1,8 δισ. δολάρια χρωστούν οι επιχειρήσεις του Τραμπ σε πάνω από 150 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα - iefimerida.gr

1,8 δισ. δολάρια χρωστούν οι επιχειρήσεις του Τραμπ σε πάνω από 150 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι εταιρείες του Ντόναλντ Τραμπ χρωστούν σχεδόν 1,8 δισ. δολάρια σε περισσότερα από 150 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με νέα έκθεση, τα αποτελέσματα της οποίας εγείρουν νέες ερωτήσεις για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων όταν ο Ρεπουμπλικανός θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου, σε λίγες ημέρες.

Τα νέα στοιχεία που φέρνει στο φως η Wall Street Journal αποκαλύπτουν το βαθμό οικονομικής εξάρτησης του επιχειρηματία από τράπεζες για την εποπτεία πολλών απ’ τις οποίες θα είναι σύντομα υπεύθυνος.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οφείλει 315 εκ δολάρια σε δέκα διαφορετικούς πιστωτές. Ωστόσο, η έκθεση ισχυρίζεται ότι εταιρείες μερικής ιδιοκτησίας του δισεκατομμυριούχου οφείλουν ακόμη 1,5 δισ δολάρια.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι ο μεγάλος αριθμός εταιρειών, στις οποίες ο Ρεπουμπλικανός χρωστά χρήματα καθώς και ο σημαντικός όγκος των δανείων του εγείρουν ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων.

«Το πρόβλημα με οποιοδήποτε απ’ τα χρέη του είναι ότι μήπως κάτι στραβώσει και μήπως υπάρξει περίπτωση να βρεθεί ξαφνικά ο πρόεδρος προσωπικά υπόλογος ή ευάλωτος σε απειλές απ’ τους δανειστές του», δήλωσε ο Τρέβορ Πότερ, πρώην νομικός σύμβουλος του υιού Τζορτζ Μπους και του Τζον Μακέην.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι καλούνται να αποκαλύπτουν στις αρμόδιες αρχές την οικονομική τους κατάσταση, αλλά αυτό αφορά μόνον σε χρέη που οφείλουν εταιρείες, τις οποίες ελέγχουν πλήρως – στην περίπτωση του Τραμπ τα χρέη αυτά ανέρχονται σε 315 εκ δολάρια. Αλλά αν συνυπολογιστούν και τα χρέη εταιρειών στις οποίες ο Τραμπ έχει τουλάχιστον το 30% των μετοχών, τότε προκύπτει άλλο ένα ποσό της τάξης του 1,5 δισ. Αρκετό απ’ το χρέος αυτό το έχουν ήδη αγοράσει επενδυτές.

Μια απ’ τις τράπεζες στις οποίες χρωστά ο Τραμπ είναι η Wells Fargo & Co.,η οποία διαχειρίζεται δάνεια ύψους 282 εκ δολαρίων προς τον επιχειρηματία και τις εταιρείες του. Η τράπεζε ενέχεται και σ’ ένα άλλο δάνειο ύψους 950 εκ δολαρίων προς μια εταιρεία μερικής ιδιοκτησίας του Τραμπ.

Η Wells Fargo ερευνάται από τις αρμόδιες αμερικανικές εποπτικές αρχές για δόλιες πρακτικές μεταξύ των οποίων και το άνοιγμα απ’ το προσωπικό μέχρι και δύο εκατομμυρίων λογαριασμών χωρίς τη γνώση των πελατών.

Από τις 21 Ιανουαρίου ο Τραμπ θα είναι υπεύθυνος για τον διορισμό των επικεφαλής πολλών απ’ τις αρχές που εποπτεύουν τη Wells Fargo και άλλα ιδρύματα, στα οποία οφείλει χρήματα, περιλαμβανομένων της JP Morgan, της BlackRock, της Deutsche Bank και της Prudential.

Μια άλλη εταιρεία στην οποία ο εκλεγμένος πρόεδρος οφείλει χρήματα, η MetLife Inc., βρίσκεται στα δικαστήρια με την αμερικανική κυβέρνηση αντιδρώντας στις προσπάθειες αυστηρότερης εποπτείας της κι ο Τραμπ θα μπορούσε να σταματήσει την εκδίκαση της υπόθεσης.

Έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης ότι εταιρείες μερικής ιδιοκτησίας του Τραμπ έχουν δανειστεί σημαντικά ποσά απ’ την κρατική Bank of China, παρά τις φραστικές επιθέσεις του εκλεγμένου προέδρου κατά της Κίνας.

Ο Τραμπ δέχθηκε έντονες πιέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να δώσει στη δημοσιότητα τη φορολογική του δήλωση, αλλά αρνήθηκε.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα παραχωρήσει στους γιους του τα ηνία των επιχειρήσεών του όσο θα είναι στο Λευκό Οίκο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει πώς θα λειτουργήσει αυτό στην πράξη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ