Reuters: Ρωσία, Τουρκία, Ιράν θέλουν να «τεμαχίσουν» τη Συρία σε ζώνες επιρροής - iefimerida.gr

Reuters: Ρωσία, Τουρκία, Ιράν θέλουν να «τεμαχίσουν» τη Συρία σε ζώνες επιρροής

Φωτογραφία: AP/ Alexei Druzhinin
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Συρία θα χωριστεί σε άτυπες ζώνες περιφερειακής επιρροής και ο Μπασάρ αλ-Ασαντ θα παραμείνει πρόεδρος για μερικά χρόνια τουλάχιστον.

Αυτό προβλέπει το περίγραμμα της συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Μία τέτοια συμφωνία, που θα επέτρεπε την περιφερειακή αυτονομία στο πλαίσιο μίας ομοσπονδιακής δομής υπό τον έλεγχο του Ασαντ είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και υπόκειται σε αλλαγές, ενώ θα χρειαζόταν η σύμφωνη γνώμη του Ασαντ και των ανταρτών και- τελικά- των χωρών του Κόλπου και των ΗΠΑ, αναφέρουν πηγές του Reuters, που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της Ρωσίας.

«Εχει γίνει μία κίνηση προς ένα συμβιβασμό», δήλωσε στο πρακτορείο ο Αντρέι Κορτούνοφ, διευθυντής του ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, ένα think tank που είναι κοντά στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Μία τελικά συμφωνία θα είναι δύσκολη, αλλά οι στάσεις έχουν αλλάξει», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι εξουσίες του Ασαντ θα μειωθούν υπό μία τέτοια συμφωνία ανάμεσα στις τρεις χώρες, αναφέρουν αρκετές πηγές του Reuters. Η Ρωσία και η Αγκυρα θα του επέτρεπαν να μείνει μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές, όπου θα αποσυρόταν υπέρ ενός λιγότερο πολωτικού υποψηφίου των Αλαουιτών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Ιράν δεν έχει πειστεί ακόμη για αυτό. Με τον ένα ή τον άλλον τρόπο όμως, ο Ασαντ τελικά θα φύγει, με αξιοπρεπή τρόπο και εγγυήσεις για τον ίδιο και την οικογένειά του, αναφέρει το Reuters. «Κάποια ονόματα έχουν αναφερθεί ως πιθανοί διάδοχοι», δήλωσε ο Κορτούνοφ στο πρακτορείο, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει ποια.

Κανένας δεν πιστεύει ότι μία ευρύτερη ειρηνευτική συμφωνία στη Συρία- που εδώ και χρόνια δεν μπορεί να πετύχει η διεθνής κοινότητα- θα είναι εύκολη, γρήγορα ή με εξασφαλισμένη επιτυχία. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να παίξει ηγετικό ρόλο προσπαθώντας να πετύχει μία συμφωνία, αρχικά με την Τουρκία και το Ιράν, σχολιάζει το Reuters. Αυτό θα ενίσχυε τη ρητορική του ότι η Ρωσία παραμένει παγκόσμια δύναμη και σοβαρός «παίκτης» στη Μέση Ανατολή.

«Θα είναι ένα πολύ μεγάλο έπαθλο για εκείνους, αν μπορέσουν να δείξουν ότι ηγούνται στην αλλαγή του κόσμου», δήλωσε στο Reuters ο Τόνι Μπρέντον, πρώην πρέσβης της Βρετανίας στη Μόσχα. «Ολοι έχουμε μεγαλώσει συνηθισμένη με την ιδέα ότι οι ΗΠΑ το κάνουν αυτό και έχουμε ξεχάσει ότι η Ρωσία συνήθιζε να παίζει στο ίδιο επίπεδο», συμπλήρωσε.

Αν η Ρωσία περάσει αυτό που θέλει, νέες ειρηνευτικές συζητήσεις ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση θα ξεκινήσουν στα μέσα Ιανουαρίου στην Αστάνα του Καζακστάν. Οι συζητήσεις αυτές θα είναι διαφορετικές από τις διαπραγματεύσεις διαμεσολάβησης του ΟΗΕ και αρχικά δεν θα περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ.

Αυτό όμως ενοχλεί κάποιους στην Ουάσιγκτον. «Αυτή η χώρα που ουσιαστικά έχει μία οικονομία του μεγέθους της Ισπανίας, αυτή είναι η Ρωσία, περιφέρεται και ενεργεί σαν να ξέρει τι κάνει», σχολίασε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος. «Δεν νομίζω ότι οι Τούρκοι και οι Ρώσοι μπορούν να κάνουν πολιτικές διαπραγματεύσεις χωρίς εμάς», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν συναντήθηκαν στη Μόσχα στις 20 Δεκεμβρίου και έθεσαν τις αρχές που πιστεύουν ότι πρέπει να διέπουν την όποια συμφωνία για τη Συρία. Ρωσικές πηγές του Reuters αναφέρουν ότι το πρώτο βήμα είναι η κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα και μετά να ξεκινήσουν οι συζητήσεις. Στη συνέχεια θέλουν να εμπλέξουν στη διαδικασία τις χώρες του Κόλπου και μετά τις ΗΠΑ και σε μεταγενέστερο στάδιο την ΕΕ που θα της ζητηθεί, ενδεχομένως μαζί με τις χώρες του Κόλπου, να αναλάβει το κόστος της αναδόμησης.

Η Μόσχα έκανε το Ιράν να συμφωνήσει με την ιδέα της τριμερούς συμφωνίας, κάνοντας την Τουρκία να υποχωρήσει από την απαίτησή της να φύγει ο Ασαντ σύντομα, αναφέρει το Reuters. «Προτεραιότητά μας δεν είναι να φύγει ο Ασαντ, αλλά να ηττηθεί η τρομοκρατία», δήλωσε Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος. «Αυτό δεν σημαίνει ότι εγκρίνουμε τον Ασαντ. Αλλά έχουμε έρθει σε μία συνεννόηση. Οταν θα εξαφανιστεί το Ισλαμικό Κράτος, η Ρωσία μπορεί να υποστηρίξει την Τουρκία στη Συρία για να αποτελειώσει το PKK», πρόσθεσε. «Εννοείται πως έχουμε διαφωνίες με το Ιράν. Βλέπουμε κάποια ζητήματα διαφορετικά, αλλά συμφωνούμε για να βάλουμε τέλος στα κοινά προβλήματα», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ