Πάνω από το 10% έχασαν το 2011 τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη - iefimerida.gr

Πάνω από το 10% έχασαν το 2011 τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη

χρηματιστήρια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν σήμερα τη χρονιά ανοδικά, το γεγονός όμως είναι ότι στη διάρκεια του έτους που εκπνέει απώλεσαν το πιο υψηλό ποσοστό της αξίας τους (10,7%) μετά το 2008, οπότε ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση.

Παρά τις προσπάθειες για δημοσιονομική εξισορρόπηση, η αναταραχή στην ευρωζώνη, ιδίως στις τράπεζές της, μπορεί να αναιρέσει άμεσα μια ευάλωτη οικονομική-εμπορική ανάκαμψη, εκτιμούν αναλυτές.

Στο Λονδίνο ο σύνθετος δείκτης FTSE300 αυξήθηκε σήμερα 0,8% κλείνοντας το έτος στο επίπεδο των χιλίων μονάδων.

Όμως ο όγκος συναλλαγών με μετοχές του δείκτη ήταν σήμερα μειωμένος σχεδόν κατά το ένα τέταρτο εκείνου που καταγράφηκε τις τελευταίες 90 ημέρες.

Σύμφωνα με τον Άντριου Κινγκ της BNP Paribas, η χρηματιστηριακή κίνηση σπανίως στο κοντινό παρελθόν επηρεάστηκε αρνητικά--σε τόσο μεγάλο ποσοστό-- "από αλληλένδετους οικονομικούς κινδύνους".

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν μακράν οι πλέον ευάλωτες στην κρίση χρέους που κατατρύχει τη 17μελή ευρωζώνη. Αυτό το δωδεκάμηνο που λήγει, όχι και λίγες εξ αυτών έχασαν ως 40% της αξίας τους.

Έπονται, από την άποψη των ζημιών μέσα στο 2011, οι πρώτες ύλες για τη βιομηχανία.

Για ορισμένες κατηγορίες, επισημαίνεται ότι η απώλεια στρογγυλοποιήθηκε τελικά τον Δεκέμβριο του 2012, σε βάση 12μηνη,στο 30%.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ