Δέσμευση Τσακαλώτου σε Ευρωπαίους: Δεν θα ξαναδώσουμε 13η σύνταξη - iefimerida.gr

Δέσμευση Τσακαλώτου σε Ευρωπαίους: Δεν θα ξαναδώσουμε 13η σύνταξη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Δεσμεύσεις ειδικά όσον αφορά στις συντάξεις, συμπεριλαμβάνει η επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τους Ευρωπαίους, όπως προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης στο iefimerida.

Με δεδομένο ότι η επιστολή παραμένει τυλιγμένη με… πέπλο μυστηρίου, τουλάχιστον από την ελληνική πλευρά, μένει να διαπιστωθεί αν οι δεσμεύσεις αυτές περιορίζονται στο ότι η παροχή των 617 εκατ. ευρώ ήταν εφάπαξ και δεν πρόκειται να επαναληφθεί ή αν αναλήφθηκε η ρητή δέσμευση για ενεργοποίηση του «κόφτη» κατ’ αρχάς στο πεδίο των συντάξεων, αν η Eurostat βεβαιώσει δημοσιονομικές αποκλίσεις τον Απρίλιο, όπως ανέφεραν σχετικές πληροφορίες στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, όταν το Βερολίνο άστραφτε και βρόνταγε.

Το άλλο που προκύπτει από τις δηλώσεις του ίδιου αξιωματούχου είναι ότι οι Θεσμοί είχαν εκφράσει σημαντικές ανησυχίες και ως προς την ουσία των παροχών- δηλαδή για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις- αλλά και ως προς τη διαδικασία, επιβεβαιώνοντας απολύτως όσα είχε δηλώσει στο iefimerida άλλος αξιωματούχος της Κομισιόν για την ενόχληση των Ευρωπαίων κυρίως από την έλλειψη συνεννόησης με την ελληνική κυβέρνηση, πριν αυτή εξαγγείλει τα μέτρα για τους συνταξιούχους και τα νησιά.

Αν δεν υπάρξει απρόοπτο, στο EWG της 12ης Ιανουαρίου θα ανάψει το πράσινο φως, έτσι ώστε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το Χρέος να ενεργοποιηθούν με το Eurogroup της 26ηςΙανουαρίου, χωρίς αυτό, ωστόσο, να συνδέεται με την έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης, για την οποία θα πρέπει να λυθεί κατ’ αρχάς ο γρίφος της συμμετοχής του ΔΝΤ και της στάσης του Βερολίνου.

Τι αναφέρει o Ευρωπαίος αξιωματούχος για την επιστολή Τσακαλώτου:

Λάβαμε μια επιστολή από τις Ελληνικές Αρχές, σε απάντηση των ανησυχιών που είχαν εγείρει οι Θεσμοί, όπως επίσης το EWG, αναφορικά με τα προσφάτως νομοθετημένα μέτρα.

Λάβαμε διαβεβαίωση, μέσω της συνημμένης Έκθεσης, από τους Θεσμούς, που δείχνει ότι οι αρχικές σημαντικές ανησυχίες τους και ως προς τη διαδικασία και ως προς την ουσία, αμβλύνθηκαν από αυτή την επιστολή, όσον αφορά στις δεσμεύσεις του Μνημονίου, ειδικά αναφορικά με τις συντάξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επίσημες διαδικασίες λήψης αποφάσεων από τον ESM-EFSF, αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το Χρέος, θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ