Η φρικτή ιστορία βίας και βιασμών της γυναίκας που πήρε χάρη από τον Φρανσουά Ολάντ [εικόνες] - iefimerida.gr

Η φρικτή ιστορία βίας και βιασμών της γυναίκας που πήρε χάρη από τον Φρανσουά Ολάντ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ζακλίν Σοβάζ είναι ελεύθερη. Την Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2016, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ της έδωσε χάρη. Αυτή η 69χρονη γυναίκα, στις 10 Σεπτεβρίου 2012 πυροβόλησε τρεις φορές στην πλάτη τον Norbert Marot, που ήταν ο σύζυγός της και πατέρας των τεσσάρων παιδιών τους, μετά από 47 χρόνια ενδοοικογενειακής βίας.


Η Σοβάζ καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση και η απόφαση προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης που θεωρούσαν το έγκλημά της δικαιολογημένο. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, 434.000 υπογραφές συγκεντρώθηκαν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ζητούσαν την απελευθέρωσή της. Πάνω από 80 βουλευτές της Γαλλίας ζητούσαν το ίδιο, πολλές διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Παρίσι.

Η φρικτή ιστορία βίας και βιασμών της γυναίκας που πήρε χάρη από τον Φρανσουά Ολάντ [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Η φρικτή ιστορία βίας και βιασμών της γυναίκας που πήρε χάρη από τον Φρανσουά Ολάντ [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Αυτή η κινητοποίηση ανάγκασε, τελικά, τον Ολάντ να δεχτεί τις κόρες της Ζακλίν Σοβάζ και τους δικηγόρους της στο προεδρικό μέγαρο για να ακούσει τη δική τους άποψη, στις 29 Ιανουαρίου 2016.

Η φρικτή ιστορία βίας και βιασμών της γυναίκας που πήρε χάρη από τον Φρανσουά Ολάντ [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Η ιστορία της οικογένειας Σοβάζ είναι τρομακτική. Η Ζακλίν Σοβάζ παντρεύτηκε σε ηλικία 15 ετών τον Norbert Marot, στην ίδια ηλικία με εκείνη, από έρωτα. Η οικογένειά της αντιδρά στο γάμο γιατί ο νεαρός είναι επιθετικός. Η βία εγκαθίσταται μέσα στο σπίτι, μόλις οι δύο νεαροί παντρεύτηκαν. Ως τα 23 τους απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Ο πατέρας είναι εξαιρετικά βίαιος και χτυπάει ή κακομεταχειρίζεται τόσο τη μητέρα όσο και τα παιδιά του. Η κόρη του Συλβί δήλωσε, μετά την δολοφονία του πατέρα της, ότι η βία ήταν σωματική αλλά και σεξουαλική.

Η Ζακλίν Σοβάζ και οι τρεις κόρες της:

Η φρικτή ιστορία βίας και βιασμών της γυναίκας που πήρε χάρη από τον Φρανσουά Ολάντ [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Η φρικτή ιστορία βίας και βιασμών της γυναίκας που πήρε χάρη από τον Φρανσουά Ολάντ [εικόνες] | iefimerida.gr 4


«Ο πατέρας μας άρχισε να μπαίνει στο κρεβάτι όπου κοιμόμασταν με την Καρόλ και τριβόταν πάνω μας». Ο πατέρας βίασε την Καρόλ στο χαλί της τουαλέτας, η άλλη κόρη, Φαμπιέν, βιάστηκε στα 15 της.
Ο πατέρας βιάζει επί χρόνια όλες τις γυναίκες του σπιτιού. Καμία δεν το ομολογεί στην άλλη, αλλά όλες το ξέρουν. «Οι άνθρωποι ήξεραν ότι είναι βίαιος, χωρίς σεβασμό, χολερικός, αλλά επειδή είχε ταμπεραμέντο δεν τον ενοχλούσαν. Η μητέρα κλείνεται στον εαυτό της και προσπαθεί πολλές φορές να αυτοκτονήσει.
Η μικρή Φαμπιέν κατήγγειλε μια μέρα τον πατέρα της στην αστυνομία, αλλά καλούν αμέσως τους γονείς και αναγκάζεται να αποσύρει την καταγγελία. Ο αστυνομικός της δίνει ένα χαστουκάκι και της ζητάει να γυρίσει σπίτι της. Η σιωπή και τα βαριά μυστικά εγκαθίστανται στο σπίτι. Κανείς δεν τολμάει πια να μιλήσει.
Οι κόρες μεγαλώνουν, παντρεύονται και κάνουν δικά τους παιδιά. «Τα πηγαίναμε παρά πολύ σπάνια στο πατρικό μας, τον φοβόμασταν», δήλωσε η Συλβί. Τα παιδιά ξέρουν ότι το ξύλο, οι βρισιές και οι ταπεινώσεις συνεχίζονται εναντίον της μητέρας τους. Η Ζακλίν Σοβάζ δεν κατέθεσε ποτέ μήνυση, αλλά προσπάθησε να διαφύγει, μάταια. Ολοι, σιωπηλά, περιμένουν ένα πράγμα: να πεθάνει ο πατέρας τους.

Η φρικτή ιστορία βίας και βιασμών της γυναίκας που πήρε χάρη από τον Φρανσουά Ολάντ [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Μια Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012, το ζευγάρι μαλώνει για την επιχείρησή τους με μεταφορές. Η Ζακλίν Σοβάζ ανεβαίνει στο δωμάτιό της, παίρνει υπνωτικά χάπια και κοιμάται. Ο Norbert, μεθυσμένος σπάει την πόρτα, την διατάζει να κατέβει να μαγειρέψει και την απειλεί ότι θα την σκοτώσει, μαζί με τα παιδιά της. Στη συνέχεια κατεβαίνει στην βεράντα και πίνει ουίσκι. H Ζακλίν Σοβάζ αρπάζει την κυνηγετική καραμπίνα που βρίσκεται στον τοίχο, κατεβαίνει και του ρίχνει τρεις σφαίρες στην πλάτη. Μετά, τηλεφωνεί στην πυροσβεστική και στον γιό της, αλλά δεν απαντά: είχε αυτοκτονήσει την προηγούμενη ημέρα στο σπίτι του.

Η φρικτή ιστορία βίας και βιασμών της γυναίκας που πήρε χάρη από τον Φρανσουά Ολάντ [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Η φρικτή ιστορία βίας και βιασμών της γυναίκας που πήρε χάρη από τον Φρανσουά Ολάντ [εικόνες] | iefimerida.gr 7


Οι κόρες Φαμπιέν και Καρόλ βρέθηκαν κοντά στη μητέρα τους και επιχείρησαν να τον θάψουν σε άλλο χωριό «από σεβασμό προς τους κατοίκους του δικού μας χωριού La Selle που δεν τον συμπαθούσαν».
Οι τρεις σφαίρες προκάλεσαν την έκρηξη σε 50 χρόνια σιωπής. Αρχίζουν οι ανακρίσεις, «γιατί δεν καταθέσατε μήνυση;» τις ρωτούσαν. «Οποιος δεν το έχει ζήσει, δεν καταλαβαίνει. Είναι επώδυνο, έχουμε παιδιά, κορίτσια, όλοι ρωτούσαν τι μας έκανε ο πατέρας, ντροπή».
Τρία χρόνια διήρκησε η δίκη της Ζακλίν Σοβάζ και το 2014 καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση. Ολα τα μυστικά της οικογένειας απλώνονται στον Τύπο και στις κάμερες. Ωστόσο, η Ζακλίν Σοβάζ γίνεται σύμβολο. Διάσημοι καλλιτέχνες, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό και η Σοφί Μαρσό, ζήτησαν την απελευθέρωσή της. Οι Femen την υπερασπίστηκαν.

Η φρικτή ιστορία βίας και βιασμών της γυναίκας που πήρε χάρη από τον Φρανσουά Ολάντ [εικόνες] | iefimerida.gr 8
Η φρικτή ιστορία βίας και βιασμών της γυναίκας που πήρε χάρη από τον Φρανσουά Ολάντ [εικόνες] | iefimerida.gr 9

Η χάρη του Ολάντ δίνει τέλος σε μια μαρτυρική, προσωπική ιστορία. Οι κόρες θέλουν τώρα να γυρίσουν σπίτι τους, ήσυχες, και να ξαναβρούν τη μητέρα τους. «Τέλος, θα αρχίσουμε την ανάνηψη. Και η μητέρα μας θα βρει άλλα πράγματα να ζήσει».

Η φρικτή ιστορία βίας και βιασμών της γυναίκας που πήρε χάρη από τον Φρανσουά Ολάντ [εικόνες] | iefimerida.gr 10

Οι κόρες, με δύο δικηγόρους της οικογένειας:

Η φρικτή ιστορία βίας και βιασμών της γυναίκας που πήρε χάρη από τον Φρανσουά Ολάντ [εικόνες] | iefimerida.gr 11
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ζακλίν Σοβάζ χάρη Ολάντ βία βιασμοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ