Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αγκυρα [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αγκυρα [εικόνες & βίντεο]

Φωτογραφίες: AP Photo/Burhan Ozbilici
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νεκρός είναι ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αγκυρα Αντρέι Καρλόφ, τον οποίο πυροβόλησε θανάσιμα άνδρας, σε γκαλερί. Ο δράστης τραυμάτισε άλλους τρεις, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Δράστης είναι ο 22χρονος Μερτ Αλτιντάς. Ηταν πρώην αστυνομικός, που είχε αποταχθεί από το αστυνομικό σώμα στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ηδη έχουν συλληφθεί η μητέρα και η αδελφή του.

O πρεσβευτής της Μόσχας, πυροβολήθηκε ενώ βρισκόταν σε εγκαίνια έκθεσης γκαλερί και άφησε εκεί την τελευταία του πνοή. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Από τους 3 τραυματίες, κανένας δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση και ήδη πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

 Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αγκυρα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ακούγονταν για περίπου 25 λεπτά πυροβολισμοί, ενώ γίνονταν επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων για τη σύλληψη του δράστη. Ο ένοπλος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μιλούσε τουρκικά και φώναζε «Δεν θα βγω από εδώ ζωντανός, μην με πλησιάζετε!»

 Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αγκυρα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1
 Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αγκυρα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2
 Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αγκυρα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3
 Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αγκυρα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 4

Φωτογραφίες: AP Photo/Burhan Ozbilici

To video της επίθεσης

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'u vuran FETÖ'cü piç.
Numaradan Suriye diyor...
Peki içeri alınmasını sağlayan diğer FETÖ'cü piçler nerde? pic.twitter.com/nR5SamqZNB

LIVE οι εξελίξεις από το RT

 Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αγκυρα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 5
 Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αγκυρα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 6
 Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αγκυρα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 7
 Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αγκυρα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 8

Στιγμές αγωνίας έζησαν όσοι βρίσκονταν μέσα στην γκαλερί την ώρα της επίθεσης. Ανάμεσά τους και τουλάχιστον ένα παιδί, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες του Associated Press.






Πώς έγινε η επίθεση

Υπάρχουν πληροφορίες και για 3 ακόμη τραυματίες. Σύμφωνα με φωτογράφο της Hurriyet που βρισκόταν στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η Ρωσία μέσα από τα μάτια των Τούρκων», ο δράστης φορούσε μαύρα και στεκόταν πίσω από τον πρεσβευτή κατά την ομιλία του και οι υπόλοιποι πίστευαν ότι ήταν άνδρας της ασφάλειάς του. Τότε πυροβόλησε αρχικά στον αέρα και μετά εναντίον του πρεσβευτή.

 Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αγκυρα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 9

O δράστης της επίθεσης

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας, λίγο πριν από την επίθεση, ενώ μιλά μετά από τα εγκαίνια, σύμφωνα με το RT

PHOTO: Russian ambassador to Turkey #Karlov right before attack in Ankara https://t.co/oHK7ihF7ey pic.twitter.com/BycjUQn0KW

Ο δράστης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είπε κάτι για το Χαλέπι και μετά ζήτησε από τον κόσμο να φύγει. Οσο οι παριστάμενοι έβγαιναν, πυροβόλησε ξανά το σώμα του πρέσβη. Ακόμη, πληροφορίες αναφέρουν ότι μπήκε στην έκθεση δείχνοντας ταυτότητα αστυνομικού. Στην γκαλερί βρίσκονταν περίπου 100 άτομα και το κτίριο εκκενώθηκε αμέσως.

Στο σημείο φέρεται κατά δημοσιεύματα που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik να έφθασε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας.

Η επίθεση εναντίον του Ρώσου πρεσβευτή, έγινε μια ημέρα πριν την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Μόσχα για συζητήσεις με τον Ρώσο και τον Ιρανό ομόλογό του.

Η φωτογραφία που δημοσίευσε η Hurriyet.

 Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αγκυρα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 10

Πούτιν: Ξεκάθαρη πρόκληση η δολοφονία

Μόλις ενημερώθηκε για τη δολοφονική επίθεση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας. «Η Ρωσία θέλει να ξέρει ποιος έδωσε την εντολή για αυτή τη δολοφονία. Η μάχη κατά της τρομοκρατίας μόνο θα ενισχυθεί μετά από αυτό», είπε ο Ρώσος πρόεδρος μπροστά στις κάμερες, κατά την έναρξη της σύσκεψης. Ακόμη ανέφερε ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στις διπλωματικές αποστολές της Τουρκίας στη Ρωσία. «Ηταν μία ξεκάθαρη πρόκληση, με στόχο να πληγούν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις, αλλά και η ειρηνευτικές συζητήσεις για τη Συρία», πρόσθεσε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος τον κάλεσε για να τον ενημερώσει για την επίθεση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας, επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του Καρλόφ, έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση και ανέφερε ότι θα εγείρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μετά από την επίθεση, οι τουρκικές αρχές ενίσχυσαν την ασφάλεια στη ρωσική πρεσβεία στην Αγκυρα, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Ο Ρώσος πρέσβης

 Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αγκυρα [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 11
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία ρώσος πρέσβης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ