κυρώσεων.

«Εγώ περιμένω να δω έναν υπουργό Εξωτερικών που κατανοεί τι εστί Ρωσία κι αντιλαμβάνεται τον κόσμο όπως πραγματικά είναι. Είχα μια πολύ καλή συνάντηση μαζί του», είπε ο Γκρέιαμ και πρόσθεσε: «ελπίζω να μπορέσει να πει στον αμερικανικό λαό ότι κατανοεί πως ο Πούτιν αποδιοργανώνει τη δημοκρατία.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ