Ο Δημήτρης Γέρος εκθέτει στην Αθήνα μετά από 20 χρόνια [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Δημήτρης Γέρος εκθέτει στην Αθήνα μετά από 20 χρόνια [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μονόχρωμα έργα σε καμβά, κυρίως μαύρα και λίγα κόκκινα, είναι τα νέα ζωγραφικά του Δημήτρη Γέρου που παρουσιάζει από 26 Ιανουαρίου η γκαλερί Σκουφά.

Τα έργα της έκθεσης θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως συνέχεια των ασπρόμαυρων σιλουετών των μέσων του 18ου αιώνα αλλά και των ελληνικών μελανόμορφων αγγείων του 7ου αιώνα π.Χ.

Όλα τα έργα έγιναν μέσα στο 2016 και, εκτός από μερικά σύμβολα της ζωγραφικής του που επανέρχονται και σε αυτή τη δουλειά, όπως το ανθρωπάκι που τρέχει, τα σύννεφα και ο ορίζοντας τα περισσότερα έργα δεν έχουν μεγάλη σχέση με τους λαμπερούς, πολύχρωμους πίνακες για τους οποίους μας είναι περισσότερο γνωστός ο ζωγράφος.

Η θεματολογία του έχει αλλάξει πολύ, παρ’ όλο που διατηρεί αμείωτο ακόμη τον προβληματισμό του για το περιβάλλον και τα σχετικά με αυτό ανθρώπινα δημιουργήματα.

Ο Δημήτρης Γέρος εκθέτει στην Αθήνα μετά από 20 χρόνια [εικόνες]  | iefimerida.gr 0


Τα περισσότερα, όμως, από τα καινούργια έργα είναι επηρεασμένα από τα πρόσφατα, θλιβερά πολιτικά γεγονότα και το μεταναστευτικό ζήτημα, που το έχει ζήσει από πολύ κοντά αφού περνάει μεγάλα χρονικά διαστήματα στη Μυτιλήνη.

Ο Δημήτρης Γέρος εκθέτει στην Αθήνα μετά από 20 χρόνια [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Έτσι παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, καλοζωγραφισμένες φιγούρες πιθήκων, με ανθρώπινο πρόσωπο, ως νέα Πολιτικά Ζώα που πέρδονται, αντί να ασχολούνται με τα προβλήματα της χώρας και των άμοιρων κατοίκων της, μετανάστες να παλεύουν με τα κύματα ενώ ένας γυμνός άγγελος έρχεται από τον ουρανό προς το μέρος τους, κρατώντας ένα σωσίβιο που θα μπορούσε να μοιάζει άλλοτε με στεφάνι επιβράβευσης των αγώνων τους και άλλοτε με νεκρικό του πνιγμού τους, ή απειλούνται από γιγάντια κοράκια και αετούς, με τα οποία ο καλλιτέχνης υπονοεί τους βάρβαρους Τούρκους διακινητές που τους εκμεταλλεύονται απάνθρωπα, αλλά και τον κινέζο ακτιβιστή-εικαστικό Ai WeiWei ενόσω βιντεοσκοπεί τους ταλαίπωρους Ανατολίτες καθώς πορεύονται προς το άγνωστο.

Ο Δημήτρης Γέρος εκθέτει στην Αθήνα μετά από 20 χρόνια [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Ενα σχόλιο στην επικαιρότητα
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δημήτρης Γέρος χρησιμοποιεί τη δουλειά του για να σχολιάσει θέματα των καιρών και της επικαιρότητας.

Το 1969 πρώτα στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία στη Νέα Γκαλερί της Αθήνας παρουσίασε, διακινδυνεύοντας την ελευθερία του, έργα μεγάλων διαστάσεων, πάλι μαύρα, πολλά από τα οποία ήταν καλυμμένα με συρματοπλέγματα μέσα από τα οποία αναβόσβηνε ένα κόκκινο φως, και με τα οποία διαμαρτυρόταν κατά της στρατιωτικής χούντας.

Αλλά, και το 1993 είχε παρουσιάσει έργα, πάλι στην γκαλερί Σκουφά, στα οποία επίσης κυριαρχούσε το μαύρο χρώμα, με τίτλο Λεκέδες.

Τα έργα εκείνα ήταν οι σημειώσεις που κρατούσε καθώς διάβαζε τις εφημερίδες και με τα οποία κατήγγειλε τον σκοταδισμό και την παραπληροφόρηση από μια μερίδα του ημερήσιου Τύπου.

Η προηγούμενη έκθεση ζωγραφικών έργων του Δημήτρη Γέρου στην Αθήνα έγινε πριν 20 χρόνια, το 1997, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών.

Ο Δημήτρης Γέρος εκθέτει στην Αθήνα μετά από 20 χρόνια [εικόνες]  | iefimerida.gr 3

Ή έκθεση, στη Γκαλερί Σκουφά θα διαρκέσει έως τις 18 Φεβρουαρίου και θα παρουσιαστεί αργότερα στη Θεσσαλονίκη, στη Λευκωσία και τη Νέα Υόρκη.

Ο Δημήτρης Γέρος εκθέτει στην Αθήνα μετά από 20 χρόνια [εικόνες]  | iefimerida.gr 4

φωτογραφία: yeros.com

Δημήτρης Γέρος - SKOUFA GALLERY
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 26 Ιανουαρίου – 18 Φεβρουαρίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-16:00.
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-16:00 και 17:30-21:00
Σκουφά 4, Αθήνα, Τηλ: 210 3643 025.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Δημήτρης Γέρος γκαλερί Σκουφά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ