Ξένο δάκτυλο «βλέπει» πίσω απ’ το μακελειό στο Reina ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης - iefimerida.gr

Ξένο δάκτυλο «βλέπει» πίσω απ’ το μακελειό στο Reina ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μακελειό της Πρωτοχρονιάς στο νάιτ κλαμπ της Κωνσταντινούπολης σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με πολύ «επαγγελματικό» τρόπο για να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός «ξένου δακτύλου», λέει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Νουρμάν Κουρτουλμούς στην αγγλόφωνη έκδοση της Hurriyet μετά την ταυτοποίηση του δράστη, υποστήριξε ότι μπορεί να αναμείχθηκαν ξένες μυστικές υπηρεσίες στην τρομοκρατική επίθεση με τους 39 νεκρούς και τους 69 τραυματίες.

«Είμαι της γνώμης ότι δεν είναι δυνατόν ο δράστης να έφερε σε πέρας μια τέτοια επίθεση χωρίς κάποια υποστήριξη. “Μυρίζει” μυστικές υπηρεσίες. Όλα αυτά αξιολογούνται», δήλωσε χωρίς ωστόσο να υποδείξει ποια χώρα θεωρεί ότι εμπλέκεται στην ιστορία.

Ξένο δάκτυλο «βλέπει» πίσω απ’ το μακελειό στο Reina ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης | iefimerida.gr 0

Ο Κουρτουλμούς εξέφρασε την ανησυχία ότι άλλοι πιθανοί τρομοκράτες μπορούν να διαφύγουν τα ραντάρ των τουρκικών αρχών ασφαλείας με τη βοήθεια ξένων μυστικών υπηρεσιών. «Καθώς τους υποστηρίζουν οργανώσεις με ικανότητες και τεχνογνωσία στη συλλογή πληροφοριών, μπορούν να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις με τρόπους που ούτε καν μπορεί να διανοθεί το σύστημα ασφαλείας σου», είπε ο Κουρτουλμούς.

«Οι προσπάθειες για τη σύλληψη του δράστη συνεχίζονται», είχε δηλώσει νωρίτερα ο τούρκος υπ Εξ Τσαβούσογλου, υπογραμμίζοντας ΚΑΙ αυτός ότι η επίθεση «σχεδιάστηκε με επαγγελματικό τρόπο».

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ το κωδικό όνομα του μακελάρη στους κύκλους των τζιχαντιστών είναι «ΑΜΠΟΥ ΜΟΥΧΑΜΕΝΤ ΧΟΡΑΣΑΝΙ».

Η Hurrieyt αναφέρε ότι ο δράστης έφθασε στην Κωνσταντινούπολη με την οικογένειά του στις 20 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια πήγε στην Άγκυρα κι από εκεί στο Ικόνιο στις 22 Νοεμβρίου. Εκεί ο δράστης συναντήθηκε με άλλα μέλη ενός τρομοκρατικού πυρήνα και νοίκιασε ένα σπίτι, όπου ζούσε με την οικογένειά του. Στο Ικόνιο ο τρομοκράτης συναντήθηκε μ’ έναν «εμίρη» του «Ισλαμικού Κράτους», ονόματι «Γιουσούφ Χότζα», ο οποίος διέταξε το μακελειό της Πρωτοχρονιάς.

Από εκεί ο δράστης έκανε αρκετά ταξίδια εκτός της περιοχής της Κεντρικής Ανατολίας και πιστεύεται ότι έφθασε σε γιάφκα στην Κωνσταντινούπολη τρεις μέρες πριν εκτελέσει το δολοφονικό του σχέδιο.

Ο «Αμπού Μουχάμεντ Χορασανί» αλείφθηκε με το αίμα των θυμάτων του και κατάφερε έτσι να ξεγλιστρήσει απ’ το νάιτ κλαμπ Reina χρησιμοποιώντας ως μέσο διαφυγής ένα ταξί.

Ξένο δάκτυλο «βλέπει» πίσω απ’ το μακελειό στο Reina ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης | iefimerida.gr 1

Χθες το πρωί οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν στην επαρχία της Σμύρνης 40 άτομα, που πιστεύεται ότι σχετίζονται με την υπόθεση. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται 9 άνδρες, 11 γυναίκες και 20 παιδιά – οι περισσότεροι κατάγονται απ’ το ανατολικό Τουρκεστάν, το Νταγκεστάν και την Κιργισία, σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ.

Νωρίτερα η αστυνομία συνέλαβε 27 άτομα στη Σμύρνη, ανάμεσά τους και μέλη τριών οικογενειών που σχετίζονται με τον δράστη, Ενώ προχθές συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ