Τουρκία: Εκρηξη σε όχημα έξω από Πανεπιστήμιο -13 νεκροί - iefimerida.gr

Τουρκία: Εκρηξη σε όχημα έξω από Πανεπιστήμιο -13 νεκροί

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ισχυρή έκρηξη έπληξε νωρίς το πρωί λεωφορείο που μετέφερε στρατιώτες στην Καισαρεία στην Τουρκία.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, την ώρα της έκρηξης το λεωφορείο βρισκόταν σταματημένο σε κόκκινο φανάρι και μετέφερε στρατιώτες εκτός υπηρεσίας. Ένα αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικά προσέγγισε και εξερράγη, ακριβώς δίπλα στο λεωφορείο σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 στρατιώτες και τραυματίζοντας δεκάδες ανάμεσα στους οποίους και πολίτες. Συνολικά πενήντα-πέντε νοσηλεύονται, ενώ 12 από αυτούς βρίσκονται στην εντατική. Η κατάσταση της υγείας έξι τραυματιών είναι κρίσιμη, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό των Εσωτερικών, που δηλώνει ότι η Τουρκία θα εκδικηθεί.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή του πανεπιστημίου «Erciyes». Οι πρώτες φωτογραφίες από το σημείο δείχνουν το λεωφορείο κατεστραμμένο ολοσχερώς, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά έσπευσαν στο σημείο ασθενοφόρα.

Επτά συλλήψεις

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχουν συλληφθεί 7 άτομα, ως ύποπτοι σε σχέση με τη βομβιστική επίθεση.

Τουρκία: Εκρηξη σε όχημα έξω από Πανεπιστήμιο -13 νεκροί | iefimerida.gr 0

Τα υλικά του εκρηκτικού μηχανισμού που χρησιμοποιήθηκαν στη βομβιστική επίθεση κατά του λεωφορείου στην Καισάρεια, είναι ίδια με αυτά της διπλής βομβιστικής επίθεσης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον Τούρκο αναπληρωτή πρωθυπουργό, Νουμάν Κουρτουλμούς.

Τουρκία: Εκρηξη σε όχημα έξω από Πανεπιστήμιο -13 νεκροί | iefimerida.gr 1

Τα υλικά του εκρηκτικού μηχανισμού που χρησιμοποιήθηκαν στη βομβιστική επίθεση κατά του λεωφορείου στην Καισάρεια, είναι ίδια με αυτά της διπλής βομβιστικής επίθεσης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον Τούρκο αναπληρωτή πρωθυπουργό, Νουμάν Κουρτουλμούς.

Kayseri'de Halk otobüsünde patlama olduğu ve yaralılarımızın olduğu bilgisi var. Allah'ım sen ülkemize milletinize yardım et. pic.twitter.com/g2GHrgm8h9

Τουρκία: Εκρηξη σε όχημα έξω από Πανεπιστήμιο -13 νεκροί | iefimerida.gr 2

Η Τουρκία δέχεται οργανωμένη επίθεση από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι “ακραία τρομοκρατική οργάνωση” είναι υπεύθυνη για την επίθεση.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι οι επιθέσεις σχετίζονται με τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Ενδεικτικό του πανικού που επικράτησε είναι το βίντεο από τις πρώτες στιγμές μετά την έκρηξη που μετέδωσε η Ηurriyet.

VIDEO: Scene of the explosion in Erciyes University, targeted a bus full of Turkish military - @Hurriyet pic.twitter.com/7KFFYyMuW4

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Βεγίσι Καϊνάκ, είπε ότι η επίθεση είχε στόχο λεωφορείο που μετέφερε στρατιώτες και ότι η επίθεση μοιάζει πολύ με αυτή στο στάδιο της Μπεσίκτας την περασμένη εβδομάδα.

Το νέο χτύπημα έγινε μία εβδομάδα μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία σκοτώθηκαν 44 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 150, και είναι πιθανό να πυροδοτήσει θυμό στην Τουρκία που έχει πληγεί από σειρά βομβιστικών επιθέσεων την τελευταία χρονιά. Για κάποιες από αυτές έχουν αναλάβει την ευθύνη κουρδικές οργανώσεις. Για τη συγκεκριμένη επίθεση δεν υπάρχει για την ώρα ανάληψη ευθύνης.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, με ανάρτησή του στο twitter, αναφέρει ότι η Τουρκία θα διπλασιάσει τις προσπάθειες της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Θα πολεμήσουμε αυτούς τους δειλούς με εθνική κινητοποίηση», αναφέρει ο υπουργός.

Τουρκία: Εκρηξη σε όχημα έξω από Πανεπιστήμιο -13 νεκροί | iefimerida.gr 3

Ερντογάν: Η Τουρκία δέχεται οργανωμένη επίθεση από τις τρομοκρατικές οργανώσεις

Η Τουρκία δέχεται οργανωμένη επίθεση από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι “ακραία τρομοκρατική οργάνωση” είναι υπεύθυνη για την επίθεση.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι οι επιθέσεις σχετίζονται με τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία. Ο Ερντογάν συχνά χρησιμοποιεί τον όρο “ακραία τρομοκρατική οργάνωση” για ν' αναφερθεί στο PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ.

Σύμφωνα πάντως με τον Τούρκο αναπληρωτή πρωθυπουργό, Νουμάν Κουρτουλμούς, τα υλικά του εκρηκτικού μηχανισμού που χρησιμοποιήθηκαν στη βομβιστική επίθεση κατά του λεωφορείου στην Καισάρεια, είναι ίδια με αυτά της διπλής βομβιστικής επίθεσης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη.

Τουρκία: Εκρηξη σε όχημα έξω από Πανεπιστήμιο -13 νεκροί | iefimerida.gr 4
Τουρκία: Εκρηξη σε όχημα έξω από Πανεπιστήμιο -13 νεκροί | iefimerida.gr 5

Φωτογραφίες: Twitter, AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ