«Απελπισία», «απογοήτευση» -Τι λένε στη Γαλλία για τους σοσιαλιστές υποψηφίους στις προκριματικές - iefimerida.gr

«Απελπισία», «απογοήτευση» -Τι λένε στη Γαλλία για τους σοσιαλιστές υποψηφίους στις προκριματικές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, ξεκινά η πραγματική μάχη των υποψηφίων του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις προκριματικές εκλογές, που θα αναδείξουν τον νέο ηγέτη του κόμματος και υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας.

Η μάχη ξεκινάει με τρία τηλεοπτικά debates μεταξύ των υποψηφίων, και θα είναι κρίσιμα ενόψει των προκριματικών εκλογών που θα γίνουν σε δύο γύρους, στις 22 και στις 29 Ιανουαρίου.
Η γαλλική Le Figaro επέλεξε τα σχόλια των χρηστών των social media για να κρίνει την κούρσα των επτά υποψηφίων, έξι ανδρών και μιας γυναίκας.

«Απελπισία», «απογοήτευση» -Τι λένε στη Γαλλία για τους σοσιαλιστές υποψηφίους στις προκριματικές  | iefimerida.gr 0

Vincent Peillon: «Δεν έχει πιστευτό πρόγραμμα»
Ευρωβουλευτής από το 2004 ως το 2012, ο Vincent Peillon ήταν υπουργός Παιδείας το 2012 επί Φρανσουά Ολάντ. Δεν έκανε κάτι θεαματικό ως υπουργός και έφυγε στον ανασχηματισμό του 2014, επιστρέφοντας στο ευρωκοινοβούλιο.
Οι χρήστες δεν βρίσκουν το προεκλογικό του πρόγραμμα πιστευτό. Κάποιος αναφέρει ότι «δεν είναι πιστευτός όταν λέει ότι θα επενδυθούν 1000 δις ευρώ στην γαλλική οικονομία και θα εναρμονιστεί η φορολογία. Κι άλλοι τα είπαν πριν από αυτόν, αλλά κανείς δεν το κατόρθωσε». Ενας άλλος χρήστης τον κατηγορεί ότι «με το χάος που έφερε ως υπουργός Παιδείας δεν πείθει ότι μπορεί να διοικήσει την Γαλλία». Ενας τρίτος του προσάπτει ότι «το πρόγραμμά του βασίζεται στην αύξηση της φορολογίας και είναι πολύ φιλοευρωπαϊστής».

Manuel Valls: «Μας υπόσχεται ξαφνικά τον παράδεισο»

«Απελπισία», «απογοήτευση» -Τι λένε στη Γαλλία για τους σοσιαλιστές υποψηφίους στις προκριματικές  | iefimerida.gr 1

Ηταν δήμαρχος της πόλης Εβρί από το 2001 ως το 2012. Ο Manuel Valls το 2012 ορίζεται υπουργός Εσωτερικών του Ολάντ και στη συνέχεια γίνεται πρωθυπουργός, το 2014. Όταν ο Ολάντ έριξε λευκή πετσέτα και δήλωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος Γαλλίας, ο Βαλς ανακοίνωσε την δική του υποψηφιότητα και παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία.
«Μα, πώς θα υπερασπιστεί το έργο του; Αυτός ο άνθρωπος δεν έκανε τίποτα ως πρωθυπουργός και τώρα μας υπόσχεται τον παράδεισο», γράφουν οι χρήστε, πολύ αυστηροί. Ενας άλλος σχολιάζει: «Ο Μανουέλ Βαλς έπαθε αμνησία. Επί τέσσερα χρόνια διοίκησε σαν φιλελεύθερος, σαν πολιτικός του κέντρου και σήμερα ξύπνησε με ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα από το 1981!»
«Ο Μανουέλ Βαλς είναι ένας άνθρωπος χωρίς απόψεις, αλλάζει ανάλογα με το τι λένε οι δημοσκοπήσεις», γράφει ένας άλλος.
Άλλος χρήστης δεν τον εμπιστεύεται: «Λέει ότι άλλαξε. Και μόλις τον εκνευρίσει κάποιος φανερώνεται ο χολερικός χαρακτήρας του. Αυτή τη στιγμή παριστάνει τον ήρεμο, αλλά υποκρίνεται. Πώς να τον εμπιστευτεί κανείς;»

Arnaud Montebourg : «Εκπροσωπεί τους αριστερούς Γάλλους»

«Απελπισία», «απογοήτευση» -Τι λένε στη Γαλλία για τους σοσιαλιστές υποψηφίους στις προκριματικές  | iefimerida.gr 2

Υπήρξε υπουργός Ανάπτυξης του Ολάντ το 2012 και στη συνέχεια υπουργός Οικονομίας. Διαφώνησε με τον Ολάντ στα θέματα λιτότητας και παραιτήθηκε. Αποσύρθηκε για λίγο από την πολιτική και εργάστηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις. Το 2016 ίδρυσε τον φορέα «Το Σχέδιο για τη Γαλλία». Οι χρήστες του διαδικτύου είναι μοιρασμένοι απέναντί του. «Με το παρελθόν του ως υπουργός, χάνει. Οι εργάτες δεν ξεχνούν την απίστευτη φράση του «Δεν θα γυρίσω με απαντήσεις αλλά θα φέρω κρουασάν». Κάποιος άλλος πιστεύει ότι ο Αρνό Μοντεμπούρ θα κερδίσει τις προκριματικές των Σοσιαλιστών. «Είναι δημοφιλής, έχει καλές ιδέες και δείχνει αποφασισμένος. Θα είναι καλός υποψήφιος για τις προκριματικές».
Κι άλλος χρήστης τον βλέπει με καλό μάτι: «Εχει πεποιθήσεις και είναι καλός πατριώτης. Πιστεύω ότι δικαιούται να κερδίσει αυτές τις προκριματικές, εκπροσωπεί τους αριστερούς Γάλλους».

Benoît Hamon: «Το πρόγραμμά του είναι ουτοπικό»

Είναι πρώην εκπρόσωπος του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος, υπήρξε αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών υποθέσεων, επί Ολάντ. Το 2014 ο Μανουέλ Βαλς τον όρισε υπουργό Παιδείας. Τέσσερις μήνες αργότερα παραιτείται, διαφωνώντας με την πολιτική λιτότητας. Μαζί με τον Αρνό Μοντεμπούρ γίνονται διάσημοι ως «αντάρτες» του Ολάντ.
Οι χρήστες του διαδικτύου δεν του χαρίζονται: «Προτείνει να απλοποιηθεί το σύστημα αναδιανομής του πλούτου. Πρέπει πραγματικά να βάλει τα πόδια στη Γη με αυτά τα κοινωνικά που λέει», γράφει κάποιος. «Μιλάει για κοινωνικά θέματα για να πάρει ψήφους, αλλά δεν λέει λέξη για την ανάπτυξη, για την ανεργία ή για τους τρόπους ανάκαμψης της οικονομίας. Είναι απελπιστικό!», σχολιάζει κάποιος άλλος.
«Στόχος του είναι καθαρά να κάνει τη Γαλλία Βενεζουέλα της Ευρώπης. Θάθελα να δω πώς θα γίνουν όσα λέει: έξι εβδομάδες πληρωμένες διακοπές, 30 ώρες εργασία την εβδομάδα, αύξηση του ταμείου ανεργίας κλπ. Νομίζω ότι ονειρεύεται», γράφει άλλος χρήστης.

Sylvia Pinel: «Είναι υποψήφια απλώς γιατί χρειαζόταν μια γυναίκα»
Το 2014, η Sylvia Pinel ήταν υπουργός Κατοικίας στην κυβέρνηση Ολάντ. Είναι επικεφαλής ενός αριστερού, ριζοσπαστικού κόμματος, τύπου ΣΥΡΙΖΑ, του Ριζοσπαστικού κόμματος της Αριστεράς. Για τους χρήστες η υποψηφιότητά της εγκρίθηκε απλά για να υπάρχει και μια γυναίκα.
«Είναι η απόδειξη ότι πρέπει να υπάρχει και λίγη ποικιλία. Χρειαζόταν απλά μια γυναίκα…Κρίμα που δεν υπάρχει πραγματική ισότητα. Πρέπει να τα σκεφτούν αυτά στις επόμενες προκριματικές, γιατί δεν είναι φυσιολογικό αυτό το πράγμα!» γράφει ένας χρήστης.

François de Rugy : «Δεν έχει καμία τύχη»

Ηλικίας 43 ετών, είναι ο νεότερος υποψήφιος των προκριματικών εκλογών. Στέλεχος του κόμματος των Οικολόγων από το 1997, έγινε βουλευτής το 2007. Το 2016 εγκατέλειψε τους Οικολόγους και ίδρυσε το δικό του κόμμα «Οικολόγοι», αλλά στη συνέχεια το εγκατέλειψε κι αυτό και μπήκε στο Σοσιαλιστικό κόμμα. Οι χρήστες του διαδικτύου εκτιμούν στην πλειοψηφία τους ότι «δεν έχει καμία τύχη».


Jean-Luc Bennahmias : «Δεν ξέρω καν ποιος είναι»
Κι αυτός στέλεχος των Οικολόγων, έγινε ευρωβουλευτής. Αλλά το 2007 μπήκε στο κεντρώο κόμμα του Φρανσουά Μπαϊρού και έγινε αντιπρόεδρος. Είναι ο λιγότερο γνωστός από τους υποψηφίους και οι χρήστες δεν ασχολούνται μαζί του. Κάποιος σχολιάζει «Δεν ξέρω καν ποιος είναι».

«Απελπισία», «απογοήτευση» -Τι λένε στη Γαλλία για τους σοσιαλιστές υποψηφίους στις προκριματικές  | iefimerida.gr 3

Φαβορί ο Βαλς στις δημοσκοπήσεις

Κατά τα λοιπά, μια δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive, η οποία δημοσιεύτηκε στις 5 Ιανουαρίου δείχνει ότι ο Μανουέλ Βαλς είναι το φαβορί αυτών των προκριματικών εκλογών του Σοσιαλιστικού κόμματος. Ο Βαλς έχει ποσοστό 43% πρόθεση ψήφου στις προκριματικές, ο Μοντεμπούρ 25% και ο Μπενουά Αμόν 22%.
Και οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν πριν τις γιορτές, έδιναν το ίδιο τρίο επικεφαλής. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Le Monde, τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να δει κάποιος πολύ προσεκτικά, όχι μόνο γιατί τελευταία οι δημοσκοπήσεις πέφτουν έξω αλλά γιατί ο αριθμός των ερωτηθέντων είναι μικρός. Η εταιρεία τηλεφώνησε σε 6.245 άτομα από τα οποία δέχτηκαν μόνο τα 478 να απαντήσουν στις ερωτήσεις λέγοντας ότι σίγουρα θα ψηφίσουν στις προκριματικές των Σοσιαλιστών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ προκριματικές Γαλλία απελπισία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ