Απειλούν με θάνατο τους εκλέκτορες που επικυρώνουν σήμερα την εκλογή Τραμπ [εικόνες] - iefimerida.gr

Απειλούν με θάνατο τους εκλέκτορες που επικυρώνουν σήμερα την εκλογή Τραμπ [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

O Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να κέρδισε τις αμερικανικές εκλογές -αν και έχασε κατά κράτος τη λαϊκή ψήφο-, αλλά για την είσοδό του στο Λευκό Οίκο θα πρέπει να βάλουν τη βούλα τους οι 538 εκλέκτορες.


Γι’ αυτό το λόγο συνέρχεται σήμερα το Σώμα των Εκλεκτόρων. ΟΙ ψήφοι τους θα καταμετρηθούν δυόμιση εβδομάδες αργότερα.
Και μπορεί οι εκλέκτορες να μη δεσμεύονται απ’ το εκλογικό αποτέλεσμα της 8ης Νοεμβρίου, αλλά οι πιθανότητες να μην εκλέξουν τον εκκεντρικό Ρεπουμπλικανό μεγιστάνα τείνουν προς το μηδέν.
Ωστόσο ορισμένοι εκλέκτορες δέχονται εδώ και μέρες απειλές θανάτου, βομβαρδίζονται με ηλεκτρονικά μηνύματα μίσους και τηλεφωνική τρομοκρατία.
«Ουδέποτε φαντάστηκα πώς μπορεί να τύχει ένας άνθρωπος τέτοιας μεταχείρισης. Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει πια», είπε ο ρεπουμπλικανός εκλέκτορας απ’ το Μίσιγκαν, Τζιμ Ρόαντς σύμφωνα με το περιοδικο “Politico”. O Ρόαντς έχει μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών και καταγγέλλει μείωση του κύκλου εργασιών της λόγω των απειλών που δέχεται.

Απειλούν με θάνατο τους εκλέκτορες που επικυρώνουν σήμερα την εκλογή Τραμπ [εικόνες] | iefimerida.gr 0

O Ρεξ Τέτερ, μέλος του Σώματος των Εκλεκτόρων κρατά στα χέρια του τα γράμματα που έφθασαν μέσα σε μόλις δύο 24ωρα στο σπίτι του στην Πασαντίνα του Τέξας


Αλλά και o Κρίστοφερ Σάπραν απ’ το Τέξας βρέθηκε στο στόχαστρο ανωνύμων που τον περιλούζουν με βρισιές εκτοξεύοντας απειλές κατά της ζωής του. Ο Σάπραν είναι ο μοναδικός ρεπουμπλικανός εκλέκτορας που έχει πει ανοικτά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τον Τραμπ.

Απειλούν με θάνατο τους εκλέκτορες που επικυρώνουν σήμερα την εκλογή Τραμπ [εικόνες] | iefimerida.gr 1

O Tζιμ Σκαγκς απ' το Κεντάκι θεωρεί καθήκον του να ψηφίσει τον Τραμπ. Ελπίζει πάντως να αποδειχθεί καλύτερος απ' ό,τι εκείνος νομίζει ότι είναι...


Οι επιθέσεις μίσους κι απ’ τα δύο στρατόπεδα είχαν ως στόχο τους κυρίως Ρεπουμπλικανούς εκλέκτορες. Κάποιοι είπαν στο “Politico” ότι δέχονται καθημερινά χιλιάδες Spam-Mails (ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα) από αντιπάλους του Τραμπ. Άλλοι πάλι λένε ότι και ακραίοι Ρεπουμπλικανοί τους ασκούν πίεση θυμίζοντάς τους ότι πρέπει να δείξουν την πίστη και την αφοσίωσή τους στον υποψήφιο του κόμματος, δηλαδή τον Τραμπ.

If my many supporters acted and threatened people like those who lost the election are doing, they would be scorned & called terrible names!


Ο Ντόναλντ Τραμπ «χτύπησε» και πάλι μέσω Twitter για να καταγγείλει τις απειλές που δέχονται όσοι υποστηρίζουν στην προεδρία του και να προειδοποιήσει ότι αν οι οπαδοί του «απειλήσουν τους εκλέκτορες όπως κάνουν αυτοί που έχασαν τις εκλογές θα αξίζουν περιφρόνησης και ύβρεων».
Φυσικά ούτε κουβέντα δεν κάνει για την πίεση που προφανώς άσκησαν οπαδοί του στους εκλέκτορες.


Οι εκλέκτορες θα μπορούσαν να εμποδίσουν την εκλογή Τραμπ
Μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ το Σώμα των Εκλεκτόρων δέχεται εκκλήσεις να τον εμποδίσει να διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης “change.org” πέντε εκατομμύρια άνθρωποι υπέγραψαν μια σχετική επιστολή, στην οποία ο μεγιστάνας του real estate περιγράφεται ως «κίνδυνος για τη Δημοκρατία».
Η συζήτηση για την ορθότητα του εκλογικού αποτελέσματος έχει φουντώσει στις ΗΠΑ όχι μόνον γιατί ο Τραμ απώλεσε τη λαϊκή ψήφο, αλλά και λόγω της βοήθειας που φέρεται να έλαβε από τη Μόσχα με τις κυβερνοεπιθέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα.
Δέκα εκλέκτορες με κοινή επιστολή τους ζήτησαν να ενημερωθούν απ’ τις μυστικές υπηρεσίες για το χάκινγκ. Μόνον που οι εκλέκτορες αυτοί είναι όλοι απ’ το Δημοκρατικό Κόμμα.
Κι έτσι η πιθανότητα να χάσει ο Τραμπ την πλειοψηφία στο Σώμα των Εκλεκτόρων φαντάζει εξαιρετικά απίθανη, αφού θα έπρεπε τουλάχιστον 37 να αποσύρουν την υποστήριξή τους.


Το επίσημο τελικό αποτέλεσμα
Στις 6 Ιανουαρίου στις 13:00 τοπική ώρα οι γερουσιαστές και οι βουλευτές θα συγκεντρωθούν στην αίθουσα της Γερουσίας για να παρακολουθήσουν την καταμέτρηση των ψήφων που θα ρίξουν σήμερα οι εκλέκτορες.
Και στις 20 Ιανουαρίου θα γίνει στην Ουάσιγκτον η τελετή ορκωμοσίας του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ