O Oμπάμα θέλει αντίποινα για τις «ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις» - ο Τραμπ όχι

Τρεις επιφανείς αμερικανοί γερουσιαστές προειδοποίησαν τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι πιθανώς θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις για τις καταγγελλόμενες κυβερνοεπιθέσεις στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Λένε μάλιστα ότι μια τέτοια κίνηση έχει υπερκομματική στηιξη στη γερουσία.

Ωστόσο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς περί ρωσικής ανάμειξης. Και λέει ότι θα πρέπει κανείς να κοιτάζει προς το μέλλον.

«Πιστεύω ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν κάνει πολύ περίπλοκη τη ζωή μας. Όλη αυτή η εποχή των Η/Υ οδήγησε στο να μη γνωρίζει κανείς επακριβώς τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.»

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει -ενδεχομένως και εντός της ημέρας- μέτρα αντιποίνων περιλαμβανομένων οικονομικών κυρώσεων και αλλαγών στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις.

Σύμφωνα με το CNN ενδέχεται να δωθούν στη δημοσιότητα και ονόματα υπόπτων, αν και θα επιχειρηθεί να αποφευχθεί μια κλιμάκωση.

«Αν η Ουάσιγκτον θέλει πράγματι να κάνει εχθρικά βήματα τώρα, θα απαντήσουμε», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Οποιαδήποτε δράση κατά ρωσικών διπλωματικών αποστολών στις ΗΠΑ θα έχει άμεσο αντίκτυπο σε αμερικανούς διπλωμάτες στη Ρωσία.»

Στις αρχές του μήνα αξιωματούχοι της CIA είπαν σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι ήταν σχεδόν σίγουροι ότι ρώσοι χάκερς είχαν προσπαθήσει να γείρουν την πλάστιγγα των εκλογών υπέρ του Τραμπ.

Η ομάδα Τραμπ απάντησε στους αξιωματούχους της CIA λέγοντας «είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έλεγαν ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν είχε όπλα μαζικής καταστροφής.»

Οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκρέιαμ και η δημοκρατική Έιμι Κλόμπουσαρ τάχθηκαν υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά την επίσκεψή τους στις χώρες της Βαλτικής.

Ο γερουσιαστής Γκρέιαμ είπε στο CNN ότι οι προτεινόμενες κυρώσεις «θα πλήξουν σκληρά τη Ρωσία, ιδιαίτερα τον Πούτιν ως άτομο. Θ αέλεγα ότι 99 γερουσιαστές πιστεύουν ότι οι Ρώσοι το έκαναν κι εμείς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια... Η Ρωσία προσπαθεί να σπάσει τη ραχοκοκαλιά της δημοκρατίας σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ήρθε η ώρα να εννοήσει η Ρωσία ότι το ποτήρι ξεχείλισε.»


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ