Επικριτικοί οι θεσμοί για τον μποναμά Τσίπρα -Τι περιλαμβάνει η προκαταρκτική έκθεση - iefimerida.gr

Επικριτικοί οι θεσμοί για τον μποναμά Τσίπρα -Τι περιλαμβάνει η προκαταρκτική έκθεση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ιδιαίτερα επικριτική για τις διαδικασίες που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα των παροχών είναι η προκαταρκτική έκθεση των θεσμών.

Η έκθεση, με ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου 2017, που θα τεθεί σήμερα στο «μικροσκόπιο» του EuroWorking Group και την οποία έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα «Καθημερινή», αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οι ελληνικές Αρχές κατά την προηγούμενη αποστολή τους ενημέρωσαν τους θεσμούς ότι σκέφτονταν την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν μέρος της υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού για κοινωνικούς σκοπούς, αλλά από τότε δεν έγινε καμία συζήτηση ή αναλυτική πρόταση».

Στην εισαγωγή της έκθεσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Καθημερινής, τονίζεται οι θεσμοί είχαν συστήσει στην ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει χωρίς προηγούμενη συζήτηση μαζί τους και ειδικότερα:

«Οι θεσμοί είχαν ρητώς συστήσει να μην προχωρήσουν προσθέτοντας περισσότερο κόστος στις συντάξεις σε περίπτωση υπεραπόδοσης προϋπολογισμού, αλλά να πληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή να συσσωρεύσουν ταμειακά αποθέματα ασφαλείας».

Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μάλιστα, αναφέρονται και οι εκκρεμούσες αιτήσεις συνταξιοδότησης, τονίζοντας τη δυσαρέσκεια για την επιλογή των συγκεκριμένων παροχών.

Ειδικότερα, όσον αφορά το επίδομα στους συνταξιούχους, η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες και για τη διαδικασία και την ουσία του μέτρου. Εκτός από το ότι δεν ενημερώθηκαν οι θεσμοί, αναφέρεται πως
«στην ουσία είναι αμφίβολο κατά πόσον το πακέτο μέτρων είναι αρκετά καλά στοχευμένο ώστε να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες ανάγκες».

Σημειώνει ότι μπορεί να δημιουργήσει προσδοκίες στους συνταξιούχους και για άλλες παροχές στο μέλλον, αλλά και την αίσθηση πως μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μπορεί να αντισταθμιστούν.

Οι θεσμοί στην έκθεσή τους ζητούν περισσότερα στοιχεία για να καταλήξουν στην καθαρή δημοσιονομική επίπτωση του μέτρου, όμως αμφισβητούν την πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι τελικά 0,75% του ΑΕΠ αντί για 0,5% όπως έχει προβλεφθεί.

«Οι υφιστάμενες προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών υπολογίζουν ένα πιο θετικό περιθώριο αλλά λιγότερο από αυτό που υπολογίζουν οι ελληνικές αρχές». Στην έκθεση τονίζεται ότι μόνο μετά την επικύρωση των στοιχείων από τη Eurostat θα υπάρχει βεβαιότητα για το ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις του μέτρου. «Το μέτρο αυτό θα έχει δημοσιονομική επίπτωση στο 2016 και αυτό θα επιβεβαιωθεί μόνο μετά τα τελικά αποτελέσματα της Eurostat τον Απρίλιο του 2017».

Οσον αφορά το μέτρο για τη μείωση του ΦΠΑ για ένα χρόνο σε τέσσερα νησιά που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων, οι θεσμοί είναι λιγότερο επικριτικοί, λέγοντας ότι «το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ακόμα υπολογίζεται όμως δεν είναι πολύ μεγάλο» και «επί της αρχής δεν θα έχει επίπτωση στον προϋπολογισμό του 2017».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Προκαταρκτική έκθεση θεσμοί παροχές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ