Σήμερα η κρίσιμη για τις διαπραγματεύσεις απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις - iefimerida.gr

Σήμερα η κρίσιμη για τις διαπραγματεύσεις απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κομβικής σημασίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά το κομμάτι των εργασιακών κρίνεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Η έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, η οποία είναι προγραμματισμένη να εκδοθεί σήμερα, αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί ότι θα αποδεχθεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θα τη χρησιμοποιήσει ως την βάση για την συνολική αλλαγή του πλαισίου που διέπει τις ομαδικές απολύσεις.

Η εισήγηση του εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που είναι γνωστή από το περασμένο καλοκαίρι κρίνει ασύμβατη με το ευρωπαϊκό δίκαιο την υποχρέωση διοικητικής έγκρισης πριν από την απόφαση για ομαδικές απολύσεις, ακόμη και σε περίοδο οξείας οικονομικής κρίσης.

Η εισήγηση ήρθε μετά από προδικαστικό αίτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο έχει προσφύγει η εταιρεία ΑΓΕΤ Ηρακλής. Συγκεκριμένα, η εταιρεία που ανήκει στον γαλλικών συμφερόντων πολυεθνικό όμιλο Lafarge και δραστηριοποιείται στην παραγωγή, διανομή και εμπορία τσιμέντου από το 2013, στο πλαίσιο προγράμματος αναδιάρθρωσης της παραγωγικής δομής τσιμέντου, αποφάσισε την οριστική διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας, που απασχολούσε 236 εργαζομένους. Ακολουθώντας τη διαδικασία που προέβλεπε ο σχετικός νόμος η ΑΓΕΤ Ηρακλής ζήτησε εγγράφως έγκριση από τον υπουργό Εργασίας ώστε να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις, η οποία απορρίφθηκε.

Η εταιρεία προσέφυγε στο ΣτΕ με αίτημα την ακύρωση της αποφάσεως του υπουργού και το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο υπέβαλε στο Δικαστήριο του Λουξεμβούργου δύο ερωτήματα σχετικά με τη συμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας.

Μπορεί οι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα να μην δεσμεύουν το Δικαστήριο ωστόσο συνήθως γίνονται δεκτές.

Εάν η εισήγηση αυτή γίνει δεκτή, ουσιαστικά ανοίγει και ο δρόμος για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων όπως αξιώνει το ΔΝΤ. Οι δανειστές υποστηρίζουν την κατάργηση της προέγκρισης και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ