«Σπασμένο» στα δύο το ΔΝΤ -Σε ανοικτή γραμμή Σόιμπλε-Τόμσεν; - iefimerida.gr

«Σπασμένο» στα δύο το ΔΝΤ -Σε ανοικτή γραμμή Σόιμπλε-Τόμσεν;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Φως στις αθέατες πλευρές της διελκυστίνδας ΔΝΤ- Βερολίνου ρίχνουν ευρωπαϊκές πηγές, ενισχύοντας την αίσθηση ότι το ελληνικό ζήτημα κινδυνεύει να «κολλήσει», ειδικά αν ανοίξει θέμα ηγεσίας του Ταμείου μετά από την απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης.

Μιλώντας στο iefimerida, πηγές με γνώση των πυρετωδών διαβουλεύσεων, υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εξαρτάται από την συνυπογραφή του ΔΝΤ στην τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement), αυτό διευκολύνει όσους επιθυμούν να «τρενάρουν» τις συζητήσεις. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η στάση του Ταμείου δύσκολα θα αποσαφηνιστεί σύντομα- άρα περιορίζονται οι πιθανότητες ταχείας απεμπλοκής της αξιολόγησης- από τη στιγμή που στο εσωτερικό του υπάρχουν δύο «γραμμές» εκ διαμέτρου αντίθετες.

Οι τεχνοκράτες του Ταμείου, όπως εκφράζονται από τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Π. Τόμσεν, φέρονται να επιμένουν ότι το ΔΝΤ δεν πρέπει να ρίξει νερό στο κρασί του αυτή τη φορά κι ως εκ τούτου θα πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα ή το πολύ να περιοριστεί σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν δηκτικά ότι αυτή η στάση των τεχνοκρατών του Ταμείου εξηγείται από το ότι το τρέχον πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο από τον ESM, ενώ τα δύο προηγούμενα ήταν σχέδια του ΔΝΤ κι ως εκ τούτου έπρεπε να τα υπερασπιστεί ακόμα κι όταν ήταν εξόφθαλμα εκτός οικονομικής πραγματικότητας.

Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι το δ.σ. του Ταμείου και ειδικά η επικεφαλής του, δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από το Βερολίνο για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι ο Β. Σόιμπλε έχει προειδοποιήσει το Ταμείο ότι αν αποχωρήσει από την Ελλάδα, οι πόρτες της Ε.Ε. θα μείνουν εφεξής κλειστές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη δύναμη παρέμβασης του ΔΝΤ και τη διεθνή του παρουσία, η οποία μέχρι τη στιγμή που ανέλαβε ο Ντομινίκ Στρος Καν είχε υποβαθμιστεί.

Άλλες πηγές εκφράζουν, πάντως, υπόνοιες ότι αυτή η μετωπική σύγκρουση ΔΝΤ- Βερολίνου είναι ολίγον ή πολύ προσχηματική, αν όχι προσχεδιασμένη. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι ο πολύς Π. Τόμσεν μπαινοβγαίνει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και τυγχάνει ιδιαίτερης εκτίμησης από το Β. Σόιμπλε. Ως εκ τούτου- εκτιμούν οι ίδιες πηγές- το «φρενάρισμα» του ελληνικού ζητήματος μπορεί να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση, με την πλάτη στον τοίχο έχει βρεθεί η ελληνική πλευρά, η οποία διαπιστώνει ότι η εξεύρεση πολιτικής λύσης δεν είναι δυνατή, ενώ μετρώντας συμμάχους αντιλαμβάνεται ότι πέρα από την Κομισιόν, οι ισορροπίες πρόκειται να ανατραπούν στη διάρκεια των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ Βόλφκαγκ Σόιμπλε Πoλ Τόμσεν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ