Χαλέπι: Ξανάρχισε η εκκένωση της μαρτυρικής πόλης [εικόνες] - iefimerida.gr

Χαλέπι: Ξανάρχισε η εκκένωση της μαρτυρικής πόλης [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επιχείρηση εκκένωσης των εγκλωβισμένων από το ανατολικό Χαλέπι ξανάρχισε με λεωφορεία και ασθενοφόρα να αναχωρούν απ’ τις περιοχές που ήλεγχαν οι αντάρτες, όπως ανέφερε αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Τουλάχιστον 350 άνθρωποι σύμφωνα με πληροφορίες έφυγαν αργά χθες βράδυ με αυτοκινητοπομπές προς περιοχές που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.
Νωρίτερα ένοπλοι πυρπόλησαν τα πέντε λεωφορεία που εστάλησαν να παραλάβουν αρρώστους και τραυματίες από δύο χωριά που ελέγχει ο στρατός και πολιορκούν οι αντάρτες, δυναμιτίζοντας την τελευταία συμφωνία.

Χαλέπι: Ξανάρχισε η εκκένωση της μαρτυρικής πόλης [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Χιλιάδες άνθρωποι σε κατάσταση απόγνωσης περιμένουν να φύγουν απ’ το ανατολικό Χαλέπι.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φέρεται να συμφώνησε σ’ έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει την επιτήρηση όλης της διαδικασίας από τα Ηνωμένα Έθνη. Η Ρωσία νωρίτερα είχε απορρίψει ως «καταστροφικό» ένα σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η Γαλλία και προέβλεπε την αποστολή αξιωματούχων του ΟΗΕ στο ανατολικό Χαλέπι.
«Περιμένουμε να υπάρξει ομοφωνία σ’ αυτό το κείμενο», είπε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ.
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος στη Νέα Υόρκη.

Χαλέπι: Ξανάρχισε η εκκένωση της μαρτυρικής πόλης [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Οι αρχικές προσπάθειες εκκένωσης των τελευταίων θυλάκων των ανταρτών κατέρρευσαν την Παρασκευή αφήνοντας χιλιάδες αμάχους να περιμένουν χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα και καταφύγιο. Από τους βομβαρδισμούς έχουν καταστραφεί σχεδόν όλες οι ιατρικές εγκαταστάσεις στο ανατολικό Χαλέπι.

Χαλέπι: Ξανάρχισε η εκκένωση της μαρτυρικής πόλης [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Όμως, παρά τα νέα εμπόδια που παρουσιάστηκαν την Κυριακή, λεωφορεία και ασθενοφόρα άρχισαν να αναχωρούν το βράδυ απ’ την περιοχή.
«Η εκκένωση συνεχίζεται» δήλωσε με email του προς το Reuters ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι οι πρώτοι κάτοικοι κι αντάρτες αναχώρησαν απ’ το ανατολικό Χαλέπι γύρω στις 23:00.
Πέντε λεωφορεία έφθασαν αργότερα στο ανταρτοκρατούμενο Χαν αλ Ασάλ, απ’ όπου οι επιβάτες αναμένεται να ταξιδέψουν είτε προς περιοχές της επαρχίας Χαλεπίου που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, είτε προς την επαρχία Ιντλίμπ.

Την ίδια ώρα το αντιπολιτευόμενο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαιώνει σήμερα ότι δέκα λεωφορεία έφυγαν από τα περικυκλωμένα σιιτικά χωρά αλ-Φούα και Κεφράγια, κοντά στο Ιντλίμπ, μεταφέροντας εγκλωβισμένους μέσω της περιοχής που ελέγχουν οι αντάρτες, με κατεύθυνση προς το Χαλέπι.

Η εκκένωση των δύο χωριών από τους τραυματίες κι άλλους αμάχους, αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχιστεί η επιχείρηση εκκένωσης περιοχών που βρίσκονται ανατολικά του Χαλεπίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ