Διαφωνίες ΕΚΤ - Ρώμης για τη διάσωση της Monte dei Paschi - iefimerida.gr

Διαφωνίες ΕΚΤ - Ρώμης για τη διάσωση της Monte dei Paschi

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O ιταλικός τύπος αναφέρεται αναλυτικά σήμερα στη θέση της ιταλικής κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα της Monte dei Paschi di Siena, της τράπεζας της Τοσκάνης για την οποία αποφασίσθηκε η άμεση παροχή κρατικής βοήθειας.

Η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι και ειδικότερα ο υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν είναι της άποψης ότι για τη διάσωση της τράπεζας δεν χρειάζονται οκτώ δισεκατομμύρια οκτακόσια εκατομμύρια ευρώ, όπως θεωρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά αρκετά λιγότερα. Κατά συνέπεια θα ασκηθούν πιέσεις προς την ΕΚΤ ώστε να κατανοήσει την πραγματική διάσταση του όλου προβλήματος χωρίς υπερβολές. Ο στόχος είναι να αρχίσει η διαπραγμάτευση και να μπορέσει, στο τέλος, να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Η Ρώμη πάντως θεωρεί ότι τα είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί στην Ιταλία -και με την έγκριση του κοινοβουλίου- για την βοήθεια του τραπεζικού τομέα στο σύνολό του, θα είναι σίγουρα αρκετά και δεν θα χρειασθεί νέα παρέμβαση.

Συρρικνώνονται οι καταθέσεις

Η εφημερίδα il Messaggero γράφει σήμερα χαρακτηριστικά ότι πηγές της ιταλικής κυβέρνησης αναφέρουν πως «η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, και δεν πρέπει να υιοθετούνται υπερβολικά αυστηρά κριτήρια» στην αξιολόγηση των τραπεζών της. Μέρος των αναλυτών θεωρεί ότι υπάρχουν χρηματοοικονομικοί κύκλοι οι οποίοι προσπαθούν να επωφεληθούν από τη φάση πολιτικής αβεβαιότητας που περνά η χώρα (μετά την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι και την σύσταση κυβέρνησης που θα οδηγήσει την Ιταλία σε εκλογές) για να επιχειρήσουν να πλήξουν το τραπεζικό της σύστημα και να δημιουργήσουν κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Είναι γεγονός πάντως ότι στη Monte Paschi τα υποκαταστήματα συνεχίζουν να συρρικνώνονται και οι καταθέσεις, παράλληλα, στο σύνολό τους να μειώνονται. Κάτι που δείχνει ότι οι καταθέτες είναι άκρως επιφυλακτικοί και θέλουν να αποφύγουν κατά το δυνατόν πιθανές δυσάρεστες εκπλήξεις.

Βερολίνο: Η Ιταλία πρέπει να τηρήσει τους κανόνες της ΕΕ στην ανακεφαλαιοποίηση της MPS

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εξέφρασε ανησυχία σήμερα σχετικά με τα σχέδια της Ιταλίας να διασώσει το τρίτο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, τη Monte dei Paschi di Siena, τονίζοντας πως η Ρώμη οφείλει να τηρήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να κάνουν ελέγχους και να εγγυηθούν πως οι ιταλικές αρχές τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ερωτηθείς σχετικά με τη Μόντε Πάσκι.

Ο ίδιος τόνισε ότι η προληπτική ανακεφαλαιοποίηση ενός πιστωτικού ιδρύματος από το κράτος μπορεί να αποτελεί μέρος της λύσης μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό αυστηρούς όρους, ενώ πρόσθεσε πως οι μέτοχοι και οι πιστωτές των τραπεζών αυτών πρέπει να είναι ανάμεσα στους πρώτους που θα υποστούν ζημίες. Για να συμβεί αυτό μια τράπεζα πρέπει να είναι φερέγγυα, συμπλήρωσε, και τα κρατικά κεφάλαια δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν ζημίες της.

«Αυτοί οι κανόνες δεν πρέπει να παρακαμφθούν», επέμεινε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: Deutsche Welle/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ Ιταλία Monte Dei Paschi
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ